Wpis z mikrobloga

Evomer do izolacji fundamentów? Dobry środek pomiędzy dysperbitem a drogimi masami KMB?

Evomer droższy niż dysperbit, ale tytan deklaruje niskie zużycie, co ostatecznie przekłada się na podobną cenę jak dysperbit, czyli w moim przypadku ok. 1500 zł. Natomiast chcąc to zrobić masą KMB to wychodzi mnie 6000 zł. Jak wiem, że zrobić raz a dobrze, ale 6k na samo mazidło?
Dom bez piwnic, pod humusem glina, naturalne nieduże spadki terenu.

Na ocieplenie planuje XPS np. 10 cm firmy hoch.

#budowadomu
#budujzwykopem
  • 17
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

• 0
@Mirastrzymajsie: to napisz mi jak liczysz, bo może ja źle liczę? Generalnie to ja sam nie będę robił tylko ekipa, ale pomału trochę czytam co i jak żeby wybrać co będzie dobre, bo oni "robią tym czym inwestor chce".

No więc 80m fundamentów x wysokość 1,20 ~ 100m2 razy 2 bo wewnątrz też, więc 200m2.

Zużycie np. Izohan WM 2K PLUS na 3mm warstwę to 3,3 l/m2 więc wiadrem 30l pomaluję 9m2.
Na
  • Odpowiedz
@jabukasiga: dysperbit nie ma sensu nigdy, nie da się go położyć szczelnie więc więcej trzyma wilgoć w środku niż ją blokuje.
Zobacz może środki Hydrostop https://www.hydrostop.pl/produkty/16-Hydrostop-Mieszanka-Profesjonalna

Ściany i posadzki nie narażone na parcie wody (np. izolacje fundamentów, powierzchnie narażone tylko na czynniki atmosferyczne, wilgoć): Agregatem lub pędzlem nakłada się jedną warstwę 209 w ilości 0,8kg/m2 o grubości około 0,4mm.
  • Odpowiedz
@jabukasiga: ło sporo. Ja mam ok. 50 m2 piwnicy ale liczyłem Webera i grubszą warstwę.

Generalnie wybór środka zależy od gruntu i poziomu wody. Masy KMB są z reguły wykorzystywane w trudniejszych warunkach z parciem wody lub długo stojąca wodą
  • Odpowiedz
@Mirastrzymajsie @Djelon: Pany a jak to jest bo ja już zgłupiałem. U mnie w parterze (parterówka bez piwnicy) kierownik powiedział, że smarowanie ściany fundamentowej tylko na zewnątrz, żadnej izolacji pomiędzy ławą, a ścianą fundamentową. Dopiero pod murami papa i później izolacja pozioma pod chudziakiem. Argumentował, że jak nie ma piwnicy to nie ma sensu tego robić bo jak nie ma piwnicy to ta izolacja nic nie da, a nawet
  • Odpowiedz
@jabukasiga: miałem taki sam dylemat. Mój kierownik stwierdził że fundamentowi woda w żaden sposób nie szkodzi a wręcz pomaga. Jeśli użyjesz betonu W10 albo więcej to nie ma szans żeby wilgoć doszła do zbrojenia chyba że budujesz w jeziorze. Kazał mi dać tylko 2 warstwy icopala fundament 4.0 pod ściany nadziemia i jedną warstwę jako izolacja pozioma pod posadzkami.
  • Odpowiedz
@Rubajticos: i bardzo dobrze Ci powiedział. Wszystko zależy od warunków gruntowych. Najbardziej niebezpieczna jest stojąca i napierająca woda.
Jeśli taka nie występuje, stosowana jest standardowa izolacja.

@jabukasiga: jeśli kierownik da zielone światło, to nie ma potrzeby stosowania mas
  • Odpowiedz
@jabukasiga: hej czym wkońcu zaizolowałeś fundament? u mnie piaski, myślałem o masie NEXLER BITFLEX 1KP Masa hydro grubowarstwowa z wypełnieniem polistyrenowym, ale obawiam się że może to być przerpst formy nad treścią. (koszt pod moje potrzeby: Grunt + Masa = 10k zł)
maciejowy - @jabukasiga: hej czym wkońcu zaizolowałeś fundament? u mnie piaski, myśla...

źródło: Screenshot 2024-07-02 at 13-29-14 NEXLER BITFLEX 1KP Masa hydro grubowarstwowa z wypełnieniem polistyrenowym (BITFLEX 1K) • Cena Opinie • Materiały izolacyjne 15162131482 • Allegro

Pobierz
  • Odpowiedz