Wpis z mikrobloga

no ja już ci tłumaczyłem mechanizm w jaki transfery socjalne wpływają na inflację poprzez zwiększenie popytu na towary konsumenckie związane ze wzrostem budżetu rozporządzalnego gospodarstw domowych

@Alcoholic_Desacrator: Ilość pieniędzy będzie stała na rynku - skoro tak, to jeśli jedne podrożeją, to inne potanieją, bo do dyspozycji jest tyle samo, więc inflacja pozostanie na tym samym poziomie, a od samego początku rozmawiamy o inflacji, a nie o popycie na towary konsumenckie.
  • Odpowiedz
Transfer kasy do populacji zawsze wpłynie proinflacyjnie. Tak jak u nas było do 2020 spowodowany polityka socjalna…

@dzester: NIE
Na inflację wpłynęła kreacja pieniądza (łatwy dostęp do kredytów, niskie stopy procentowe, dodruk - a nie transfer - kasy...) i niższa podaż (zamknięcie rynków na surowce z Rosji).
Transfery nic nie zmieniają, co opisałem na przykładach, ale upośledzonemu tego nie przetłumaczę, dlatego ten temat kończę - bo to jak tłumaczyć krowie
  • Odpowiedz
@chopers: Taki detal czy będzie demokracja jest najważniejszy. PiS - nie, Konfederacja - raczej nie. Reszta - tak. O socjal można się spierać, ale to polityka. Demokracja to podstawa.
  • Odpowiedz
@chopers Ten Latarnik słaby w tym roku. Pytania mało konkretne. Pod emocje.

Odpowiedzi komitetów dają lepsze rozumienie o co konkretnie chodziło.

Np. KO:
Koalicja Obywatelska jako priorytet traktuje walkę z inflacją i z utratą wartości oszczędności Polaków, a także zmniejszenie kosztów pracy. Jednak inflacja uderza szczególnie w emerytów dlatego KO proponuje dwukrotną waloryzację emerytur, jeśli inflacja przekroczy 5% w skali
  • Odpowiedz