Wpis z mikrobloga

Czemu czytając powyborcze komentarze na Wykopie ciągle mam wrażenie, że konfiarzy najbardziej boli d--a nawet nie o rozczarowujący wynik Konfederacji, tylko o to że PIS traci władzę na poczet koalicji opozycyjnej?
Ja rozumiem, że sondaże sprzed miesięcy rozbudziły apetyty, ale gdyby konfiarze naprawdę wierzyli w to, co mówią i nie ufali "lewackim sondażom", to wynik Konfy odczytywaliby jako sukces. Konfa wprowadziła do sejmu ponad 60% więcej posłów i awansuje z koła do klubu mającego znacznie więcej możliwości w sejmie, np. składania swoich ustaw. Wskażcie mi partię, która nie wzięłaby w ciemno scenariusza "za 4 lata będziecie mieć 60% więcej posłów i dużo silniejszą pozycję w sejmie".
Nie wspominając już o tym, że gdyby Konfa dobrze to rozegrała, to ma szansę podkopać spójność koalicji rządzącej i np. wskoczyć do władzy w miejsce Lewicy.

No ale to wszystko jest bez znaczenia, bo PIS przegrał. Płacz, rozpacz, armageddon, bo Kaczyński przegrał i teraz Tusk będzie rządził.

#polityka #konfederacja #bekazkonfederacji #neuropa #4konserwy
lewoprawo - Czemu czytając powyborcze komentarze na Wykopie ciągle mam wrażenie, że k...

źródło: z30305232AMP,Wybory-2023--Wyniki-exit-poll-Konfederacja-we-Wroc

Pobierz
  • 27
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@lewoprawo: No nie wiem, ja mam to w dupie na przykład, że rządzi teraz PO. Nic się nie zmieni. A ten wynik konfederacji to jest jakaś porażka a nie żaden sukces. Przy takiej kampanii te 290 tysięcy głosów więcej to jest tragedia. Patrząc na to chłodno, wcale się nie dziwie, że ludzie odeszli do PJJ i 3D. Korwin poniekąd ma racje, że Konfa pod koniec kampanii zrobiła się nijaka. Ani
  • Odpowiedz
  • 5
@O_ty_Pierunie: Przy jakiej kampanii? Kręceniu filmików na Tik Toku i Youtube, czyli skupianiu się na wyborcach, którym i tak albo nie będzie się chciało, albo jeszcze nie mogą iść na wybory? Ja już u szczytu popularności Konfy pisałem, że ten wynik się nie utrzyma. Konfa brylowała przed oficjalną kampanią, kiedy większe partie jeszcze nawet nie ruszyły ze swoimi kampaniami, nie uruchomiły swoich środków organizacyjnych i pieniężnych. Brylowała w sondażach, bo
  • Odpowiedz
@lewoprawo: Jak to sam powiedział mamcen planem bylo zwycięstwo pisu, ale bez większości i możliwość kupczenia swoim konfiarskim poparciem jak tylko sie da. Niestety to stolik wywrócił ich a nie oni stolik i okazało sie ze nie dość że nie będą mieli możliwości realizacji planu pierwotnego to jeszcze opozycja wygrała na tyle wyraźnie że też ich nie potrzebuje. Zostaje im rola folkloru w parlamencie i 4 lata stagnacji - gdzie
  • Odpowiedz
@lewoprawo: chcieliśmy 30-40 posłów i wywrócić im ten stolik. Konfederacja miała doprowadzić do tego, że w Polsce nie będzie rządu większościowego czy to PiS czy PO. W tej chwili Konfederacja niestety odniosła sromotną klęskę i nie ma co mówić, że jest dobrze, bo jest beznadziejnie.
  • Odpowiedz
Czemu czytając powyborcze komentarze na Wykopie ciągle mam wrażenie, że konfiarzy najbardziej boli d--a nawet nie o rozczarowujący wynik Konfederacji, tylko o to że PIS traci władzę na poczet koalicji opozycyjnej?

@lewoprawo: bo takie wrażenie chcesz odnieść.
  • Odpowiedz
Niestety to stolik wywrócił ich a nie oni stolik i okazało sie ze nie dość że nie będą mieli możliwości realizacji planu pierwotnego to jeszcze opozycja wygrała na tyle wyraźnie że też ich nie potrzebuje. Zostaje im rola folkloru w parlamencie i 4 lata stagnacji - gdzie raz na jakis czas będą musieli odwalić jakiś happening żeby wyborcy w ogole nie zapomnieli że oni istnieją.

