Aktywne Wpisy
Też was na jesień łapie deprecha?
Listopad, ciemno buro i c-----o, za oknem mgła i zapach zgniłych liści
A w takim Los Angeles mają 25 stopni i heja banana
Zawsze
Listopad, ciemno buro i c-----o, za oknem mgła i zapach zgniłych liści
A w takim Los Angeles mają 25 stopni i heja banana
Zawsze
kasiaret +95
#slubodpierwszegowejrzenia mam wrażenie, że kobiety są dużo bardziej ogarnięte i stabilne życiowo niz dobrani partnerzy. Dziewczyny są wykształcone, mają prace, mieszkania i są samodzielne.
Największym kontrastem jest dla mnie biznesmen, który wydaje się osoba zakompleksiona, która bardzo chce się wyrwać ze swojego środowiska, dawnego życia. Być może ma kompleks związku z majętnością. W dzisiejszym odcinku rzuciło mi się w oczy jak bardzo podobało mu się u rodziców Karoliny. Jakby kalkulował
Największym kontrastem jest dla mnie biznesmen, który wydaje się osoba zakompleksiona, która bardzo chce się wyrwać ze swojego środowiska, dawnego życia. Być może ma kompleks związku z majętnością. W dzisiejszym odcinku rzuciło mi się w oczy jak bardzo podobało mu się u rodziców Karoliny. Jakby kalkulował

Tytuł:
Miedzianka. Historia znikaniaAutor:
Filip SpringerGatunek:
literatura faktuOcena: ★★★★★★★★★★
ISBN:
9788375362879Wydawnictwo:
CzarneLiczba stron:
272Miedzianka to dawne miasto na dolnym śląsku. Przez lata podejmowano próby rozwinięcia przemysłu górniczego, jednak za każdym razem okazywało się, że tutejsze pozornie bardzo bogate złoża są bardzo płytkie i szybko się kończą. Miasto po II Wojnie Światowej zostało włączone do Polski, po krótkim okresie rozwoju związanego z rabunkową gospodarką górniczą nakierowaną na wydobycie rudy uranu prowadzoną przez komunistów w mieście zaczyna się kryzys związany z brakiem zatrudnienia, oraz szkodami górniczymi, które od dziesięcioleci nękają mieszkańców, ale nigdy na taką skalę. Miasto dosłownie zapada się pod ziemię, kolejne rodziny zmuszone są opuścić miast, co doprowadza do jego "zniknięcia"
Miałem wątpliwości czy książka o takiej tematyce może mi się spodobać, jednak bardzo szybko zostały one rozwiane i zostałem pochłonięty historią małej wsi kilkaset kilometrów ode mnie. Spora część historii Miedzianki przedstawiona jest jako historie kolejnych jej mieszkańców, co nadaje książce osobisty charakter.
#bookmeter #literaturafaktubookmeter
źródło: 778898-352x500
Pobierz