Wpis z mikrobloga

Treść przeznaczona dla osób powyżej 18 roku życia...
  • 13
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

via Wykop
  • 8
Wypadało by również podać źródła IPN-u na których to ja z kolei oparłem swój wpis.

Autorem infografiki jest: Bartosz Januszewski – historyk, nauczyciel dyplomowany, pracownik Oddziałowego Biura Edukacji Narodowej IPN w Gdańsku.

@hugoprat: Zalinkowałem do twojego wpisu, ale dobrze, że to wrzuciłeś. Tam w tych materiałach jest jeszcze więcej mocno dyskusyjnych kwestii i przekłamań jak choćby datowanie ludobójstwa na lata 1939-47 i jednocześnie pisanie, że "zorganizowana akcja ludobójcza" ma początek
  • Odpowiedz
via Wykop
  • 19
Niepoważne, że pod czymś takim podpisuje się człowiek ze stopniem naukowym.

@JPRW: Cofam zarzut, nigdzie na stronie IPN nie widać, żeby pan Bartosz miał zrobiony doktorat ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
via Wykop
  • 48
Bandera już wybielony, teraz się zabieracie za Szuchewycza?

@kerdian:
- Hitler powiedział, że każdego Polaka trzeba nabić na pal, obedrzeć ze skóry, oblać wrzątkiem i rzucić lwom na pożarcie.
- Niczego takiego nie powiedział.
- O, już nawet Hitlera wybielacie!
  • Odpowiedz
@JPRW: Dalej nie zmienia tego, że był zbrodniarzem wojennym, który pomógł organizować czystki wojennie, a też to pod jego zarządzaniem powstały te ulotki. Ja stoję za Twoimi źródłami, bo Motykę znam i wiem, że jest wiarygodnym źródłem, na pewno lepszym niż obecne IPN, po za tym ja sam w tamtym wpisie wrzucałem, że to treść ulotki.
  • Odpowiedz
via Wykop
  • 7
Dalej nie zmienia tego, że był zbrodniarzem wojennym, który pomógł organizować czystki wojennie

@lycaon_pictus: Dokładnie to napisałem:

Oczywiście wszystko, co wyżej napisałem, w żaden sposób nie zmienia tego, że zbrodnia wołyńska miała miejsce, że tysiące niewinnych ludzi zostało wymordowanych w okrutny sposób. Było to ludobójstwo dokonane na Polakach, za które odpowiada kierownictwo OUN-B i dowództwo UPA na czele z Romanem Szuchewyczem.

Wiem, że jesteśmy na wykopie, ale naprawdę nie widzę
  • Odpowiedz
To się zaraz napisze email z zapytaniem o źródło tego cytatu

@BayzedMan: Wzieli pewnie z internetu. Przeciez IPN już wrzucał pomylone zdjecia z pacyfikacji na Ukraincach i podpisywał odwrotnie. Wystarczy, że google coś podsunie to czasem kopiuja. Czesc ludzi z IPN to fanatycy i brak im obiektywizmu.
  • Odpowiedz
Do dziś jednym z głównych argumentów apologetów Ukraińskiej Powstańczej Armii kwestionujących jej zbrodnie jest wersja "buntu ludowego" ukraińskich mas chłopskich, które wskutek polskich prześladowań rozpoczęły zbrojny opór, w który następnie w obronie ludności musiała włączyć się UPA, której celem nigdy nie była masowa eksterminacja Polaków.

@JPRW: ten argument powtarza spora część niedouczonych polskich głupków uważających się za "elitę" i to na dodatek o lewicowych poglądach.

Jak mówię, że spontaniczny charakter
  • Odpowiedz