Aktywne Wpisy

chcialbymbycnormalny +264
W polsce dalej jak w lesie, jak śmiesz się do juleczki uśmiechać ty intzelu mizoginie.
#p0lka #logikarozowychpaskow #tinder #blackpill #rozowepaski
#p0lka #logikarozowychpaskow #tinder #blackpill #rozowepaski

Ryneczek +67
Myślałem, że to jakaś ruska propaganda krążąca po twitterze, ale nie - nowym rzecznikiem prasowym ukraińskiej armii naprawdę został trans, niejaki Sarah Ashton-Cirillo. Ciekawe, co na to Azovcy i reszta ukraińskich narodowców. Przykro patrzeć, jak Ameryka upadla naszych sąsiadów, propagując swoją atlantycką ideologię. Chłop, który sobie ucina siusiaka i zmienia płeć jest dla mnie zaburzony. Koniec kropka.
https://www.newsweek.com/ukraine-military-has-new-transgender-spokesperson-1817334
#ukraina #wojna #bekazlewactwa #4konserwy
https://www.newsweek.com/ukraine-military-has-new-transgender-spokesperson-1817334
#ukraina #wojna #bekazlewactwa #4konserwy

Jak ogólnie rozwiązuje się kwestie zapisu do bazy obiektów z dużą ilością pól. Gdzie dodatkowo ilość pól może ulegać zmianie.
Bo chyba nie bardzo dobrym rozwiązaniem byłoby tworzenie tabeli np z 50 kolumnami? Czy tutaj do akcji powinna wejść serializacja? Czy to wydajne?
@siemanko: Jesli jestem pewien ze to jest dobrze znormalizowany data model to dlaczego nie?
Albo sprawdz pola typu SET lub ENUM, jesli to MySQL. Ma to swoje wady i zalety.
b) how about NoSQL?
@siemanko:
Tabela MIKROBLOGER [login, kolorNicka]
Tabela WPISY_MIKROBLOGERA [IDwpisu, loginUzytkownika, trescWpisu]
I tym sposobem tworzysz użytkownika @siemanko, który może mieć tablicę dowolnej ilości wpisów.
EDIT: możesz się jeszcze zainteresować rozwiązaniami pokroju http://www.mongodb.org/ jak Koledzy wyżej proponowali.
A co powiesz na taki przypadek:
item_Id | title | price | count | String[] <- jak załatwić sprawę tej tablicy? Oddzielna tabela? Czy serializacja?
@Ginden:
a) A co w przypadku kiedy dane w tablicy nie są do przewidzenia?
b) Niestety musi być to Sqlite
@siemanko: Co rozumiesz pod pojęciem serializacji? Zebranie 10000 stringów w jeden wielki string? I to do jednej krotki? Słabo. Tworzysz oddzielną tabelę i w niej trzymasz pary itemId | string. Potem się zapoznajesz z operacją JOIN i problem rozwiązany.
@Ginden: Heh, dla klienta :) Mam problem bo nigdy raczej nie spotkałem się z sytuacją tak skomplikowanych obiektów, które trzeba byłoby zapisać. Ogólnie walczę z allegro web api i ich poronionym pomysłem przedstawiania produktów. Chcę zapisywać obiekty, których jednym z pól jest ich FieldsValue[]
@Ginden: Czyli widzę problem SOLVED :)
Zserializujesz sobie to i jak chcesz to potem wyszkuiwac? Pelen skan tabeli, przeslanie wszystkiego do aplikacji w petli wyszukiwanie rekordow ktore Cie interesuja? Czy tez wywolywanie fukncji na kazdym rekordzie?
Nie idz ta droga, takie dane (zserializowane) mozesz sobie rownie dobrze trzymac w pliku tekstowym - uzytecznosc ich bedzie podobna a odpadnie Ci probloem
Ale rozwiążę to tak jak radzicie, oddzielnymi tabelami.
Cały czas nosze się z nauką SQL i jakoś nie mogę się za to zabrać. Chyba czas najwyższy :)
Dzięki wszystkim za pomoc!
@siemanko: Wiecej niz pewne ze za pol roku przyjdzie klient i powie zebys mu zrobil tez wyszukiwanie po paramterach ktore sa zserializowane. I sie bedzie dziwil ze tokosztuje dwa dni pracy i ze trzeba czesc aplikacji i bazy przerobic :)