Wpis z mikrobloga

#studbaza #studia #pytanie #analizadanych #sql #datascience #analizadanych

Cześć, wybieram się na studia II stopnia związanych z pracą na danych (jestem po finansach i rachunkowości) Myślałem nad ekonometria bądź analiza danych, czy Waszym zdaniem jest to dobry wybór pod względem atrakcyjności na rynku pracy ? Aktualnie pracuje w banku na stanowisku raportowania.
Jaka ewentualnie polecacie uczelnie w Wawie pod kątem powyższej specjalizacji?
  • 6
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

• 0
@cohontes: w sumie ciężkie pytanie co mnie interesuje jakkolwiek dziwnie to brzmi. Chciałbym pracować na bazach danych, tworzyć jakieś zestawienia, analizować te dane pod jakimiś kryteriami i wyciągać z tego wnioski. Czyli jakaś praca z szeroko pojętym excelem, power BI, SQL, python czy r ? Chciałbym coś uniwersalnego o ile się da do tego tematu tak podejść.
  • Odpowiedz
@pablos255: ja jestem po firze, na 2 stopniach. Chociaż byłem bardziej ukierunkowany na inżynierię finansową. Potem sprawne przejście do BI finalnie pracuje jako data engineer ( ͡° ͜ʖ ͡°)

uniwersalnie no to właśnie sql/powerbi/excel/analiza danych i szukać staży już najlepiej. To jakie teraz są możliwości a były kiedyś to niebo a ziemia. Ale trzeba pamiętać, że BI to to co kiedyś było nazywane testowaniem pod kątem
  • Odpowiedz
  • 0
@cohontes: no to chyba celuje podobnie jak Ty :) a coś planujesz studiować czy bardziej sam ogarniać sobie te tematy? Bo właśnie chciałbym się wybrać na II stopień studiów ale nie wiem co byłoby najlepiej wybrać
  • Odpowiedz