Wpis z mikrobloga

Mirki, co można zrobić wtakiej sytuacji?
Znajomy zakończył po 3 latach wynajem mieszkania, przyszedł ktoś z agencji, mieszkanie odebrał, spisali protokół w którym wyróżnione są dwa małe uszkodzenia i stan mieszkania jest określony jako dobry

Pożegnali się i myśleli że wszystko jest git a po tygodniu dostają maila w którym agencja chce od niego 3 tysiące pln za odmalowanie ścian i odnowę podłóg - zostaje chyba tylko wizyta u prawnika? Chłop myślał że jak protokół spisany to już ma to z głowy a tutaj takie coś :x

#wynajem #mieszkanie #pytaniedoeksperta #prawo #kiciochpyta
  • 21
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Aurora_zedwora: Niestety nie mam w wglądu w umowę, w swojej mam napisane że odmalowanie jest po stronie najemcy więc się na to szykujemy - ale z tego co znajomy mówił to w jego umowie tego nie było, zresztą - 3k za takie coś to chyba sporo? :D
  • Odpowiedz
@DenNarcoSmurfen:

A jak agencja uzasadnia to, ze twój znajomy ma zapłacić za odnowienie ścian i podłóg?

Art. 675 § 1 KC. Po zakończeniu najmu najemca obowiązany jest zwrócić rzecz w stanie niepogorszonym; jednakże nie ponosi odpowiedzialności za zużycie rzeczy będące następstwem prawidłowego używania.
  • Odpowiedz
@DenNarcoSmurfen: nic mnie tak nie wkurza jak wymaganie od najemcy odswiezenia lokalu - przeciez przez 3 lata to normalne, ze podloga i sciany sie zuzyja.
Jak 'znajomy' nie dostal jeszcze kaucji to moze sie z nia pozegnac - o ile z prywatnym wlascicielem dalo by sie cos wykombinowac, ale jak to jest agencja to pewnie ich standardowy numer i kazdego tak naciagaja.
  • Odpowiedz
@DenNarcoSmurfen a jesteś pewny że znajomy nie zostawił syfu?
bo ja widziałem ścianę pomalowaną przez dziecko - a wynajmujący (też znajomy) twierdził że to normalne i go próbują naciągnąć.
ps. w wawie malowanie 1 pokoju ~ 500zl
  • Odpowiedz
@eehhh: Kaucji na szczęście nie było dużo, 1200zł dwa lata temu więc nawet nie liczy na zwrot

@Humbaq Poproszę o screena maila ale napisali że po bliższym obejrzeniu mieszkania jego stan wymaga odnowy i tam właśnie opisane że malowanie + odnowienie podłóg i do zapłaty 3k

Po prostu dziwi mnie to że ktoś z agencji przychodzi i spisuje protokół a potem odwala takie coś, przecież równie dobrze ktoś przez
  • Odpowiedz
@Poldek0000: szczerze to nie jestem pewien - jeśli zostawił syf to kij z nim, mówił mi że nie. Problem w tym że gdyby zostawił syf to na 100% byłoby to odnotowane w protokole a nie jest + info o tym przyszło dopiero po tygodniu od jego podpisania
  • Odpowiedz
po tygodniu dostają maila w którym agencja chce od niego 3 tysiące pln za odmalowanie ścian i odnowę podłóg

@DenNarcoSmurfen: Znam się trochę na prawie. Trzeba odpisać dokładnie tak:

Możecie mi zwalić
  • Odpowiedz
@DenNarcoSmurfen

dokładnie, ale nawet te 1200zl jeśli były zrobione dokładne zdjęcia, załączone do umowy, dbałeś p mieszkanie jak mogłeś i serio nie ma żadnych uszkodzeń, jest wysprzątane, protokół spisany bez wskazania uszkodzeń to dlaczego nie mieliby zwrócić kaucji. nie znam się, wynajem dopiero przedemna ale jeśli nie ma dzieci, zwierząt, nie robisz imprez w mieszkaniu to jestem sobie w stanie wyobrazić mieszkanie przez rok, dwa tak że nie ma żadnych śladów
  • Odpowiedz
@DenNarcoSmurfen: miałem podobną sytuacje, gdzie spisalismy protokół a później "przypadkiem" do rozliczenia doliczyli szkody których mieli "nie wpisywać". obiecali to odkręcić i rozliczyć wg tego co jest podpisane w protokole, ale później walili w ciula - agencja i landlord żyd.

no i tak się bujaliśmy chyba koło dwóch miesięcy, już miałem składać pozew - który bym wygrał z miejsca - ale w ostatniej chwili oddali chuje hajs.

i pamiętaj, nie
  • Odpowiedz