Wpis z mikrobloga

Czy ktoś ogarnięty w temacie mógłby mi wytłumaczyć, dlaczego system bankowy w Polsce działa w systemie 3 sesje przychodzące/wychodzące od poniedziałku do piątku? Na Filipinach, w kraju trzeciego świata wszystkie przelewy są z automatu natychmiastowe 7 dni w tygodniu. Stoi za tym jakieś uzasadnienie technologiczne czy tylko chciwość i chęć krojenia ludzi na płatnych przelewach natychmiastowych?

#bankowosc #ekonomia #it #filipiny
  • 55
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Tylko_noc @Krupier
wytłumaczę wam całą akcję.
150 zł po groszu to było 15 tys przelewów. w tym czasie tylko BZ WBK oferował import transakcji z pliku dla klientów indywidualnych. założyłem więc specjalnie tak konto i w excelu zrobiłem pliczek potem szybko na txt i gotowy.
BZWBK płacił za transakcje do kiru parę groszy więc byli stratni może że 600 a może 900 zł. inaczej TPSA która płaciła za przyjęcie płatności
  • Odpowiedz
@majortomajor: kiedy np zgarniasz hajs z kilkuset tysięcy przelewów, to możesz sobie tym hajsem obracać przez kilka dni

Kulminacja w weekend

Natychmiastowe przelewy im się nie opłacają, a po co to komu? Dopóki nie przestańcie korzystać z tych #!$%@? banków dopóty nic nie ugracie, jest sporo alternatyw, z którymi Polski rząd nie ma nic wspólnego
  • Odpowiedz
@masterdick banki tym nie obracają ale na tym zarabiają. poczytaj o overnight lokacie.
każdy bank na koniec dnia jest wyzerowany, hajs siedzi w NBP bo oni płacą overnight :)
na tym zarabia bank, jeśli chodzi o odroczenie płatności na dzień następny.
  • Odpowiedz
@Notes No bo jest ch*jowo. W tym zacofanym kraju dalej przykładają jakieś tokeny czy cholera wie co do ekranu żeby zrobić przelew, który nawet w tym samym banku dochodzi na drugi dzień.
  • Odpowiedz
@majortomajor: To wszystko rozbija się o kasę, gdzie Polski klient jest przyzwyczajony do wszystkiego za darmo a obsługa systemów transakcyjnych i infrastruktury kosztuje coraz więcej.
Jednak, jak się poszuka to i możesz błyskawiczne przelewy mieć za darmo.
Wystarczy konto w Santander lub Revolut.
Oba te rozwiązania, w darmowych kontach mają darmowe przelewy ekspresowe.
  • Odpowiedz
@Semigod: Podpytam przy okazji, jak to konto Ci działa? Bo mam tam hipotekę, z reszty zrezygnowałem w momencie jak mieli ostry problem przez prawie tydzień z płatnościami kartą (odrzucało wszystko). Czy teraz to działa ok, czy dalej mają jazdy?
  • Odpowiedz
@Aurezaliusz nie mam większych zarzutów, raz mi zablokowali konto jak mi ktoś dwa razy w czasie paru minut przelał po 1k z dziwnymi tytułami. Long story short odblokowali wieczorem po wizycie w oddziale i wyjaśnieniach (nie lubię przez telefon takich rzeczy ogarniać).

Apka jest średnia, mialem subkonto na dziecko i w apce go nie widać, musiałem się logować przez stronkę. Dodawanie zdefiniowanych adresatów też tylko przez stronkę, chociaż nie wiem jak
  • Odpowiedz