Wpis z mikrobloga

✨️ Obserwuj #mirkoanonim
To całe "najlepszym sposobem na większą podwyżkę jest zmiana pracy" to jest jakiś mem, troll, to działa dla jakichś konkretnych wybranych branży? Mam 4 lata doświadczenia w jednym korpo-kołchozie, rozglądam się za nową robotą, bo czemu by nie. Są jakieś kontakty, ale po podaniu stawki o 15% większej niż obecna słyszę: "Paaanie, tyle to nie", a jak pytam o widełki to górą jest prawie zawsze moja obecna pensja.
Czy po prostu na wykop peel pisze ten 1% co im się udało dorwać zajebistą ofertę, a reszta przechodzi za pensja +10% albo #!$%@? na jednym zakładzie przez lata czekając na złoty strzał?
#korposwiat #pracbaza #zalesie

· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Zaakceptował: Nighthuntero
· Autor wpisu pozostał anonimowy dzięki Mirko Anonim

• 8
@mirko_anonim ta zasada tyczy się raczej miejsc, w których pracodawca nie daje żadnych podwyżek, albo jakieś symboliczne ochłapy - wtedy rynek idzie do przodu, a twoja stawka stoi w miejscu
@mirko_anonim: od 10 lat po 2 lata w jednej robocie. Na tym samym stanowisku przechodząc z firmy do firmy (ta sama branża) dostawałem znacznie więcej niż wspomniane 15%. Za każdym razem myślałem, że jestem w "złotej klatce" i kolejny proces rekrutacyjny udowadniał mi, że sky is the limit. Dużo zależy od branży
✨️ Autor wpisu (OP): @taktoto: Warszawa.

bo chodzi o to żeby zmienić na lepsze stanowisko lub podobne stanowisko w lepszej firmie XD

@chinski_pierozek: to jest bardzo trudne, do naszego kołchozu jak ktoś przechodzi to max. na to samo stanowisko co miał w poprzedniej firmie albo robi wręcz rok downgradingu. Firma woli awansować wewnętrznie gościa, który zna ludzi, działy, oprogramowanie wewnętrzne.
@xyzak mi co roku firma sporo podnosiła, kwota brutto
Skoro skoczyles z juniora za 3 k do seniora za 8k + premie to moze w twojej branży akurat jest to spoko pensja.
To skakanie raczej tyczy sie firm gdzie w ogole Cie robią w konia i nowym więcej dają niz tobie zasiedzianemu...