Aktywne Wpisy

Karolaaa555 +12
Jak ja chyba zacznę płacić jakimś randomom żeby się ze mną kolegowali. Myślałam, że jak zdam tą maturę to będzie super, że będzie zero zmartwień. A teraz wsm tęsknię bo przynajmniej nie miałam czasu na myślenie i wymyślanie takich bzdur tylko focusowałam się na nauce. Jedynie co mi poprawia humor to granie w te durne gry przez które przesiedziałam lata na dupie i nabawiłam się fobii społecznej przez którą dostaję codziennie pytania

wfyokyga +127
Dobranoc
źródło: temp_file497302056630926366
Pobierz

1. Skąd bierze się opór na skrzyni biegu podczas wrzucania biegu pierwszego podczas jazdy? Nawet jeśli jest 5 km/h to jest wyczuwalny taki lekki opór.
2. Czy bieg pierwszy we współczesnych samochodach jest zsynchronizowany? Pamiętam Malucha, gdzie podczas 3 km/h chciałem jedynkę wrzucić i zgrzytało - to przez brak synchronizacji?
#samochody #mechanikasamochodowa
1. To synchronizacja - krótka jedynka i nawet przy niskiej prędkości oznacza to konieczność rozpędzenia skrzyni i tarczy sprzęgła do sporych obrotów.
Jak jest jeszcze ciężej niż zwykle to oznacza że sprzęgło nie rozpina się zupełnie.
2. Tak, w dzisiejszych czasach nawet wsteczny nierzadko jest (z mojego ograniczonego doświadczenia wynika że w skrzyniach z trzema choinkami)
@hellfirehe: Nawet w Audi z lat 80-90' z podłużnie umieszczonym silnikiem można wrzucać wsteczny nawet tuż po wciśnięciu sprzęgła nawet
@hellfirehe thx