Wpis z mikrobloga

Treść przeznaczona dla osób powyżej 18 roku życia...
  • 21
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

• 0
@janciopan: no moja koleżanka dostała się na kurs kodowania (nic nie płaciła) i skończyli ten kurs parę meisiecy temu i nikt nie znalazł pracy po kursie,parę osób widząc co się dzieje to już zrezygnowały w połowie, a jak by mieli płacić 10k za ten kurs to by się załamali
  • Odpowiedz
@Lukardio: No ale tak jest z wszystkim. Jak zaczyna się hajp na coś to już jest za późno, jak julki i oskarki czyli tak zwana ulica zaczyna się danym tematem interesować to już jest za późno.

Jak rynek trochę jebnie będą gadać, że it nie jest już dobrą ścieżką, hajp się skończy, naganiacze na kursy wyparują, to wtedy będzie znowu okazja by łatwo wejść a teraz? Teraz jakbym znowu miał
  • Odpowiedz
@Lukardio:
Z MLM ma to niewiele wspólnego ale rzeczywiście wbicie się teraz na rynek to bardzo karkołomne zadanie. Jak zaczynałem 10 lat temu to brali każdego, kto ma puls i potrafi napisać Console.Write("Hello world!");, teraz firmy juniorów się raczej pozbywają, midle siedzą cicho i w---------ą kartofle albo robią certy aby się wykazać a seniorzy jeszcze jako-tako mogą coś dla siebie ugrać na obecnym rynku.

Wracając do kursów - ktoś sobie wymyślił
  • Odpowiedz
@Lukardio: Praca w IT scamem nie była, zwłaszcza jak na rynek w tamtym sektorze wlazłeś jeszcze w latach 2000', ale te fajne obiecanki bootcampów "będziesz zarabiał 15 k miesięcznie mordo, tylko zapisz się na nasz kurs za 15k a MOŻE ci się uda" to poziom MLM i krypto.
  • Odpowiedz
@Lukardio: Zresztą za moich czasów był straszny hajp na budownictwo tak jak teraz na IT, branża srogo jebnęła ci mądrzejsi przeskakiwali do IT (pracowałem z takimi typami) bo widzieli że to była wtedy branża wschodząca z dużym potencjałem.

Teraz myślę, że taką branżą wschodzącą z potencjałem może być AI, ale to trzeba poczekać czy to będzie tylko chwilowy hajp jak blockchain czy rzeczywiście wyrośnie z tego coś dużego.
  • Odpowiedz
@Lukardio: Obejrzałem sobie film gościa z miniaturki i się też z nim nie zgadzam bo on odnosi się do bańki dotcomów a analogia jest błędna z tym co się dzieje teraz. Bańka dotcomów to przypomina niedawną bańkę na blockchainie, jakaś technologia się popularyzuje i firmy ją wykorzystujące rosną jak grzyby po deszczu.

Teraz mamy mix giga kryzysu gospodarczego, jakiś rzeczy związanych z AI i w sumie niewiadomo jaka będzie przyszłość.
  • Odpowiedz
Jeśli takie technologie jak chatgpt staną się przyczyną redukcji etatów midów/seniorów to rynek juniorów czeka już kompletna apokalipsa.

@janciopan:
Raczej najpierw zamiecie to rynek juniorów kiedy jeden junior będzie mógł przy asyście ogarniać proste CRUDy za trzech. Do zaprojektowania całego systemu (i przede wszystkim weryfikacji informacji pozyskanych od AI) dalej będzie zapotrzebowanie na seniorów i architektów, którzy koncert życzeń biznesu rozpiszą na zrozumiałe tak dla AI jak i innych ludzi elementy
  • Odpowiedz
Raczej najpierw zamiecie to rynek juniorów kiedy jeden junior będzie mógł przy asyście ogarniać proste CRUDy za trzech. Do zaprojektowania całego systemu (i przede wszystkim weryfikacji informacji pozyskanych od AI) dalej będzie zapotrzebowanie na seniorów i architektów, którzy koncert życzeń biznesu rozpiszą na zrozumiałe tak dla AI jak i innych ludzi elementy oraz będą w stanie rozpoznać kiedy AI wiedzie ich na manowce.

@smk666: A skąd się wezmą ci seniorzy
  • Odpowiedz
A skąd się wezmą ci seniorzy i architekci, skoro zabraknie juniorów, którzy mogą nimi zostać?

@blehblehbleh:
Słuszna uwaga. Kryzys minie to i ssanie na pracowników znów się włączy. Obawiam się tylko, że wymagania na start pozostaną wyższe a i nie będzie już tak łatwo się wbić na rynek. Kto się jednak wbije to po dwóch latach wciąż będzie mógł liczyć na "zachodnie" zarobki.

Natomiast odpowiadając na pytanie czy warto teraz
  • Odpowiedz
@smk666: No zakładam, że jeżeli ktoś potrzebuje bootcampu, żeby opanować potrzebną wiedzę, to nie będzie wstanie wejść w branżę w najtrudniejszej sytuacji rynkowej xD Oczywiście wszystkie bootcampy i szkoły programowania na wysypisko i mam nadzieję, że już nigdy nie wrócą, bo to obrzydliwy scam. Jeszcze jakiś UOKiK się tym powinien zająć, ale wiadomo jak jest w państwie z dykty.
  • Odpowiedz
@Lukardio: nie, to też nieetyczne, ale zupełnie nie ta liga.

Różnice:
* płacisz ustalony hajs i dostajesz wiedzę tj. całkiem czysty układ vs. mówienie o zarobkach, których nigdy nie dostaniesz
* nie tracisz czasu na pierdoły w stylu motywacyjne p--------o. Wiedza, którą dostaniesz na bootcampie jest praktyczna
* nie ośmieszasz się, nie wchodzisz w spiralę s----------a tj. już tyle wpakowałem w MLM, że teraz się nie mogę wycofac
  • Odpowiedz
  • 0
@ciachostko: @Saly @blehblehbleh @smk666 @blehblehbleh no dobra ale fundacje też sponsorują bootcamp czy kurs za spełnienie wymogów, sam znam takie osoby, które przeszły testy, egzaminy by dostać się

Miały pecha że skończyły w złym czasie, bo w miarę ogarnięte były zęby sie dostać
Co z ta zdobyta wiedzą która może będzie się ulatniała bo może minąć 2 -3lata żeby znowu było ssanie na juniorów.\
Tak samo
  • Odpowiedz