Wpis z mikrobloga

@sonny_boy: a te 3 lata na wynajmie to ile będzie kosztować? Bo u mnie to by było że 130k. W międzyczasie ceny mieszkań wzrosną z 10 % a potem zalicza korektę 20% i te 130k nie pokryje ten spadek.

Bez sensu 3 lata czekać na mieszkanie dla siebie.
  • Odpowiedz
@sonny_boy: czy drogo wynajmuje to tego nie wiesz bo nie wiesz jaki % zarobków to stanowi.

Mówię tyle że nie opłaca się czekać 3 lata. Argumentu z rozwojem nie czaje. Co ma do tego zakup mieszkania? Blokuję Ci on rozwój w jakikolwiek sposób?
  • Odpowiedz
@markier:
Ile odsetek byś zapłacił za pozyczenie pieniedzy i ile byś spłacił kapitału przez ten czas zakładając ze kupiłeś mieszkanie np rok temu?
Odsetki od pożyczenia mieszkania były czesto mniejsze niż odsetki od pożyczenia pieniędzy na to mieszkanie, a ze przy obecnych stopach kapitału przez pierwsze 5 lat spłaca się tylko 4.5% to często bardziej opłacało się dobrze wynajmować niż kupować
  • Odpowiedz
@BurzaGrzybStrusJaja: problem polega na tym, że nie żyjemy w świecie i kraju gdzie działają normalne reguły wolno rynkowe, tylko jest interwencjonizm.

Możesz sobie liczyć odsetki od kredytu vs koszt wynajmu i analizować, że wynajem wychodzi trochę lepiej a potem przychodzi jakiś Sasin, Morawiecki albo Glapinski i podejmuje jakaś decyzję której nie przewidziałeś. Cały misterny plan i obliczenia w #!$%@?.

Jakbyś rok temu wziął kredyt to nawet zakładając odsetki byłbyś do przodu bo po prostu w tym roku nie ma szans żebyś kupił mieszkanie w cenie sprzed roku. No i nie patrz na odsetki w skali roku tylko całego kredytu. On taki drogi nie będzie cały czas. Mój przyklad: pierwsze rozmowy z dewem o moje mieszkanie to kwiecień. Długo dogrywalismy cenę, potem poprawki w umowie deweloperskiej która była wadliwa. Umowę kredytowa podpisze dopiero za parę dni. W kwietniu kredyt na stałą stopę kosztował prawie 8.5%. Dzisiaj biorę na 6.67%. Jakbym mógł dewa jeszcze przeciągnąć ze dwa miesiące to bym pewnie wziął kredyt poniżej 6% ale popyt na mieszkania wrócił i uznałem że nie ma co przeginać paly. Najwyżej
  • Odpowiedz