Aktywne Wpisy

WiesniakzPowolania +362
Ciekawostka.
W roku 2000 Polska miała 127 km autostrad i 190km "S"- łącznie 317 km dróg szybkiego ruchu
W 2024 było 1884km "A"i 3320,9 "S". Łącznie 5205,5 km
#ciekawostki #polska #motoryzacja
W roku 2000 Polska miała 127 km autostrad i 190km "S"- łącznie 317 km dróg szybkiego ruchu
W 2024 było 1884km "A"i 3320,9 "S". Łącznie 5205,5 km
#ciekawostki #polska #motoryzacja
źródło: Polska_autostrada
Pobierz
mirko_anonim +12
✨️ Czy warto oszczędzać na młodości dla wolności finansowej? Ⓘ
Czy warto oszczędzać na młodości, aby przejść na FIRE?
Jestem orędownikiem wolności finansowej, ale wykazuję daleko idący sceptycyzm w stosunku do skrajnego oszczędzania celem jej osiągnięcia.
Co to za życie? Nie kupuje iPhonów ani samochodów, so far so good ale też nigdzie nie wyjeżdżać, nie uczestniczyć w wydarzeniach kulturalnych, zadowalać się śmieciowym jedzeniem… To nie brzmi fajnie. Ja wiem, są ludzie żyjący z zasiłków
Czy warto oszczędzać na młodości, aby przejść na FIRE?
Jestem orędownikiem wolności finansowej, ale wykazuję daleko idący sceptycyzm w stosunku do skrajnego oszczędzania celem jej osiągnięcia.
Co to za życie? Nie kupuje iPhonów ani samochodów, so far so good ale też nigdzie nie wyjeżdżać, nie uczestniczyć w wydarzeniach kulturalnych, zadowalać się śmieciowym jedzeniem… To nie brzmi fajnie. Ja wiem, są ludzie żyjący z zasiłków

Można wywnioskować, że były czasy Fortrana, Pascala, C. Ostatnie lata topka to Java, Python, JS (a nawet gdzieś tam PHP się przewinęło).
Teraz czysto spekulacyjnie, opierając się na bieżących trendach. Jak myślicie jaki kolejny język (obecnie mniej popularny) może zyskać tak na popularności by wbić się w topke na przestrzeni kilku następnych lat?
Moim faworytem jest chyba Rust, patrząc na jego zalety, szeroki zakres stosowania i to, że dobrze przyjął się w społeczności programistów. Z innych języków może Go? Może TypeScript jako lepsza wersja js? Może #C patrząc jak szybko cały .NET się rozwija i ile Microsoft w niego inwestuje.
Rynek aplikacji mobilnych też ma tendencje mocno wzrostową, więc może coś związanego z multi-platform developmentem? Np. Dart (Flutter) - zdaje się że google traktuje go poważnie. Microsoft w tej kwestii też się niedawno obudził z .NET MAUI
Może jakaś konkurencja w AI/ML/Data dla Pythona, który według programistów ma wiele wad?
#programowanie
Przecież to jest topka jakby nie patrzeć, korpo uwielbiają te
Co do samych języków to uważam, że nic nowego raczej nie stanie się popularne. Programowanie stało się dużo bardziej skomplikowane: nie wystarczy napisać prosty kompilator i manual, bo dzisiaj potrzeba dobry design,
ale to takie z trzeciej ręki, miałem propozycję pracy w projekcie, który przechodził z PHP na Scalę (xD) i nie podjąłem rękawicy
Na dobrą sprawę nie ma dobrego języka funkcyjnego, który byłby w maintreamie choć dużo projektów próbuje aplikować najbardziej sprawdzone i przetestowane aspekty FP jak np. duża popularność biblioteki VAVR w javie, która ułatwia pisanie kodu FP
niemniej, mam poczucie, że są ludzie, którzy piszą po prostu niejasny kod na co dzień, a jak przechodzą na vavra to wszystko robi się skompilikowane do kwadratu :-)