Wpis z mikrobloga

Kupiłem laptopa i zainstalowałem na nim jedyny prawilny system, ale oczywiście nie działa jak należy. Czym się kierować przy zakupie laptopa, żeby był kompatybilny z linuxem? Wystarczy nie kupować tej obszczanej nvidii, czy na coś jeszcze zwrócić uwagę?
#linux #pcmasterrace
  • 18
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@OskarDw: raz piszesz że dobry system, a raz że chcesz linuxa - to jak w końcu? To jest tak prawilny system że musisz szukać odpowiedniego komputera żeby działał bez problemu? xD
  • Odpowiedz
@OskarDw: polecam Manjaro, na starcie robisz instalację z własnościowymi sterownikami i pozamiatane. Radeon, intel czy nvidia - bez znaczenia, wszystko hula bez zająknięcia.

• Odpowiedz
@OskarDw: ale jaką ty masz tam nVidie? Sory ale Linux radzi sobie z nowoczesnymi nVidiami tylko musisz zainstalować własnościowe sterowniki nVidia a nie te opensourcowe noveau. Te niektóre dziadowskie dystrybucje jak Ubuntu uruchamiają się na opensourcowych i tak to jest. Rozwiązaniem tego jest: 1. użyj dystrybucji, która posiada zamknięte sterowniki od nvidia albo zainstaluj dystrybucje w trybie tekstowym i przy instalacji zainstaluj oryginalne stery nvidia. Zwykle też trzeba te intelowskie
  • Odpowiedz
@rtp_diov: NVIDIA GeForce RTX 3050 Ti Laptop GPU

Na driverach właściwych nie mogę podłączyć monitora, bo po login screenie laptop się resetuje. Bez monitora chyba działa.
Na driverach open source wszystko działa, ale tak jak wspomniałem mam 5fps w grach, czyli jakby nie było karty graficznej.
  • Odpowiedz
@OskarDw: po login laptop się resetuje czy ekran w kółko się resetuje? Najpierw upewnij się czy działa dobrze bez monitora na sterownikach właściwych w grach i daj odpowiedź. Kwestia podłączenai HDMI w laptopach - niektóre maja HDMI podpięte pod zintegrowanego intela i możesz puszczać po hdmi obraz np. z samego intela (z wyłączoną nvidią) a niektóre mają HDMI podpięte do dedykowanej i aby puścić wideo na hdmi trzeba odpalić dedyka.
  • Odpowiedz
@rtp_diov: Laptop resetuje się w kółko po pewnym czasie(okolice login screena, ale czasem zdążę się zalogować). Nie mam jak teraz sprawdzić fps, ale bez monitora jakoś to działało i byłem w stanie zmienić sterowniki. Z tego co pamiętam, gdy odpaliłem laptopa bez monitora i później go podłączyłem to ekran działał na 5 fps i laptop szedł w reset. Brzmi to jak ten problem, który opisujesz, ale nie znalazłem rozwiązania.
  • Odpowiedz