Wpis z mikrobloga

@Voltix To masz farta albo nie mieszkasz w dużym mieście. Raz jeden cyklista na szosówce nawet zapytał czy moge zejść z wózkiem z chodnika żeby przejechał (obok była ulica z "kocimi łbami"). Nie spodobała mu się moja odpowiedź i miał żal że musiał zejść i to wer prowadzić żeby minąć. Podobnie rowerzyści zajmujący miejsca dla wózków w metrze (i dla niepełnosprawnych). Plaga.
@getin: Typie, ja mam w MTB marnego RockShoxa ze 120 mm, więc się nie umywa do Twojego, ale i tak spokojnie mogę zjechać przy takiej prędkości na trawnik. Napisałem:

Wydaje mi się, że kwestie nawierzchni DDR/CPR to kwestia drugorzędna – wiadomo, bruk jest do dupy,

Niech już sobie będą te gównodrogi z kostki, przeżyję okazjonalną jazdę nimi nawet na szosie. Niebezpieczne są poprzeczne skrzyżowania/wyjazdy. Na źle wytyczonej drodze rowerowej widoczność wzajemna
szosa to rower bardziej do szybkiej jazdy. Jeszcze jak ścieżka jest płaska cały czas to spoko ale jak są wzniesienia co chwile.. co ja będę tlumaczyl, widać, że nie jeździsz rowerem i nie ogarniesz

@iquiet: Co to za pokrętna argumentacja? W tym przypadku to ty masz źle dobrany rower do trasy.
Jak zrobię sobie glebę w aucie to według twojego, głupiego myślenia, mogę każdą dziurę czy wzniesie lub próg omijać chodnikiem?
@Herubin: właśnie dlatego powinno się ZNIEŚĆ obowiązek jazdy ciągiem pieszo-rowerowym (ale nie DDRem) aby było bezpiecznie dla wszystkich :) Ten, kto chce sprawniej się przemieścić jedzie jezdnią, ten, kto jedzie rekreacyjnie / z dzieckiem itp. jedzie CPRem i po problemie. Jedyny problem mieliby (i na ten moment cały czas mają) kierowcy, którzy nie potrafią wyprzedzać rowerzystów. Najlepszy jest argument, że "blokują ruch" :D Jak nie ma CPR/DDR i jadą jezdnią to
@cherrycoke2l: Podałeś główny powód dlaczego bardzo niebezpiecznie jest poruszać się CPRami i to jest niestety plaga - zwłaszcza wyjazdy z posesji. Znowu podam przykład z mojego poprzedniego posta - w Aleksandrowicach koło Krakowa poprowadzili nowy CPR od strony wjazdu do posesji do firm - naliczyłem 18 sztuk na 2.5km długości - przy czym druga strona drogi to pola :-) Tutaj natomiast widać chodnik, który jest CPRem bo ktoś po prostu wstawił
@cherrycoke2l: Dlatego jak napisałem wyżej - potrzeba natychmiastowego ZNIESIENIA obowiązku poruszania się CPRami dla rowerzystów - tylko tak można zatrzymać tę manię tworzenia niebezpiecznych CPRów w całym kraju. Wtedy odpowiedzialni za infrastrukturę musieliby się naprawdę postarać żeby stworzyć poprawną i bezpieczną infrę dla rowerzystów (i przy okazji pieszych i kierowców).
Podałeś główny powód dlaczego bardzo niebezpiecznie jest poruszać się CPRami

Wydaje mi się, że to jest główny powód niebezpieczeństwa zarówno CPR-ów, jak i DDR-ów. Z podanych przeze mnie przykładów dwa są właśnie DDR-ami, więc nie jestem przekonany, czy zniesienie nie konieczności jazdy CPR-ami rozwiązałoby problem (ale pewnie nie zaszkodziłoby). Rozwiązanie problemu jest prostsze: oznaczyć DDR/CPR niespełniające standardów (teraz pytanie jakich) jako chodniki z dopuszczonym ruchem rowerowym. Coś takiego jest w Toruniu tutaj
@DeXteR25: drogie łykopki, w obcisłych gaciach na szosowkach zawsze jeżdżą drogą z kilku powodów, więc nie ma tu w tym żadnej sensacji i jest to po części zrozumiane, choć dla kierowców samochodów trochę jest to dokuczliwe, nie mniej jednak każdy rowerzysta powinien starać się jeździć ścieżkami rowerowymi.
@miodeksmrodek, w mniejszych mirjscowosciach też masz, ale nie wmowisz mi, że nie da sie ułożyć kilkunastu tras z pominięciem drog rowerowych, za to ze spokojnymi, nieuczeszczanymi drogami asfaltowymi.
@BomBom: ale o co Ci chodzi?
Wyprzedzić go nie umiesz, czy co?
Ty z tych, którzy ciągnika nie wyprzedzą, bo podwójna ciągła?

Widać ten dobrobyt, skoro szukacie sobie problemów na siłę.
Społeczeństwo zrobiło się statsznie ciotowate.
Zimą - źle! Bo jaśnie państwo nie mają suchej, czarnej nawierzchni.
Jak pada - źle!
Słońce grzeje - źle! Bo oślepia!

Nosz kurna.
Roszczeniowość lvl master.
@iquiet: szczerze mówiąc to w ch u ju mam tego typu problemy kolarzy - masz ścieżkę obok to masz po prostu nią jechać i reszta gówno mnie interesuje