Aktywne Wpisy

JakDorobic_com +225
#rozdajo, którego dawno nie było. Do wygrania karta podarunkowa Allegro o wartości 100 zł!
Wysokość stóp procentowych to temat chętnie podejmowany przez ekspertów, a że na wykopie siedzimy wyłącznie w eksperckim gronie, to spróbujmy przewidzieć: jaka będzie wysokość stopy referencyjnej NBP na koniec 2025 roku? Obecnie jest to 5%.
W rozdajo biorą udział osoby, które odpowiedzą na to pytanie w komentarzu oraz zostawią plusika. Oprócz 100 zł w naszym rozdajo możecie
Wysokość stóp procentowych to temat chętnie podejmowany przez ekspertów, a że na wykopie siedzimy wyłącznie w eksperckim gronie, to spróbujmy przewidzieć: jaka będzie wysokość stopy referencyjnej NBP na koniec 2025 roku? Obecnie jest to 5%.
W rozdajo biorą udział osoby, które odpowiedzą na to pytanie w komentarzu oraz zostawią plusika. Oprócz 100 zł w naszym rozdajo możecie
źródło: wykop rozdajo 100 zl
Pobierz
Megasuper +130
270 milionów poszło na takiego typa xD Gość zjadł pierogi, poćwiczył puścił bączka. I elo można wracać
źródło: temp_file6981237419201456536
Pobierz

jestem juniorem #programowanie i ostatnio zacząłem się rozglądać za nową pracą, bo warunki u mnie w firmie są średnie, lekko mówiąc.
Wysłałem sporo CV, ale wszędzie albo brak odzewu i tak się zastanawiam jakich umiejętności, czego powinienem się nauczyć/uczyć, żeby być bardziej przydatny pracodawcy? Aktualnie siedzę w AI i Machine Learningu, ale w mojej firmie są średnie możliwości rozwoju w tej kwestii (np. dataset kilku tysięcy konkretnych zdjęć konkretnych rzeczy musieliśmy ręcznie pobierać z google grafika, a potem je anotować xDD, bo ktoś się pomylił i zaczęliśmy projekt, do którego jednak nie było bazy danych, zajeło to leko z 2/3 miesiace). Jednak to jest dla mnie najbardziej interesujące, szczególnie przetwarzanie obrazów, a najbardziej to medycznych. Chciałbym pracować w jakimś teamie R&D.
Zajmowałem się głównie CNN. Uczyłem modele używając YOLOv5, v8. Pisałem sporo w Pythonie aplikacji, które przetwarzały wyniki, przeprowadzały jakieś segmentacje, różne operacje morfologiczne, łączyły wyniki z różnych modeli itp. Był też epizod, gdzie musieliśmy napisać aplikację w #django która miała połączenie z naszym modelem, działalo to jako webowy interfejs do niego. Ogólnie mam rok doświadczenia w tej pracy, ale mam wrażenie, że nie ma jednej konkretnej drogi, że trochę stoję w miejscu z rozwojem, nie mam nad sobą nikogo dużo bardziej doświadczonego, nie ma żadnego code review itd.
Pisałem inżynierkę związaną z przetwarzaniem obrazów i teraz piszę też magisterkę, gdzie używam ML na obrazach medycznych, więc to też jakieś tam plusy.
I tak się zastanawiam, jakie umiejętności by się najbardziej przydały? Przeglądam oferty pracy i wiadomo, że pewne rzeczy się powtarzają, ale najbardziej to ogólniki jak Python, Machine Learning, znajomość algorytmów uczenia maszynowego itp. Mało konkretów, które mogę przełożyć na jakieś projekty, które pozwolą mi się czegoś nauczyć.
Macie może jakieś rady?
#programowanie #machinelearning #python
@saviola7: ostatnio trendy trochę się zmieniły, ok, faktycznie python jest najbardziej popularny. To teraz z innej beczki, temat o jaki mi chodziło. Jakie znasz aplikacje napisane w pythonie?
Twitter - JAVA i JS
Facebook - PHP,
@zmarnowany_czas: skoro jest tak dobrze, to dlaczego jest tak źle (trudno dostać pracę)?
Ilość ofert pracy na nofluffjobs:
JavaScript -
@DywanTv: a trzeba nad Tobą stać i mówić Ci co masz robić? Bo mi się wydaje że znasz narzędzia których używasz i potrafisz samodzielnie uczyć się rozwiązywać nowe problemy, więc gdy dostajesz zadanie to je po prostu realizujesz jak zwykły mid.
Jak powiesz, że jesteś junior to managera ogarnie przerażenie, że zeżresz mu połowę zasobów zespołu na tłumaczenie Ci jak
na kazde ogloszenie kilkaset kandydatow i dziesiatki naprawde konkretnych CV
https://wykop.pl/wpis/72240479/xd-heheszki-tinder-byloaledobre
@GeDox: a w czym obecnie nie jest trudno dostać pracy? Jest kryzys, to i z pracą ciężko.
@GeDox: Instagram, Pinterest, Spotify, Dropbox, Uber, Reddit, Facebook
@zmarnowany_czas: oprócz instagrama, te aplikacje nie są napisane w pythonie. Korzystają z pythona do ML co najwyżej : )
@GeDox: Po co te kłamstwa?
@DywanTv: przykładowo: justjoin.it , nofluffjobs, linkedin, pracuj.pl, theprotocol.it
Ostatnio pojawiają się ogłoszenia dla data scientists z jakimiś śmiesznymi wymaganiami więc może rzuć na ten temat okiem? Niestety ogłoszenia dla juniorów są za przeproszeniem Z------E zgłoszeniami, więc warto polować na nowe i szybko wysyłać CVke
Niestety ogłoszenia dla juniorów są za przeproszeniem Z------E zgłoszeniami, więc warto polować na nowe i szybko wysyłać CVke bo jak jest 200 zgłoszeń to raczej wszystkich nie przeglądaja
@saviola7: i mimo tego top3, łatwiej dostać prace w PHP, na którego jest 6 stron.
@DywanTv: a co robiłeś w trakcie studiów? Na pewno robiłeś jakieś ćwiczenia, tutoriale z neta, co można podciągnąć pod projekt non-profit i zaliczyć do stażu zawodowego.
W końcu motywuje Cię pasja pomagania innym, a nie pieniądze, dlatego potrzebujesz teraz więcej pieniędzy żeby móc czynić więcej dobra! (。◕‿