Wpis z mikrobloga

To pewnie dlatego że Polacy wstydzą się zgłaszać włamania.
Poza tym w Skandynawii definicja włamania jest inna. Tam każdy krok włamywacza w mieszkaniu/domu liczy się jako odrębne włamanie.
No i w Polsce jest taka bieda, że nie ma co kraść ( ͡° ͜ʖ ͡°)
#bekazlewactwa #emigracja #europa
szuwarek - To pewnie dlatego że Polacy wstydzą się zgłaszać włamania.
Poza tym w Skan...

źródło: 2023-11-10 10_08_38-(1) Marcin Palade w serwisie X_ Włamania na 100 tys. mieszkańców_ Polska 185 Po

Pobierz
  • 77
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

• 2
@ajuto00 bywalo ze miałem uchylone drzwi wejsciowe przez cala noc w domu, a centralny zamek w aucie przestal mi dzialac 3lata temu... moeszkam w PL
  • Odpowiedz
u nas chodzą ludzie po blokach i łapią za klamki.

@ajuto00: gdzie ty k---a mieszkasz chłopie bo pierwszy raz o czymś takim słyszę u mnie drzwi od domu na wsi od 20 lat cały dzień otwarte i tylko na noc zamykane i nigdy nie miałem żadnych problemów. Polska jest mega bezpiecznym krajem na tle europy i świata i tyle.
  • Odpowiedz
@szuwarek: w Szwajcarii mają w------e j---a na drobną przestępczość, ale z drugiej strony mają jebla na punkcie ubezpieczeń. Z trzeciej strony nie każdego stać/nie każdy decyduje sie na kupno ubezpieczenia,wiec obstawiam, że te 423 to tylko ubezpieczone mieszkania, bo z reszta Policja i tak nic nie zrobi więc na c--j zglaszac.

Polska jest w c--j bezpiecznym krajem, ze wzgledu na stosunkowo niewielką ilość ciemnych imigrantów. Fakt.
  • Odpowiedz
@PiotrFr: Jak mi za nastolatka z------i telefon warty 400 zł- wtedy przestępstwo zaczynało się od 250 zł to jaśnie policjanci stwierdzili, że nie warto i niby przyjęli zgłoszenie ale c---a zrobili- pewnie papierek poleciał do kosza.
  • Odpowiedz
u mnie drzwi od domu na wsi

@zeszyt-w-kratke: sam sobie odpowiedziałeś, generalnie przestępczość to domena dużych miast

zaraz jeszcze powiesz, że na ganku nie śpią u ciebie bezdomni w zimę ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
@PiotrFr: dokładnie, w Hiszpanii zamachy b-----e są zgłaszane a u nas nawet odpalenie grantnika w Komendzie Głównej Policji nie jest przestępstwem ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
bywalo ze miałem uchylone drzwi wejsciowe przez cala noc w domu, a centralny zamek w aucie przestal mi dzialac 3lata temu... moeszkam w PL

@Issac: Różnica między dużym miastem a wsią czy miasteczkiem jest kolosalna. W dużym mieście sporo bezdomnych, pijaczków, narkomanów i ludzi szukających szybkiego zarobku.

W dużym mieście zostawisz rower zabezpieczony byle linką, po pół godziny nie masz roweru. Ja mam dwa zapięcia do roweru, w tym u-lock,
  • Odpowiedz
@szuwarek: Kto próbował na policje zgłosić wykroczenie/przestępstwo ten zrozumie dlaczego w Polsce tak mało.U nas masowo odmawiają przyjmowania zgłoszeń,robią problemy,mówią że nie opłaca się zgłaszać bo i tak nie znajdą.
A na koniec prezentują piękną statystyczke jak u nas mało przestępstw ¯\(ツ)/¯
  • Odpowiedz
@Issac:

slyszalem ze we francji duzo przypadkow jest bagatelizowanych

"Słyszałem", słowo klucz. Tak to można wszystko powiedzieć. I nie zrozum mnie źle, ja nie mówię że gdzieś nie ma problemu czy większej/mniejszej przestępczości. Chodzi mi o porównywanie różnych statystyk, które niekoniecznie muszą być porównywalne. Nie wiem jak jest teraz w de ale kiedyś standardem było zgłaszanie wszystkiego na policję, w Polsce to "donoszenie" albo trzeba radzić sobie samemu.
  • Odpowiedz
  • 5
@PiotrFr statystyki mają to do siebie ze czasem nie mozna tych samych danych ze sobą porownac jest inna definicja lub prog kwalifikacji czynu.
Polska policja nadaje sie do wplepiania mandatow na przejsciu, mandatow malolatom za picie lub za predkosc na drodze - nie neguje tego.
Ale jezeli myślisz że w PL sie kradnie wiecej niz w DE/FR/NL/UK to sie grubo mylisz...
  • Odpowiedz
Polacy nie są konfidentami i nie będą jakiś tam włamań zgłaszać ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Zresztą złodziej jak wpadnie do typowej Polskiej rodziny, to raczej zaliczy w------l i jak dobrze pójdzie to nie skończy zakopany w beczce po kapuście ¯\(ツ)/
  • Odpowiedz