Aktywne Wpisy
M4rcinS +200
Eh, muszę to zrobić. Ten januszex mnie dobija. Obiecują podwyżkę od 5 lat i nic. Przychodzę dzisiaj z wypowiedzeniem umowy. Zobaczymy co szef na to powie. Jestem aktualnie jedyną osobą na dziale która bez niczyjej pomocy da sobie radę, bo reszta to nowe osoby. Miałem je uczyć, ale wali mnie to. Obieram od razu cały mój urlop i wypadam z tego gówna zwanym firmą. Po 16 opiszę wam co i jak.
#
#
Filippa +63
Nowe zamówienia w przemyśle - 19.2% r/r w sierpniu z -18.1% w lipcu.
Sprzedaż hurtowa -20.2% r/r w sierpniu, z -18.0% r/r w lipcu.
Dosyć cicho o tym, a w sumie to siada fundament gospodarki.
Dzięki podwyższonej inflacji miało nie być recesji.
#nieruchomosci #ekonomia #nbp #rpp #gospodarka
Obniżka tylko pogłębi problem. Takie zabawy można rozgrywać jak gospodarka wchodzi w recesję przy jednoczesnej deflacji.
Tak mogłoby być gdyby przez 5 lat prowadzono konserwatywną politykę monetarną.
@LaurenceFass: W jaki sposób? Za wysokie stopy chłodzą gospodarkę, niższe je pobudzają. -20% r/r to nie powiesz mi że jest zbyt rozgrzana i trzeba podnieść stopy, nie? Inflacja nie była popytowa i >6% stopy to był błąd.
Prawidłowym wyjściem było podnosić stopy
W taki, że główną przyczyną spadku konsumpcji, zakupów, inwestycji jest wzrost cen.
Np. nominalnie sprzedaż detaliczna rośnie, ale w stałych cenach spada (czyli fizycznie sprzedaje się mniej).
Obniżając stopy procentowe (w dodatku grubo poniżej inflacji bazowej) powodujesz dalszą presję inflacyjną, a do tego osłabiasz złotówkę co też zwiększa inflacje (na skutek wzrostu cen kluczowych surowców - kupowane są za dolary).
W całej Europie przeciętny Janusz vel John jest Tyrany inflacja. Kredyty hipoteczne i inwestycyjne przedsiębiorstw obciazaja tych którzy je wzięli. Nowych inwestycji nie ma bo pieniadz jest drogi. Hurtownie niechętnie udzielają kredytów kupieckich bo - pieniadz jest drogi. Firmy i indywidualni inwestorzy próbują przeczekać sytuację i wstrzymują programy rozwojowe.
Dzieje
Skoro RPP wybrała wariant niższe stopy, to powinna była je trzymać odpowiednio dłużej a w parze powinno było iść utrzymanie zaostrzenia kredytowego. Ale no jak widać to już przeszłość.
https://www.wiadomoscihandlowe.pl/konsument-i-trendy-zakupowe/trendy-demograficzne-i-spoleczenstwo/mimo-malejacej-inflacji-nastroje-polakow-sa-coraz-gorsze-2491429
Obniżanie stóp w takich warunkach to jest gaszenie pożaru benzyną, powinno dać się nierentownym firmom upaść i wywołać bezrobocie tak by zdusić inflacje ale i oczekiwania
Naczelnym argumentem rządowych think thankow przeciwko recesji był właśnie napływ ludności i zwiększony tym popyt. To teraz nam odpada.
Z drugiej strony te zjawiska prowadzą do recesji i problemów w niektórych sektorach, bo odpływ ludzi to brak stabilności w strukturze gospodarki szczególnie w niektórych sektorach, tutaj masz w szczególności rynek najmu mieszkań gdzie widzimy potężne wzrosty popytu.
To samo przeżywała Hiszpania w poprzednim kryzysie, gdzie imigranci sobie wyjechali jak zaczęło robić
@opewnieJerzy: deflacja 2.8% PPI r/r to myślę że za wysoka inflacja. Trzeba wygasić do -20%. Czy Ty żyjesz w 2012 roku jeszcze? Czy uważasz że prąd jest 3 razy droższy bo tak popyt na niego wzrósł?
@LaurenceFass: Widziałeś dane od maja? Chyba przespałeś.
Tutaj czy tego chcemy, czy nie to musimy im kibicować, kto od nas te dobra kupi, jak Niemcy się wyłożą?
O potencjalnym konflikcie na morzu chińskim strach wspominać.
Czemu to nie jest grzane przez media?
Recesja jak sam s*u*wysyn
@LaurenceFass: