Wpis z mikrobloga

@LM4rys przemyślałem to, i razem z różową kiedy zobaczyliśmy ta reklamę doszliśmy do jednakowego wniosku - nie wyobrażamy sobie podobnej reklamy z powiedzmy "pasztetem" i odwróconymi rolami. Ja rozumiem zamysł reklamy, ale to nie są czasy i miejsce na takie porządkowanie. Skąd w ogóle pomysł, że budowlaniec czy inny typ z wąsem i w okularach są nieatrakcyjni. Myślę że jest grupa osób dla których taki wygląd jest conajwyzej akceptowalny.
  • Odpowiedz
@LM4rys jest całkiem podobna reklama adidasa chyba, czy innych podpasek idk. Kobieta z wyraźną nadwagą ćwiczy chyba jazdę na łyżwach. No i można by powiedzieć, że patrzcie Sport jest dla wszystkich, nawet dla Takich jak ONA!, ale nie. Reklama nie wskazuje na nic jako odstępstwo od normy, ot wskazanie, że takie osoby też ćwiczą. Równie dobrze można by to przekazać w tej reklamie, np. Akcja z jeżem i "tak można poznać
  • Odpowiedz
@Sloiko-student_1: "Skąd w ogóle pomysł, że budowlaniec czy inny typ z wąsem i w okularach są nieatrakcyjni. " - z tego samego miejsca, z którego bierze się twoja krytyka uprzedmiotowienia mężczyzn. - z obserwacji kultury. Ze społecznej presji, gdzie mężczyzna musi dobrze wyglądać. Chodzi mi o to, że przekaz reklamy staje w kontrze do takiego podejścia. Niejako staje po stronie twojego poglądu, że tak być nie powinno. To jest tak,
  • Odpowiedz
@LM4rys bardzo mocno ugrzązłeś w tym przekazie reklamy, całkowicie pomijając jej formę. Wracając do mojej analogii, można by pokazać kobietę, nadwagą wskazując że nawet takie odstępstwa od normy mogą nosić podpaski, albo czarnoskóry reklamujący nowoczesne zapięcia do rowerów, mógłby być po prostu aktorem, a Równie dobrze moznaby wprowadzić retorykę że ktoś się go przestraszył- z jasną sugestia
  • Odpowiedz
@Sloiko-student_1: ale zobacz. Pani z nadwagą ćwiczy - czyli jest w pewnym stopniu ukryty przekaz, że jest więcej niż wyglądem. Bo jest aktywna, uprawia sport. Dlaczego nie mogłaby jak atrakcyjne modelki po prostu leżeć w pościeli?
  • Odpowiedz
@Sloiko-student_1: tak po Żiżkowemu. a'la 'wszystko jest ideologią' Fakt, że w reklamie podpasek nie powiedzieli w prost, że waga ma znaczenie, to wcale nie znaczy, że tego nie powiedzieli. Twory kultury nie są w stanie wyjałowić się z przekazu ideologicznego. Pytanie, co próbują przekazać
  • Odpowiedz
@LM4rys: ps. czasem w reklamie mozna nie powiedzieć wprost czegoś a jednak to powiedzieć. dam inny przykład. na poniższym obrazku znajduje się reklama zachęcająca do wstąpienia do Policji. Mówi jasno 'bądz silny w służbie wszystkim' w luźnym tłumaczeniu. Ale podprogowo mówi nam 'nie jesteśmy rasistami. podpisano: brytyjska policja'. tak jest bardzo często. ale czy to źle?
LM4rys - @LM4rys: ps. czasem w reklamie mozna nie powiedzieć wprost czegoś a jednak t...

źródło: HO_11222901_HomeOffice_Policing_Twitter_1920x1080_ALL_002

Pobierz
  • Odpowiedz