Wpis z mikrobloga

Tęsknię za czasami kiedy będąc dzieckiem szedłem do Empika gdzie były całe półki różnych, fizycznych gier komputerowych. Za wybieraniem na podstawie opisów i screenów z tyłu pudełka lub tego co wcześniej przeczytałem w jakimś czasopiśmie. Teraz to wszystko jest sprowadzone do klikania na Steamie, zero w tym magii. Już nie mówiąc o tym, że kolekcje fizycznych pudełek są fajne, a teraz i tak wszystko jest przypisywane do konta, czasami nawet już w fizycznych wydaniach nie ma płyt tylko sam kod. Może to i wygodne ale zazdroszczę konsolowcom tego, że fizyczne wydania gier dalej mają tam się dobrze i nie są tylko atrapami na półce.

#pcmasterrace #gry #steam #nostalgia #zalesie #kiedystobylo #konsole #xbox #playstation
  • 51
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

• 508
Za wybieraniem na podstawie opisów i screenów z tyłu pudełka lub tego co wcześniej przeczytałem w jakimś czasopiśmie

@niedorzecznybubr: Ta, a potem okazało się że wydałem stówkę na jakieś kompletne g---o.
  • Odpowiedz
@niedorzecznybubr: U mnie to się gry przegrywało na dyskietki, później CD a następnie DVD. Byłem keidyś w szoku jak się dowiedziałem ze do niektórych gier dokładają np. koszulkę albo inne gadżety.
  • Odpowiedz
Dzisiaj jest znacznie wygodniej i przyjemniej.

@ZielonaOdnowa: tak, tak, zwłaszcza kiedy gra wymaga aktualizacji, a ty nie masz dostępu do neta, albo jedziesz na mobilnym. I na zadupiach nadal nie ma światłowodu, więc pobieranie czegokolwiek wymaga niebiańskiej cierpliwości.
  • Odpowiedz
@TomdeX: Patrząc na to jaki procent graczy mieszka na zadupiach bez neta... to nie zmienia faktu że dla większości populacji cyfra jest wygodniejsza.
  • Odpowiedz
@niedorzecznybubr: Sklepy komputerowe z grami, mmm... To były czasy. Wiadomo, że teraz jest lepiej i wygodniej, ale miało to swój klimat. Tak jak wypożyczalnie DVD i VHS.

A teraz? Ostatni raz w komputerowym byłem 5 lat temu jak chciałem kupić kabel do routera.
  • Odpowiedz
czasami nawet już w fizycznych wydaniach nie ma płyt tylko sam kod

@niedorzecznybubr: No i nic dziwnego, mało kto w tych czasach ma stację dysków, to trochę jak wspominać VHS'y czy dyskietki. Płyta zepsuta, to albo trzeba było reklamować do wydawcy Pocztą Polską albo kupić nową. Płyta zgubiona? No to był problem. No i od kiedy normą stały się day one patche, dodawanie płyty tylko po to żeby była, to
  • Odpowiedz
@TomdeX: Bez aktualizacji często nie da się uruchomić gry na PS5 czy XBOX. Ponadto na Xboxa z reguły cała albo większość gry, pomimo płyty, i tak się musi z neta pobrać
  • Odpowiedz