Aktywne Wpisy

RobieZdrowaZupke +17
Tam już się nie da wrócić
źródło: 201115173830812848
PobierzCzy był ktoś w Tajlandii w sierpniu? Planuje jechać za rok i nie wiem czego się spodziewać w porze deszczowej.
#podrozowanie #tajlandia
#podrozowanie #tajlandia

Jak to jest z tym #cholesterol ?
Od jakiegoś czasu borykam się z wysokim (według norm laboratoryjnych) cholesterolem.
LVL 35
od 3 lat mam około 210-230 całkowity, LDL 140-150, a przy tym trójglicerydy zawsze w normie. Poniżej 90.
Próbowałem to zbijać dietką, sportem ale cały czas trzyma mi się ten poziom. Dodam, że mój ojciec tez zawsze miał z tym problem wiec to może genetyka.
Ostatnio spotkałem się już prare razy z artykułami o tym, że ogólny pogląd na cholesterol jest zły.
Że tak naprawdę licza się stosunki pomiędzy danymi wskaźnikami i jeżeli są one dobre to nawet wysoki LDL nie jest zły.
W dobie różnego rodzaju foliarstwa internetowego zastanawiam się na ile w tym prawdy, a na ile myślenia życzeniowego.
Bo jednak każdy lekarz z którym rozmawiałem w gabinecie zawsze mówi że wszystko za wysokie i trzeba zbijać.
Ma ktoś jakieś ciekawe naukowe opracowania na ten temat?
#medycyna #lekarz #zdrowie
Najlepiej sobie zerknąć na łączone wytyczne kilku polskich towarzystw naukowych.
Wstawiam dział 6.4, a jeszcze lepiej sobie przeczytać cały dział 6, także na temat innych frakcji.
https://www.klrwp.pl/strona/835/diagnostyka-i-leczenie-zaburzen-lipidowych-2021/pl
O takie rzeczy mi chodziło wlasnie:)