Aktywne Wpisy
aczikibom +5
Mirki z tagu #ksiazki, chciałbym sobie zorganizować wyzwanie czytelnicze na rok 2024 i chciałbym, żebyście uczestniczyli w stworzeniu listy lektur dla mnie.
Biorąc pod uwagę mój obecny tryb życia, realnie zakładam, że uda mi się przeczytać 12 książek.
Chętnie poznam Wasze propozycje z każdego gatunku, pomijając może tylko fantasy.
Liczę na Wasz odzew i trzymajcie kciuki, żeby ilość ukończonych pozycji była dużo wyższa niż założony cel.
Na bieżąco będę Was informował
Biorąc pod uwagę mój obecny tryb życia, realnie zakładam, że uda mi się przeczytać 12 książek.
Chętnie poznam Wasze propozycje z każdego gatunku, pomijając może tylko fantasy.
Liczę na Wasz odzew i trzymajcie kciuki, żeby ilość ukończonych pozycji była dużo wyższa niż założony cel.
Na bieżąco będę Was informował
Idesiku_Nago +1
Natomiast matka z trójką dzieci dostająca 1500zł Jest pasożytem?
#deweloperka #wynajem #ekonomia #konfederacja #neuropa #4konserwy #p0lka #bekazlibka
@Janusz_Wielki_Koronny: Dokładnie. Na tym polega kapitalizm. Następnie kapitał się kumuluje. A następnie powstają chore majątki i sytuacja jak obecnie gdzie miliarderzy stają się jeszcze bogatsi a biedni biedniejsi. A potem wolnorynkowi parówkowcy tych u góry jak np. jadą na WEF nazywają lewakami, a to właśni ci kapitaliści z majątkami
A co do podaży i popytu to rentierzy nakręcają spirale cenową pompując rynek swoim kapitałem. Ludzie którzy są zmuszeni obecnie do wynajmowania generelowali by podobny poziom popytu bo finalnie muszą gdzieś mieszkać. Problem leży w tym że nie posiadają wolnego kapitału jak ludzie inwestujący w nieruchomości co prowadzi do tego że są przez nich przelicytowywani.
Dobrym studium przypadku jest tu Wielka Brytania
@Towarzysz_Moskvin: Nie zapominajmy o dziedzictwie tekturowej damy, jej wspaniałych reformach, dzięki którym jej synalek ma ponad 100 nieruchomości czy np. prywatyzacji transportu co spowodowało wykluczenie transportowe, a to z kolei przyczyniało się do emigrowania do większych skupisk,
Tak to już jest że neoliberałom idzie dobrze do czasu aż skończy się majątek państwowy który można opylić ¯\(ツ)/¯
@r4x4: Pewnie. Dlatego w USA w ostatnich latach majątek miliarderów zwiększył się a najbiedniejszych zmalał. I wystarczy być pracowitym. Wiadomo np. że biedny emeryt w USA, co musi robić w Amazonie nie jest pracowity, dlatego
Rozwiązaniem jest uczynienie z nieruchomości nieopłacalnej inwestycji i powrót do zrównoważonego stosunku podaży do popytu.
@look997: Jego tata powinien być obłożony podatkiem katastralnym od każdej kolejnej nieruchomości a podatek od najmu powinien być na równi z innymi podatkami od zysków kapitałowych.