@ChempyTuj: nie do końca, nadal
  • Odpowiedz
  • 5
@damienbudzik: Trzeba było nie łykać bajek o wywracaniu stolika wymyślonych przez Mentzena na potrzeby kampanii wyborczej. Obiektywnie rzecz biorąc, Konfederacja jak na swoje możliwości zrobiła duży krok naprzód. A jeśli faktycznie nastąpi jakaś dezintegracja PIS, to dla Konfy otworzą się drzwi do pozyskania nowego elektoratu.
Nawet ja, który nie trawię Konfy, dostrzegam przed nią te możliwości. No niestety, ale polityka to mozolna praca i posuwanie się do przodu małymi krokami,
  • Odpowiedz
@lewoprawo: no, momentami polityka i zycie w polsce tak jest centralnie sterowane (a wybory ustawiane) ze bosak z korwinem 7 nowych poslow uwaza za porazke a lewica 50% do domu za zwyciestwo

przeciez te pajacowania mencena daly wlasnie te 7 poslow, kucy i dzieci jest malo w polsce, do wielu nie dociera co znaczy dzietnosc na poziomie 1, nawet jesli przekonaja kucy z polibudy to bedzie ich tylko tylu ilu
  • Odpowiedz

@lewoprawo:
Bo chcesz tak myśleć i taka narracja pasuje Ci pod z góry założoną gebelsowską tezę, że konfa wejdzie w koalicje z pisiorami?
Ja tam się cieszę, i sam mówiłem, że główny cel wyborów, czyli odciągnięcie pisu od władzy
  • Odpowiedz

@lewoprawo: najwidoczniej nie umiesz czytać ze zrozumieniem ¯\(ツ)/¯
  • Odpowiedz

@lewoprawo: ponieważ pasuje ci to pod własną narrację. Nie dziękuj.
  • Odpowiedz
@lewoprawo: tak, liczyłem na koalicję z PiSem, bo niby z kim? A w samodzielne rządy to chyba nawet najwięksi fani nie wierzyli. Ogólnie moim zdaniem Konfa osiągnęła już swój peak. Teraz trend będzie zjazdowy, podziały itp. Zacząłem się interesować PJJ, partią znikąd, która dostała nagle 350k głosów i coraz bardziej mi się podoba. Wygląda to dużo poważniej.
  • Odpowiedz
. Wskażcie mi partię, która nie wzięłaby w ciemno scenariusza "za 4 lata będziecie mieć 60% więcej posłów i dużo silniejszą pozycję w sejmie".

@lewoprawo: Konfiarze to niestety dzieci. Jeśli coś ma działać na skalę kraju (firma, partia, stowarzyszenie itd.) to potrzeba wielu lat by to zbudować. To rozumieją dorosli ludzie, co planują na 15-20 lat do przodu. Konfiarze to dzieci, co myślały, że jak zrobią dużo szumu to z
  • Odpowiedz
@ZaczarowanyLump: g---o prawda, gadanie o sojuszu z PiS to jak gadanie, że PSL by się z PiSem dogadał. To byłoby polityczne s---------o dla Konfy. Zakładali kupczeniem swoim głosem ale raczej nie z PiSem (chyba, że Wipler coś takiego planował) bo PiS ma brzydki zwyczaj niszczenia swoich koalicjantów przy pierwszej sposobności. Albo spowodowanie przedwczesnych wyborów gdy ani PiS ani PO się nie dogadają z nikim i nie dadzą rady uzyskać większości.
  • Odpowiedz
@lewoprawo: bo nie mamy pamięci złotej rybki i pamiętamy, że rządy w latach 2008-2015 były kilka razy gorsze niż rządy w latach 2015-2023

Gdyby konfa miała te 15% i 40 posłów utworzyłaby rząd z PISem i byłoby to znacznie mniejsze zło niż rząd KO, 3D, Lewica. Nasz nowy rząd póki co obiecał kilka razy więcej socjalu niż pis przy mniejszym budżecie (większe obniżanie podatków niż konfa). Nawet jak uwolnią kasę
  • Odpowiedz
  • 2
@notting_writer1: Kwestie takie jak hamowanie migracji i redukcja rozdawnictwa jak najbardziej będą w tej koalicji utrudniane przez Lewicę. Tak naprawdę to Konfederacja ma w tej kadencji banalnie proste zadanie, żeby wpływać na władzę. Mają już dość posłów na klub i swoje ustawy. Więc wszystko co muszą robić, to regularnie składać takie projekty ustaw, które będą wyraźnie dzielić KO/TD i Lewicę. Jednocześnie dając sygnały, że z nimi można takie ustawy przepychać,
  • Odpowiedz