Aktywne Wpisy

JatuArmy +256

Ukiss +108
Od 1 stycznia 2026 roku zmieniło się kilka zasad pisowni polskiej, o których większość pewnie nie słyszała:
1. Pisownia wielką literą nazw mieszkańców miast i ich dzielnic, osiedli i wsi, np. Warszawianin, Zgierzanin, Ochocianka, Mokotowianin, Nowohucianin, Chochołowianin.
Dopuszczenie alternatywnego zapisu (małą lub wielką literą) nieoficjalnych nazw etnicznych, takich jak kitajec lub Kitajec, jugol lub Jugol, angol lub Angol, żabojad lub Żabojad, szkop lub Szkop, makaroniarz lub Makaroniarz.
2. Wprowadzenie pisowni wielką literą nie tylko nazw
1. Pisownia wielką literą nazw mieszkańców miast i ich dzielnic, osiedli i wsi, np. Warszawianin, Zgierzanin, Ochocianka, Mokotowianin, Nowohucianin, Chochołowianin.
Dopuszczenie alternatywnego zapisu (małą lub wielką literą) nieoficjalnych nazw etnicznych, takich jak kitajec lub Kitajec, jugol lub Jugol, angol lub Angol, żabojad lub Żabojad, szkop lub Szkop, makaroniarz lub Makaroniarz.
2. Wprowadzenie pisowni wielką literą nie tylko nazw

Jak ogólnie rozwiązuje się kwestie zapisu do bazy obiektów z dużą ilością pól. Gdzie dodatkowo ilość pól może ulegać zmianie.
Bo chyba nie bardzo dobrym rozwiązaniem byłoby tworzenie tabeli np z 50 kolumnami? Czy tutaj do akcji powinna wejść serializacja? Czy to wydajne?
@siemanko: Jesli jestem pewien ze to jest dobrze znormalizowany data model to dlaczego nie?
Albo sprawdz pola typu SET lub ENUM, jesli to MySQL. Ma to swoje wady i zalety.
b) how about NoSQL?
@siemanko:
Tabela MIKROBLOGER [login,
A co powiesz na taki przypadek:
item_Id | title | price | count | String[] <- jak załatwić sprawę tej tablicy? Oddzielna tabela? Czy
@siemanko: Co rozumiesz pod pojęciem serializacji? Zebranie 10000 stringów w jeden wielki string? I to do jednej krotki? Słabo. Tworzysz oddzielną tabelę i w niej trzymasz pary itemId | string. Potem się zapoznajesz z operacją JOIN i problem rozwiązany.
@Ginden: Heh, dla klienta :) Mam problem bo nigdy raczej nie spotkałem się z sytuacją tak skomplikowanych obiektów, które trzeba byłoby zapisać. Ogólnie walczę z allegro web api i ich poronionym pomysłem przedstawiania produktów. Chcę zapisywać obiekty, których jednym z pól jest ich FieldsValue[]
@Ginden: Czyli widzę problem SOLVED :)
Zserializujesz sobie to i jak chcesz to potem wyszkuiwac? Pelen skan tabeli, przeslanie wszystkiego do aplikacji w petli wyszukiwanie rekordow ktore Cie interesuja? Czy tez wywolywanie fukncji na kazdym rekordzie?
Nie idz ta droga, takie dane (zserializowane) mozesz sobie rownie dobrze trzymac w pliku tekstowym - uzytecznosc ich bedzie podobna a odpadnie Ci
Ale rozwiążę to tak jak radzicie, oddzielnymi tabelami.
Cały czas nosze się z nauką SQL i jakoś nie mogę się za to zabrać. Chyba czas najwyższy :)
Dzięki wszystkim za pomoc!
@siemanko: Wiecej niz pewne ze za pol roku przyjdzie klient i powie zebys mu zrobil tez wyszukiwanie po paramterach ktore sa zserializowane. I sie bedzie dziwil ze tokosztuje dwa dni pracy i ze trzeba czesc aplikacji i bazy przerobic :)