Wpis z mikrobloga

✨️ Obserwuj #mirkoanonim
Zmieniam pracę, jestem na b2b z zakazem konkurencji i okresem wypowiedzenia miesiąc. Po znalezieniu nowej pracy, jak robicie z nową umową? Podpisujecie ją od razu ustalając że start pracy za jakiś czas np za miesiąc? Z tego co rozumiem nie łamie to zakazu konkurencji? Mam zakaz konkurencji w trakcie pracy dla obecnej firmy.

BTW zdarzyło się Wam że nowa firma po podpisaniu papierów i w trakcie tego okresu wypowiedzenia jednak się rozmyśliła? Znajomy miał taki case, wszytko git, wypowiedział umowę, niestety nowa firma po 2 tyg dała znać że ich klient zrezygnował, projektu nie ma. Więc zatrudnienia nie będzie. Kumpel został na lodzie, finalnie po jakimś czasie znalazł nowa prace. W plecy kilkadziesiąt k.

#it #programista15k #hr #programowanie #prawo

· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Zaakceptował: razzor91
· Autor wpisu pozostał anonimowy dzięki Mirko Anonim

• 8
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

Podpisujecie ją od razu ustalając że start pracy za jakiś czas np za miesiąc?

@mirko_anonim: tak robię, ale ja się nie martwię o pracę - w tydzień znalazłbym inną jeśli ta nie wypaliłaby.

Czy jesteś pewien, że dobrze interpretujesz zapis w swojej umowie o zakazie konkurencji? Bo być może mówi on, tak prosto pisząc:
- o działaniu konkurencyjnym przez Twoje DG, a nie realizowaniu zlecenia dla
  • Odpowiedz
@mirko_anonim:
Najlepiej podpisać umowę od razu po dogadaniu nawet jak start za x miesięcy, bo wtedy już jesteś podpisany i ciężej im będzie się z tego wycofać. Ja zawsze podchodzę do tego tak, że dopóki nie jesteśmy podpisani to nie ma żadnej umowy i nie przerywam rozmów z innymi firmami.
Innym pytaniem jest jak to działa od strony prawnej jak się rozmyślą. Czy mimo że jeszcze nie zacząłeś pracy to
  • Odpowiedz
tak robię, ale ja się nie martwię o pracę - w tydzień znalazłbym inną jeśli ta nie wypaliłaby.

@glos_zenady: bzdura, teraz nawet największe kozaki mają problem na rynku, ludzie muszą zniżyć wymagania nawet o 30zł/h mniej niż standardowo albo godzić się na hybrydy. Kryzys na rynku USA odbija się na polsce
  • Odpowiedz
@glos_zenady: a no to jak jesteś świadomy to spoko, myślałem że tak bez rozeznania mówisz

Znałem kilku takich programistów, którym wydawało się że są spoko i oni w kryzys "nie wierzą", to się mocno zdziwili w tym roku gdy próbowali zmieniać pracę ( ͡°( ͡° ͜ʖ( ͡° ͜ʖ ͡°)ʖ ͡°) ͡°)
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: dzieki za wpis jak bede mial sytuacje, ze projekt / umowa zaczyna sie np. za 1 miesiac to zapamietam zeby sobie dopisac w umowie, ze jesli zleceniodawca zrezygnuje to i tak ma wyplacic 1 mc pensji.
  • Odpowiedz
@jacekkowalski9122: to sie tam nie zatrudnie - tez problem, mam gdzie pracować...
lepiej zostać na lodzie i bez kasy? Jak Cie traktuja fair to nie widze powodu zeby Ci tego nie pozwolili dopisac
  • Odpowiedz