Wpis z mikrobloga

Czy ktoś jeszcze wierzy w korektę?

@mirko_anonim: tylko naiwniaki, zwłaszcza jeśli mowa o dużych miastach

Ile waszym zdaniem trzeba będzie czekać na jakieś spadki, żeby nie wyglądać na debila wśród znajomych?

@mirko_anonim: jakie spadki? Takich nie będzie¯\(ツ)/¯
  • Odpowiedz
via mirko.proBOT
  • 4
✨️ Autor wpisu (OP): >Zmień podejście a życie stanie się prostsze.

@tosiek33: no zajebiscie, tylko mam np. bliską znajomą, co widząc jak się interesuje, radziła się mnie w covid czy działać z mieszkaniem czy nie - powiedziałem że: "spadki już za rogiem, najlepiej się wstrzymać". Poczekała pół roku i kupiła - ja jej potem mówiłem, że najprawdopodobniej popełnia błąd, a potem wjechały wakacje kredytowe i ogromne wzrosty cen. Czuję
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: prosta rada, na mieszkaniu dla siebie się nie spekuluje tylko jak potrzebujesz, znajdziesz co chcesz i stać Cię na ratę to bierzesz, bo tu czas jest najważniejsza waluta a nie paręset PLN więcej na racie

Jeżeli chodzi o kupowanie jako spekulacja / pod wynajem czy coś to można się obrzucać gównem na wykopie i w innych miejscach czy spadnie czy wzrośnie
  • Odpowiedz
Czy ktoś jeszcze wierzy w korektę? Ile waszym zdaniem trzeba będzie czekać na jakieś spadki,

@mirko_anonim: Korektę czego? Rynku pierwotnego, gdzie przez jakieś 2 lata nie będzie mieszkań, bo większość obecnie budowanych jest już wykupiona i przebrana? Czy wtórnego, gdzie będą silą rzeczy szli ludzie, których nie będzie stać na pierwotny albo nie będą mogli nic znaleźć tam ciekawego?
  • Odpowiedz
mnie w covid czy działać z mieszkaniem czy nie - powiedziałem że: "spadki już za rogiem, najlepiej się wstrzymać". Poczekała pół

@mirko_anonim: Mylić się jest rzeczą ludzką. Pierwszym błędem było to, że starałeś się doradzać innym w kwestii dokonywania dla jednych mniej dla drugich bardziej życiowych wyborów w kwestiach tak zmiennych uzależnionych od warunków decyzyjnych wielu ludzi, instytucji, warunków geopolitycznych etc, że nie w sposób tego przewidzieć. Pocieszę Cię w
  • Odpowiedz
@mirko_anonim nie będzie korekty, jest pompa że strony państwa, po rynku biegają gotówkowi z neseserami wypełnionymi kasą, fliperzy drukują ulotki i udają młode małżeństwa. Usługi na chorym poziomie, ceny gruntów z czapy, inflacja. Stary w Polsce korekta jest tylko do góry. Jedynie co stoi na drodze i może coś zmienić to demografia, jednak czuję że należy się szykować na wspaniały pomysł z imigrantami.
  • Odpowiedz
@mirko_anonim Może po prostu tak naprawdę nie byłeś wcześniej gotowy na kupienie domu/mieszkania. Nie ma sensu wchodzić na siłę w tak duże zobowiązanie. Ja dwa lata temu tak próbowałem i skończyło się depresją. Nie byłem gotowy psychicznie podjąć takiej decyzji. A w tym roku kupiłem spokojnie bez żadnych emocji, choć ceny wzrosły znacznie przez dwa lata (przynajmniej się na beka2 załapałem).
  • Odpowiedz