Wpis z mikrobloga

@marta-mac: zależy jak bardzo ktoś jest początkujący i bez obycia z autem i ruchem drogowym. Dla osoby zupełnie zielonej to na pewno realna pomoc w zrozumieniu jak to wszystko działa i nabraniu jakiejś swobody.
Druga sprawa to otrzaskanie się z manualem: jeśli gramy z dedykowaną, fizyczną skrzynią biegów to definitywnie pomoże w nabraniu wprawy w "wajhowaniu" tak żeby auto nie gasło.
  • Odpowiedz
@marta-mac: A osobówką umiesz jeździć? Czy chcesz nauczyć się ciężarowym po osobówce?
Do nauki od zera są specjalnie stworzone gry w których oprócz stosowania się do przepisów ruchu drogowego duży nacisk jest na rozglądanie się i sprawdzanie lusterek o którym trzeba pamiętać w prawdziwym ruchu a jeszcze bardziej podczas egzaminu.
  • Odpowiedz
@marta-mac: Chat gpt pomógł mi znaleźć to w co kiedyś grałem: http://www.3dfahrschule.de/uk_download.htm

Ale ta gra najbardziej uczy rozglądania się.

Można też pograć w jakieś gry w których fizyka jazdy samochodem jest bardzo dobrze odwzorowane i do tego powyłączać wszystkie wspomagacze aby zobaczyć jak łatwo jest wpaść w poślizg i wypaść z drogi. np jak Asetto Corsa. Ale ponoć jazda wyczynowa jest łatwiejsza w prawdziwym samochodzie niż w takich symulatorach.
  • Odpowiedz
@marta-mac: oswoić cię powinna z ruchem drogowym. Możesz się poczuć lepiej w ruchu drogowym. Jeszcze możesz nauczyć się jak parkować ciężarówkę. Obczai sobie City Car Driving. Nie grałem nigdy, ale może będzie odpowiedni.
  • Odpowiedz
Dla osoby zupełnie zielonej to na pewno realna pomoc w zrozumieniu jak to wszystko działa i nabraniu jakiejś swobody.

@purrminator: NPC przepuszczają gracza nawet jeśli nie ma pierwszeństwa, więc do nauki jazdy czy nawet samego zrozumienia jak to wszystko działa, ETS2 kompletnie się nie nadaje
  • Odpowiedz
@gomjeden: na skrzyżowaniach bez sygnalizacji owszem, wygląda to inaczej. Ale już na tych z sygnalizacją jest machającypapaj jak ktoś się w-------a na czerwonym ( ͡° ͜ʖ ͡°) A jak się gra z modem na gęstszy ruch uliczny to już w ogóle wymagane oczy dookoła głowy ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz