Aktywne Wpisy
monalisssa +3
Poruszałam się pojazdem nr2. Ruszyliśmy jednocześnie z nr1. W tym czasie pojazd3 ruszył praktycznie równo za nr2 tak że w momencie jak miałam wjechać na pas drogi głównej, to on się tam znalazł. Na szczęście nic nie jechało z naprzeciwka i odczekałam na lewym pasie drogi głównej aż przejedzie dalej. Zaznaczam że nr3 stał za nr2 tylko jak on ruszył, to ten się wbił szybko na prawo. Byłam na wysokości tej "grubszej"
W badaniu, w którym ludzie mieli do wyboru zwiększenie własnych zarobków dwukrotnie przy niezwiększaniu zarobków całej ludzkości, albo zwiększenie własnych zarobków dziesięciokrotnie przy zwiększeniu zarobków ludzkości dwudziestrokrotnie, 7 na 10 osób wybrało to pierwsze. To są ludzie, którzy inwestują w kawalerki polskie i którym pax bitcoinica odbierze cały kapitał, przekazując go w zamian sprawiedliwym.
#bitcoin #kryptowaluty #nieruchomosci #ekonomia #status
#bitcoin #kryptowaluty #nieruchomosci #ekonomia #status
Rekonstrukcja Villa Jovis, rezydencji w której koniec swojego panowania spędził cesarz Tyberiusz (14-37 n.e.). Willa zbudowana została na wyspie Capri, u zachodnich wybrzeży Italii.
Willa znajdowała się na północno-wschodnim szczycie skalistej góry tzw. Monte Tiberio i była jedną z dwunastu rezydencji cesarza na wyspie. Z pewnością była to najbardziej luksusowa i najczęściej użytkowana budowla przez cesarza.
Willa Jovis w swoim północnym skrzydle posiadała kwatery mieszkalne, kiedy na zachodzie umiejscowiono swego rodzaju taras widokowy (ambulatio), z którego rozpościerał się oszałamiający widok na Anacapri. Na wschodzie znajdowały się pomieszczenia cesarza, w tym sala tronowa. Na południu znajdowały się prywatne termy.
Z racji na fakt, że willa znajdowała się z dala od źródeł wody, niezwykle istotnym celem było gromadzenie deszczówki. W tym celu pod budynkiem znajdowały się cztery olbrzymie cysterny, które nie dość, że zapewniały wodę mieszkańcom, ale i dostarczały wodę do fontann czy łaźni.
Decyzja Tyberiusza o wycofaniu się z Rzymu i zamieszkaniu na wyspie podyktowana była obawą o swoje życie i chęć zaznania spokoju, z dala od meandrów polityki rzymskiej. Swetoniusz w swojej biografii Tyberiusza przekazuje nam wiele opisów o rozpustnych ucztach i zachowaniach cesarza na wyspie, do których jednak należy podchodzić z ostrożnością.
https://imperiumromanum.pl/ciekawostka/rekonstrukcja-villa-jovis/
#rzym #antycznyrzym #imperiumromanum #historia #ciekawostki #gruparatowaniapoziomu #listaimperiumromanum #ciekawostkihistoryczne #ancientrome #wojsko #europa #swiat #militaria #venividivici #qualitycontent #archeologia
--------------------------------------------------------------------------------------
Jeżeli podobają Ci się treści, jakie gromadzę na portalu oraz, którymi dzielę się na portalu, wdzięczny będę za jakiekolwiek wsparcie: https://imperiumromanum.pl/dotacje/
Treść została ukryta...