Wpis z mikrobloga

Jakieś pro tipy jak mniej przejmować się opinią innych? Od dziecka mam bardzo dużo strach przed oceną. Walczę z tym ale nie jest łatwo. Mam wrażenie, że przez to marnuje czasami swój potencjał. Umiem śpiewać ale i tak boję się jak zareagują inni na mój śpiew, będą oceniać. Przez co nie rozwijam się za bardzo w tym temacie. W-----a mnie to bo często czuję że mógłbym więcej, tylko musiałbym zluzować z braniem pod uwagę oceny innych

#psychologia #psychika #psychiatria #pewnoscsiebie
  • 13
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

Jakieś pro tipy jak mniej przejmować się opinią innych?

@Reiden: też miałem ten problem. Przestałem o tym myśleć po prostu i później jakoś samo przyszło
  • Odpowiedz
@Reiden: protip? Po co? Króciutko: Ty masz takie samo prawo do SZCZĘŚCIA i ŻYCIA tak jak inni. Jesteśmy na tym samym padole. Niech sobie patrzą, gadają, walczą o to, kto ma rację. Rób to, co chcesz. A jak nie wyjdzie, to porażka to przecież nie koniec świata. Pociesz się myślą, że wszyscy dookoła ciebie kiedyś umrą, tak samo jak ty.
  • Odpowiedz
@ziemniac: @Reiden Dawaj nie pindol, bo to Twoja szansa! Kolega dobrze prawi! Pamiętam jak w podstawówce zgłosiłem się do konkursu recytatorskiego, ale dostałem postać kobiety, dla dziecka to wiadomo trudna rzecz... Ale babeczka od polaka pochwaliła mnie, że po prostu spróbowałem i to byłe mega podbudowa mojej osobowości. Śmieszki były, bo jak to tak dziołchę grać, sam nie rozumiałem tego wszystkiego wtedy... Ale po prostu spróbuj, nic nie stracisz
  • Odpowiedz
@Reiden: zawsze powtarzam jedno zdanie - nie jestem zupą pomidorową, by wszyscy musieli mnie lubieć.
Cokolwiek nie zrobisz, to zawsze znajdzie się ktoś, komu coś w Tobie i Twoim zachowaniu nie będzie odpowiadać. A żyjesz dla siebie. Więc powoli, małymi kroczkami staraj się mieć w nosie zdanie innych. Licz się tylko ze zdaniem osób Ci bliskich, jeśli na ich zdaniu Ci zależy. A obcych miej głęboko w nosie.
  • Odpowiedz
@Reiden co ludzie powiedzą lub pomyślą, tak duża część nas została wychowana, całe to podejście ma chyba za zadanie obniżyć twoja asertywność i poczucie własnej wartości. Zastanów się po prostu co tak na prawdę obchodzi ciebie opinia innych, co ona zmienia w twoim życiu - a potem małymi krokami zmieniaj to, czasem czując wewnętrzne g---o, późniejszy wstyd - to są rzeczy wpojone tobie od dziecka przez wychowanie i otoczenie. I może
  • Odpowiedz
@Reiden: gdzie chcesz śpiewać? Zapisz się do chóru, tam wszyscy śpiewają,
ale jak masz na myśli np śpiewanie z harmoszką w tramwaju, to ja też bym się trochę krępował
  • Odpowiedz
@Reiden: Część ludzi dosra ci, byle ci dosrać. W momencie jak się tym przejmujesz, to tylko ty masz problem. Oni coś w moment zmyślą, wyplują z siebie i pójdą dalej. Czemu masz się tym przejmować?

Oczywiście jest też ocena słuszna, ważna, którą należy wziąć pod rozwagę - chodzi o to, aby umieć to rozróżnić. Aby porady od innych wykorzystywać do poprawy swojego zachowania, zdolności. Aby czerpać z tego jakąś naukę dla siebie. Choć nawet taka szczera ocena może być błędna i szkodliwa albo tylko częściowo prawdziwa - po pierwsze liczy się, to jak ty zapatrujesz się na tę ocenę i to jak ty to widzisz. Osoba, która cię ocenia, widziała wycinek twojego życia, dokonań, motywacji, celu. Ty wiesz o sobie więcej, więc możesz założyć, że twoja ocena ciebie jest dokładniejsza i ocena drugiej osoby, to jedynie sugestia, aby nad czymś się zastanowić, że jest takie rozważanie. To nie rozkaz, że musisz postąpić tak, a nie inaczej, bo inaczej jest źle... Możesz postąpić inaczej i masz wskazówkę od osoby postronnej, jej punkt widzenia. Ta osoba wpadła na to w ciągu chwili, a ty masz całe życie, aby się nad tym zastanowić.

Jak ktoś ci pociska głupoty, byle cię obrazić, to nie możesz do niczego tego wykorzystać, więc robi to tylko w tym jednym celu - chce cię poniżyć. Tutaj albo dasz się poniżyć, albo zwyczajnie nie dasz się poniżyć. Czemu masz się przejmować tym, że ktoś chciał cię poniżyć? To tylko jego chęć - ma taką chęć, więc znajdzie sobie powód, choćby zmyślony, a zwłaszcza zmyślony - bo tak
Nemayu - @Reiden: Część ludzi dosra ci, byle ci dosrać. W momencie jak się tym przejm...
  • Odpowiedz