Aktywne Wpisy

t3tris +689
Obiecałem zawołać, to i wołam, choć w świecie "Pieśni Lodu i Ognia" wiadomości książkowych to akurat jak na lekarstwo.
6 lat temu, jak zamknęli nas w domach z powodu COVID-19, to zamknięto w domu również Jurka R. R. Martina. Miałem wtedy nadzieję, że może ta przymusowa bliskość maszyny do pisania spowoduje, że pisana wówczas już od dekady 6 część sagi trafi na półki księgarni.
Co za naiwność. Dziś brzmi to
6 lat temu, jak zamknęli nas w domach z powodu COVID-19, to zamknięto w domu również Jurka R. R. Martina. Miałem wtedy nadzieję, że może ta przymusowa bliskość maszyny do pisania spowoduje, że pisana wówczas już od dekady 6 część sagi trafi na półki księgarni.
Co za naiwność. Dziś brzmi to

moll +43
A gdyby tak stworzyć "wykopową" aplikację matrymonialną? Nie randkową, bo od tego jest #tinder czy inne #badoo czy co tam jeszcze... Zdjęcie, szczegółowa ankieta, która już na etapie algorytmu podsuwałaby osoby o jak największej zgodności profilowej (dajmy na to dla całego profilu zgodność co najmniej 75%, ale we wskazanych kwestiach zasadniczych, typu ślub/dzieci 100% zgodności)? Aplikacja byłaby darmowa, co najwyżej jakieś postaw kawę czy coś, jakby ktoś chciał

Tytuł:
Miedzianka. Historia znikaniaAutor:
Filip SpringerGatunek:
literatura faktuOcena: ★★★★★★★★★★
ISBN:
9788375362879Wydawnictwo:
CzarneLiczba stron:
272Miedzianka to dawne miasto na dolnym śląsku. Przez lata podejmowano próby rozwinięcia przemysłu górniczego, jednak za każdym razem okazywało się, że tutejsze pozornie bardzo bogate złoża są bardzo płytkie i szybko się kończą. Miasto po II Wojnie Światowej zostało włączone do Polski, po krótkim okresie rozwoju związanego z rabunkową gospodarką górniczą nakierowaną na wydobycie rudy uranu prowadzoną przez komunistów w mieście zaczyna się kryzys związany z brakiem zatrudnienia, oraz szkodami górniczymi, które od dziesięcioleci nękają mieszkańców, ale nigdy na taką skalę. Miasto dosłownie zapada się pod ziemię, kolejne rodziny zmuszone są opuścić miast, co doprowadza do jego "zniknięcia"
Miałem wątpliwości czy książka o takiej tematyce może mi się spodobać, jednak bardzo szybko zostały one rozwiane i zostałem pochłonięty historią małej wsi kilkaset kilometrów ode mnie. Spora część historii Miedzianki przedstawiona jest jako historie kolejnych jej mieszkańców, co nadaje książce osobisty charakter.
#bookmeter #literaturafaktubookmeter
źródło: 778898-352x500
Pobierz