Wpis z mikrobloga

• 1
@Nofenak algorytmy na rozmowie to głupota, nijak się mają do rzeczywistości. Live coding jest spoko, ale to od mida i nie algorytmy, tylko jakieś krótkie zadanko praktyczne. Ogarnij przede wszystkim teorie Springa i Javy, żebyś się nie wyłożył na prostych pytaniach.
Z Javy powinieneś znac stream api i umiał go zastosować przy prostych przekształceniach.
  • Odpowiedz
algorytmy na rozmowie to głupota, nijak się mają do rzeczywistości

@Goddy: przecież to co on wymienił to są banały, które sprawdzają czy nie ma się co czynienia z idiotą
  • Odpowiedz
  • 1
@Nofenak skupić na istotnych rzeczach :) słyszałeś, żeby jakiś junior miał na rozmowie rozwiązywać algorytm? Przepytalem już trochę juniorów (średnio ok. rok expa) i uważam że poziom juniorów jest średnio zdumiewajaco niski. Często miałem kandydatow zupełnie bez żadnych podstaw.
  • Odpowiedz
Przepytalem już trochę juniorów (średnio ok. rok expa) i uważam że poziom juniorów jest średnio zdumiewajaco niski. Często miałem kandydatow zupełnie bez żadnych podstaw.

@Goddy: To ktoś takich kandydatów wybrał na rozmowe z setki dostępnych cv juniorów.
  • Odpowiedz
@Nofenak: Na większości rekrutacji na Junior Java Developera nie pytają w ogóle o algorytmy. Czasami się jednak zdarza, że trzeba zaimplementować jakiś bardzo prosty, typu właśnie te, które wymieniłeś, ale nasze doświadczenie pokazuje, że dla rekruterów dużo ważniejsza jest na tym poziomie niestety wiedza teoretyczna. Możesz zajrzeć na naszą stronę, gdzie udostępniamy za darmo sporą listę pytań rekrutacyjnych z Javy, Hibernate i Springa: https://rekrutacjajava.pl/lista-pytan-rekrutacyjnych-java-hibernate-spring/
  • Odpowiedz
  • 1
@JI_Gorki nie napisze w detalach, ale pytam ogólnie z Javy (z uwzględnieniem stream api). Mam przygotowany kawałek kodu, który pokazuje z poleceniem odczytania. Ze Springa oczekuje, żeby rozumiał jak działa. Bo jest zdumiewajaco sporo kandydatow, którzy o springu wiedzą tyle, że daje się adnotację i zaczyna działac. Sprawdzam też znajomość RESTa dając do zaprojektowania proste api i implementacji w sprintu. I do tego trochę rzeczy dookoła (powiedzmy pozostałe 30 % czasu).
  • Odpowiedz