Wpis z mikrobloga

• 0
@mirko_anonim spokojnie Ci starczy, ale profil ode mnie taki, aby z półmroku wcześniej zacząć szukać mieszkania. Monachium to jedno z najtrudniejszych miejsc europejskich jeśli chodzi o wynajem.
  • Odpowiedz
  • 2
@mirko_anonim jak firma idzie na homeoffice to nawet nie musisz szukać mieszkania w Monachium. lepiej gdzieś obok. Erding, Freising, Augsburg, nawet Landshut lub na południe ale tam same wiochy masz. Bawaria to spokojna kraina, aż do porzygania. Ale warto. Zbieraj rachunki i bilety za przeprowadzkę i wyjazdy na rozmowę kwalifikacyjną. odliczysz je od podatku.
  • Odpowiedz
  • 0
@NexciaK tak, ceny w sklepach są imo niższe niż w pl.
co do auta to negocjuj żeby było Dienstwagen - to bardzo popularne w de 70% samochodów jest na takiej zasadzie. przy tej pensji to raczej nie powinno być problemu, zwłaszcza że to tez jest jakas ulga dla firmy
  • Odpowiedz
via mirko.proBOT
  • 0
✨️ Autor wpisu (OP): @szejas: Obecnie mówią o trybie hybrydowym, 1-2 dni w tygodniu w biurze, reszta zdalnie, więc jakaś mniejsza miejscowość to może być spoko pomysł.
Co do auta to znaczy służbowe/firmowe? Chyba ciężko byłoby to uzasadnić dla programisty, szczególnie w tym trybie hybrydowym? Planowałem i tak jechać obecnym autem z Polski, które lubię i ma jeszcze sporo życia przed sobą.

Co do zarobków, zastanawia mnie czy finansowo warto. Strony
  • Odpowiedz
  • 0
@mirko_anonim Mieszkanie licz max 1,5k, koszty 0,5k - trochę przesadzasz, ale może takie masz, jadasz w knajpach itd. No chyba że jest was 5osobowa rodzina, ale wtedy na dzieci masz Kindergeld. Wiadomo że nie będziesz żył jak szczur na emigracji ale 1000 na osobę to imo za duzo. Wejdź sobie też na brutto netto abrechner bo jeżeli chodzi o podatki i składki to możesz się zdziwić
  • Odpowiedz