Wpis z mikrobloga

hej miraski, miło mi poinformować, że w sobotę 17.06.2023 skończyłem szlak długodystansowy VIA Dinarica (biała wersja), robiąc to po 33 dniach wędrówki (start 15 maja). To była naprawdę świetna przygoda i bardzo się cieszę, że zdecydowałam się na spacer tym szlakiem. To był mój pierwszy długodystansowy szlak poza granicami Polski, więc obfitował w nowe doświadczenia.

Nie przeszedłem w 100% zgodnie ze ścieżką gpx z viadinarica. com, ale z wielu powodów nie było to możliwe lub zbyt niebezpieczne w czasie, gdy szedłem , ale starałem się przejść jak najbardziej zgodnie z oryginałem (myślę, że 95% trasy przebiegało zgodnie z oryginalną ścieżką). Także na pewno zrobiłem ponad 1260 km jak w oryginale między innymi przez wiele błędów, gubienie ścieżek czy przez przekraczanie granic.

Niestety szlak jest bardzo zaniedbany, brak oznakowania, dużo krzaków, a nawet brak wyraźnej ścieżki i aby przejść przez niektóre odcinki trzeba korzystać ze ścieżki GPS i gpx. Niejednokrotnie byłem z tego powodu wściekły i sfrustrowany, w jednym z takich miejsc zgubiłem karimatę i selfistick przyczepiony do plecaka. Niemniej jednak uważam, że ta trasa ma naprawdę duży potencjał, aby stać się jedną z europejskich pereł tras długodystansowych, ale w niektórych miejscach wymaga ulepszenia.

Poniżej w komentarzach zamieszczam trochę szczegółów z mojej podróży, może ktoś znajdzie tam coś przydatnego. Jeśli ktoś będzie miał pytanie proszę pisać, postaram się pomóc.

#gory #balkany #podrozujzwykopem #turystyka #viadinarica #hiking #chodzenie #pokazmorde
szaman136 - hej miraski, miło mi poinformować, że w sobotę 17.06.2023 skończyłem szla...

źródło: temp_file.png2633792949579494648

Pobierz
  • 76
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@szaman136: Szanuję w opór, ja w tym roku zrobiłam sobie 5-miesięczne wakacje i przez 3 miesiące podróżowałam po całej Europie, ale taka trasa jak Twoja to zupełnie inna liga ( ʖ̯)
  • Odpowiedz
  • 0
@triptic no moje altry miały naprawdę ciężko, zarówno gorąc jak i deszcz, oraz dużo uszkodzeń mechanicznych że względu na przemierzanie krzaków i kamienistych gór czy strumieni. Także tak jak piszesz, jak się tylko od czasu używa butów to wiadome że dłużej wytrzymają. w tych gdybym chodził tylko po asfalcie czy prostych drogach to pewnie nie było by żadnych uszkodzeń powyżej podeszwy
  • Odpowiedz
@szaman136 Udało mi się ustrzelić 3-miesięczny bilet kolejowy Interrail w promocji 50% taniej i dostałam odprawę (a raczej wysępiłam ją) za zwolnienie z pracy ( ͡ ͜ʖ ͡) ale takie długie trekingi też mi się marzą, tylko na razie blokują mnie kobiece problemy natury fizjologicznej ( ͡° ʖ̯ ͡°)
  • Odpowiedz
  • 0
@holka-kofolka kurde, właśnie ogarnąłem co to jest ten interrail i mega opcja, czyli jak rozumiem miałaś za około 400 EUR opcje jeżdżenia każdym pociągiem w Europie przez 3 miechy? w sumie w takich pociągach można też na nocelgu zaoszczędzić jeżdżąc nocą (gorzej z higieną), a tak z ciekawości ile ci w sumie wyszła kosztowo ta podróż?
  • Odpowiedz
@szaman136: w interrail jest tylko problem z miejscówkami, na nocne są zwykle drogie i trzeba je kupować z dużym wyprzedzeniem, a ja organizowałam wszystko w ostatniej chwili :D no i ze względów bezpieczeństwa trochę bałabym się jeździć sama nocnymi. Ale rozwiązałam to tak, że zwiedzałam rano i wieczorem, kiedy miałam nocleg a podróżowałam w czasie między wymeldowaniem i zameldowaniem w hostelu, czyli zwykle 12-15. Kosztowo jeszcze się nie doliczyłam, ale
  • Odpowiedz
@szaman136: ja to ciekaw jestem bardziej, czy ty tak dobrze umiesz tabliczke mnożenia ;) ;) ;)

a na serio, gratsy. Lubie spacerki po 200-300km, ale tak dlugiego i to po gorach jeszcze nie mialem okazji, moze kiedys ktoryś polski :)
  • Odpowiedz