Wpis z mikrobloga

Pewna skuteczność w rozumieniu, że można ocenić. W przypadku pseudoterapii niewiadomo nic, można być robionym w uja przez lata, brak skonkretyzowanego działania, bo są dziesiątki, nurtów, z czego większość nie ma żadnej udowodnionej skuteczności, że komuś pomogły.

@Kamilo67: Bzdury totalne, skuteczność terapii jest przedmiotem badań naukowych i łączy się to z medycyną (psychiatrią). Nie wiem czemu z takim zapałem wypisujesz tutaj jakieś projekcje niepowiązane z rzeczywistością, bo widać, że z
  • Odpowiedz
@trtrtrtr: Ty nawet nie czytasz ze zrozumieniem xD.

większość nie ma żadnej udowodnionej skuteczności

Większość to wszystkie? xD. Potrafisz podać, że komuś pomogła chociażby taka Brief Solution Focused Therapy xD? A nawet taka bardziej znana jak psychoanaliza jest coraz bardziej krytykowana.

Ta zerowa styczność, bo nie byłem wcale u różnych terapeutów, wcale nie wiem że są terapie jak CBT, psychodynamiczna, psychoanaliza, gestalt, systemowa, schematów, nie wiem wcale, że są testy
  • Odpowiedz
@trtrtrtr: Poza tym, według niektórych zwolenników terapii ci "myślący ludzie" to w ogóle powinni zrobić najpierw test MMPI-2 i ADOS-2 w cenie min. 1k zł, żeby w ogóle była możliwość doboru terapii, także pytanie kto z was ma rację xD.
  • Odpowiedz