Wpis z mikrobloga

Polecam obejrzeć odcinki programu "Wyzwanie - Nowe mieszkanie" tak do sezonu 11.
Kiedyś to było :)

I ankieta do osób, które kupiły mieszkanie przed 2021 rokiem.

#nieruchomosci

Czy podjąłbyś decyzję o kupnie teraz, gdybyś nie transakcja przed 2021r ?

• TAK 60.9% (39)
  • NIE 39.1% (25)

Oddanych głosów: 64

• 7
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@emeig: cóż, wynik ankiety trochę Cię pewnie zdziwił, to normalnie, dla micka też było w 2016 za drogo. Jak szukasz dla siebie nie liczy się cena, a ludzie wolą kupić dzisiaj za 15k, niż jutro za 20k.
  • Odpowiedz
@perfumowyswir: XD dokladnie, przeciez wlasnie dlatego polskie rodziny kupuja po 20k mieszkania i tam w 4 osoby mieszkaja na 50m2 w centrum. Co ty pier#olisz xD, ludzie wyprowadzaja sie do klatko barakow 40km za miasto rodzina cala bo nie maja alternatywy.
Mieszkania po 20k to se beda wisiec i wisiec. Dzis w dolnoslaskim liczba mieszkan na sprzedaz zrownala sie z liczba mieszkan na wynajem.
  • Odpowiedz
@controll: zależy gdzie te mieszkania po 20k będą wisieć. Bo jak obserwuje rynek w Krakowie to takie 20k+ właśnie idą jak ciepłe bułeczki.

Chyba, że jakiegoś Janusza fantazja poniesie i uzna, że jego deweloperski apartament wykończony w standardzie Ikea gdzieś na obrzeżach jest tyle warty no to wtedy nie.
  • Odpowiedz
  • 1
@perfumowyswir: nie zdziwił, poprostu byłem ciekaw :) zresztą sam kupując na początku 2023 już widzę, że cała zabawa by mnie kosztowała ze 20% więcej podejmując decyzję teraz.
  • Odpowiedz
@majkel88: Ludzie to kretyni i masowe FOMO to tragedia. Ludzie biora ten kredyt na 30lat. 10lat trwa program. Pogadaj z doradcami, wszyscy mowia ze najpozniej trzeba by to nadplacic w 10lat a najbezpieczniej w 5.
  • Odpowiedz
@controll: Myślę, że stosunkowo niewiele osób spłaca całe 30 lat. Jeżeli jest się w młodym wieku to szanse na awans w pracy są spore, podobnie jak i rozwój własnej działalności. Po znajomych widzę, że większość domyka temat kredytu w 10-15 lat, a to z perspektywy życia jest chwilą. Przy BK2% będzie jeszcze łatwiej.
  • Odpowiedz
@CePeK: no 10-15 lat to właśnie średnia długość spłacania hipoteki w PL.

W sumie bym się zdziwił jakby ktos, kto zaciągał kredo w roku powiedzmy 2000 ciągnął temat do dzisiaj. Bo ile dał za tego nierucha kilkanaście (dziesiąt) k? To dzisiaj idzie odłożyć w 3-6 msc.
  • Odpowiedz