Wpis z mikrobloga

✨️ Obserwuj #mirkoanonim
Wolicie wakacje czy rzecz materialną za ~4K?
Z jednej strony wydać kasę na kilka dni pobytu które miną - kompletnie bez sensu. Tym bardziej że naprawdę przydałoby się kilka rzeczy wymienić.

Z drugiej nie samymi rzeczami człowiek żyje.

#wakacje #ankieta #finanse #pytanie

· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Zaakceptował: razzor91
· Autor wpisu pozostał anonimowy dzięki Mirko Anonim

Wakacje czy rzecz?

• Wakacje 48.9% (44)
  • Dobro materialne 51.1% (46)

Oddanych głosów: 90

• 13
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

Z jednej strony wydać kasę na kilka dni pobytu które miną - kompletnie bez sensu

@mirko_anonim:
Odpowiedziałeś sobie sam na pytanie. Jeden będzie wolał podróż, żeby doświadczyć czegoś ciekawego, a inny rzecz materialną. Pytanie CO TY CHCESZ.
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: jak bym musiał wybrać jedno to dobro materialne, ale tak naprawdę, to kwestia proporcji (i oczywiście tego co Tobie sprawia przyjemność, czego Ty potrzebujesz), bo zdrowo jest raz na jakiś czas się oderwać od rzeczywistości.
  • Odpowiedz
@PfefferWerfer: Chwile zostają w człowieku, a konsumpcjonizm prowadzi donikąd. Typowy europejski model życia. Jadę na wyjazd w stronę wschodniej Azji, sam organizowałem na prawie 8 miesięcy i mam 35k zł na w-------e na to, które odkładałem i nie czuje, ze potrzebuje za to dobra materialnego ^^
  • Odpowiedz
@PfefferWerfer: Czyli nie widzisz po prostu sensu podróżowania. Ja w tym widzę poszerzanie horyzontów i poznawanie lokalnej kultury. Szlak w himalajach, który będę przemierzał bądź uczucie, jakie jest na Borneo w lesie równikowym i zobaczyć te zwierzaki w ich lokalnym środowisku jest nie do opisania. To sprawia, ze jesteś ciekawym człowiekiem, masz szerokie horyzonty i inaczej patrzysz na życie, aniżeli tylko model polski. Prowadzimy z dziewczyną vloga z naszych podróży,
  • Odpowiedz
@ForTravelSayYes: No nie widzę sensu, ja żeby zobaczyć Borneo czy Himalaje to wolę obejrzeć film dokumentalny, przeczytać o tym książkę i artykuł na wikipedii bo już ktoś skompilował tę wiedzę, nie trzeba odkrywać koła na nowo. Horyzonty podróżnicze i ciągłe gadanie o tripach, spaniu w namiocie, autostopach i spływach kajakowych mnie nudzi.

Szerokie horyzonty to dla mnie znajomość fizyki, chemii, biologii, medycyny, historii a nie begpacking, umiejętność korzystania z couchsurfingu
  • Odpowiedz
@PfefferWerfer: Myśle po prostu, ze to wynika tez z czystej, ludzkiej ciekawości. Idąc takim tokiem myślenia nigdy byśmy nie byli w stanie eksplorować kosmosu, bo po co mi np lecieć na Marsa, skoro jego zdjęcia są już z łazików marsjańskich? Perseverance jakie ostatnio ładne zrobił ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
@ForTravelSayYes:
Nie ma to nic wspólnego ze skłonnością do podróżowania w celach rekreacyjnych. Mogę być ciekawy rezultatów nigdy nie przeprowadzonego jeszcze eksperymentu.

Ja bym chętnie się szkolił, pracował i odkładał pieniądze na pionierską ekspedycję galaktyczną, a ty byś w tym czasie bumelował na wietnamskim kempingu i kolekcjonował wspomnienia ( ͡° ͜ʖ ͡°)

Świat do przodu posuwają zwykli grinderzy którzy potrafią się długoterminowo zaangażować w jakąś branżę.
  • Odpowiedz