Wpis z mikrobloga

✨️ Obserwuj #mirkoanonim
Cześć, mam taki problem - jesten grafikiem i wykonałam ilustracje dla pewnego przedsiebiorstwa.
Ogolnie umowa wylacznie mailowa "ustna" i na początku zostalam zapytana o termin wykonania miesieczny, ale napisałam, ze postaram się, no ale nie wyszlo i trrmin się przedłużał. W pewnym momencie z ich strony pojawiło się pytanie, czy jednak mogę zacząć inne ilustracje do czego innego xD a to byl akurat tydzien, przez ktory moglam zrobić masę ilustracji xD.

W kazdym razie nie zglaszali żadnych zastrzeżeń do ilustracji, dopiero pod sam koniec ich wykonania. Spoznilam się z terminem ostatecznym okolo dwa dni, oczywiscie non stop informowalam na jakim etapie jestem. No i koniec koncow tamten przedsiebiorca napisal, ze juz te ilustracje nie są potrzebne xD

Tak, moj blad, ze mie bylo umowy ani nawet zaliczki. Ale zazwyczaj wykonywalam pojedyncze ilustracje i nie mialam problemu z zaliczkami, czy umowami. A teraz takie cos xD

Moje pytanie jest takie, czy jestem w stanie coś w tej sprawie wygrać? Poświęciłam na to masę tygodni, wieczorów, weekendów.

#pytanie #rysujzwykopem #prawo #kiciochpyta #tworczoscwlasna

· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Zaakceptował: razzor91
· Autor wpisu pozostał anonimowy dzięki Mirko Anonim

• 2
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@mirko_anonim

Sama sobie odpowiedź (bo Ty znasz najlepiej okolicznosci czy masz rację czy nie

Art. 491. § 1. Jeżeli jedna ze stron dopuszcza się zwłoki w wykonaniu zobowiązania z umowy wzajemnej, druga strona może wyznaczyć jej odpowiedni dodatkowy termin do wykonania z zagrożeniem, iż w razie bezskutecznego upływu wyznaczonego terminu będzie uprawniona do odstąpienia od umowy. Może również bądź bez wyznaczenia terminu dodatkowego, bądź też po jego bezskutecznym upływie żądać wykonania zobowiązania
  • Odpowiedz