Wpis z mikrobloga

@sepuqqu: nie.
Nie wyobrażam sobie, jak można by to sprzedać na takim callu nie wychodząc na szuję.
Najlepiej, jakby to wyszło od tamtego gościa, któremu pomagałeś.
  • Odpowiedz
  • 6
@sepuqqu: czytałem kiedyś świetny wpis na jakimś blogu (najprawdopodobniej znalezionym na unknow news) o tym właśnie dla czego jakiś tam menadżer nie zwalnia typa bo ma słabe "osiągi" w statystykach właśnie przez to że pomaga innym. Tam też była chyba próba policzenia na ile jego pomoc pcha do przodu spawy i o ile dobrze pamiętam to było to całkiem sporo.

Wybacz że nie podlinkuje tego wpisu (zapamiętałem go jako naprawdę
  • Odpowiedz
o tym właśnie dla czego jakiś tam menadżer nie zwalnia typa bo ma słab

@mrq: Dlatego w korporacji maja peer-review. Gdzie inni pracownicy oceniają Ciebie pod względem współpracy. Jak pracujesz w teamie gdzie każdy sobie, i w dodatku myśli jakby tu sobie przypisać zasługi innych bojąc się o to samo od współpracowników, to jest to absolutnie toksyczne miejsce pracy.
  • Odpowiedz
@sepuqqu: opowiedz o tym z dumą, że kalkulując priorytetowe potrzeby product ownera podjąłeś samodzielnie ryzykowną decyzję o wsparciu kolegi w realizacji ważniejszego celu sprintu, zgodnie z ideologią Agile. Dostaniesz awans i naklejkę gwiazdkę.
  • Odpowiedz
  • 0
@MQs: dokładnie :) choć wydawało mi się że był dłuższy ale może czytałem go przez jakieś medium/dev.to czy coś.

Jak by był plebiscyt na złota łopatę to wygrałbyś :)
  • Odpowiedz
@sepuqqu: W jakim kołchozie tak rozliczają i każą się tłumaczyć z takich pierdół? Daj nazwę żeby było wiadomo co omijać ( ͡° ͜ʖ ͡°)

Jeśli to nie był jakiś ważny biznesowy deadline, tylko ktoś wam robi problemy bo jakiś task wciągnięty na sprint spadł na kolejny, to tym bardziej.
  • Odpowiedz
@sepuqqu: Jak Ci sporo czasu zajęło to normalnie piszesz, że to robiłeś, nie musisz pisać, że pomagałeś komuś konkretnie z imienia z taskiem, tylko co robiłeś. Jak pomoc polegała na pogadaniu chwile to za malo dla mnie na daily, bo bym miał za dużo punktow, ale jak muszę pobrać, zimportować inny projekt i go debugować to piszę, że debuggowałem (pomagałem debuggować) taki problem w takim projekcie.
  • Odpowiedz
@Rabusek: Co w tym dziwnego? Pracujesz w zespole, więc to że bierzesz task nie znaczy, że należy on do ciebie. Jeśli masz blokadę to chyba normalnym jest, że ktoś z zespołu może ci potowarzyszyć? Pamiętaj, że późniejsze code review należy też do zadań zespołu, więc można powiedzieć ze task jest wspólny i zadaniem zespołu jest dopchanie go do końca. Wedlug ciebie, jeśli ktoś z zespołu bierze taska to nie masz
  • Odpowiedz
@Rabusek: No dobra ale jakie to ma znaczenie i kiedy wedlug ciebie jest pomoc kosztem swoich taskow a kiedy nie? Przecież non stop masz cos in progress, więc w teorii każda pomoc jest kosztem swoich tasków?
  • Odpowiedz