Wpis z mikrobloga

ZeroHPLovecraft - The Green New Deal

Pomyślałem że wrzucę żeby osoby paranoiczne w kwestii globalnego ocieplenia (od strony teoriospiskowej) miały lepsze pomysły dlaczego, hehe.

-------

Po raz pierwszy zobaczyłem Poda na żywo dopiero wczoraj. Był błyszcząco biały z przyciągającym wzrok pionowym zielonym paskiem, w odcieniu chłodnej sosnowej zieleni, subtelnie podświetlonym przez wbudowane diody LED. Z boku, na wysokości oczu, znajdował się portret ładnej blondynki trzymającej małego chłopca, uśmiechającej się do niego, spokojnej i zadowolonej. Chłopiec miał brązowe włosy i również się uśmiechał, miał zaróżowione policzki i niebieskie oczy. Kobieta wyglądała trochę jak ja, jakby mogła być moją kuzynką. Pod portretem znajdował się pojedynczy wyraz napisany czcionką Helvetica: NADZIEJA.

Wyglądało to futurystycznie, jak coś z utopii science-fiction. Drzwi otwierały się cicho, zapraszająco, chowając się w ukrytym przedziale, jak drzwi w Star Trek. Byłem w drodze do domu z pracy, kiedy zobaczyłem to na środku publicznego placu, obok mojego przystanku autobusowego i kilku ciężarówek z jedzeniem; plant.BASED, Soy Meats Girl i mój osobisty faworyt, Grub One Out. Jedzenie ładnie pachniało i był tam muzyk grający na gitarze.

Czy wiesz, że przeciętny człowiek wytwarza ślad węglowy o wartości 20 ton metrycznych rocznie, a w ciągu całego życia 1600 ton metrycznych? W ciągu ostatniej dekady znacznie ograniczyliśmy nasze emisje i mówi się, że prawdopodobnie nie zobaczymy najgorszego scenariusza antropogenicznych zmian klimatu, ale nadal wygląda to ponuro. Już teraz zaczynamy obserwować częstsze fale upałów i cyklony tropikalne spowodowane zmianami ciśnienia powietrza i prądów oceanicznych daleko na morzu. W miarę jak oceany pochłaniają więcej dwutlenku węgla i stopniowo się zakwaszają, ryby i rafy koralowe będą obumierać. Wyginięcie raf koralowych spowoduje ekstremalne fale pływowe, które spustoszą przybrzeżne miasta. Poziom morza podniesie się z powodu rozszerzalności cieplnej, gdy kriosfera Ziemi będzie powoli topnieć. W tym tempie Holandia znajdzie się pod wodą w ciągu dwudziestu lat, a wiele wielkich miast portowych na świecie pójdzie w jej ślady.

Tak czy inaczej, nie mogłem przestać myśleć o podie w drodze do domu, z jego zaokrąglonymi krawędziami i energooszczędnym wyświetlaczem E-Ink z przodu. 34 674 tony zaoszczędzone. Szczerze mówiąc, czułem się nieswojo w sposób, który trudno wyjaśnić. Ciągle próbowałem ustalić, ile osób weszło już do kapsuły. Czy możemy założyć, że przeciętna osoba, która weszła do środka, była w wieku 30 lat? Dałoby to liczbę około 34. Czułem, że jestem winien tym ludziom docenienie tego, co zrobili, ale nie była to najprzyjemniejsza rzecz. Z poczuciem winy założyłem słuchawki AirPods i włączyłem najnowszy odcinek mojego ulubionego podcastu, Galaxy Brain, prowadzonego przez Chandana Varadkara, którego kojący, równy głos zawsze sprawia, że czuję się zrelaksowany, nawet jeśli nie do końca słucham tego, co mówi. Przed rozpoczęciem odcinka emitowana była reklama, oczywiście Greenlight.

"Odkupienie jest możliwe, jest tutaj, już dziś. Greenlight jest inspirowany ideą całkowitego odkupienia - całkowitego przebaczenia - za wszystkie twoje długi. Zmniejsz swój ślad węglowy do zera. Stań się zielony już dziś, stań się zielony do końca życia. Zostań bohaterem dla Ziemi".

Na tym nawet się nie skończyło! Tematem dzisiejszego programu Varadkara było to, jak działa kapsuła Greenlight. Zrezygnowany przeglądałem Instagram podczas słuchania. Zaczął mówić sennym, równym rytmem: Zostanie bohaterem jest bezbolesne i przyjazne dla środowiska. Komora zawiera wygodny i ergonomiczny rozkładany fotel zaprojektowany przez pioniera nu-mid wieku Yaamisi Nosowitz-Ga i zbudowany z materiałów pochodzących w pełni z recyklingu. Gdy znajdziesz się w fotelu, na ekranie dotykowym zweryfikujesz swój dowód tożsamości i wyznaczysz beneficjenta. Po dokonaniu odprawy w komorze uwalniany jest gaz opioidowy w aerozolu, zaprojektowany w celu złagodzenia uczucia niepokoju i stresu. Jest on delikatnie perfumowany, by pachnieć jak zielony las. Mówi się, że kiedy wdychasz gaz, możesz odczuwać euforię, a Varadkar wspomniał, że istnieją anegdotyczne doniesienia, że niektórzy ludzie mają nawet orgazmy. Powiedział to z typową dla siebie skromnością, zachowując lekką pozę skandalu.

Współprowadzący wtrącił się tutaj. "Czy są tu jakieś ograniczenia? Czy każdy może po prostu wejść?"

"Musisz mieć co najmniej 18 lat, aby korzystać z kapsuły, ze zweryfikowanym dowodem tożsamości".

"Pojawiły się również głosy krytyki, że program ten może wykorzystywać osoby neuro-atypowe lub cierpiące na zaburzenia psychiczne. Gaz opioidowy wydaje się niemalże zachętą dla osób uzależnionych od narkotyków".

"To dobra uwaga, tak. Początkowo istniały pewne obawy, ale ostatecznie specjalna komisja powołana przez FDCJ - Federalny Departament Sprawiedliwości Klimatycznej - zdecydowała, że nikomu nie można odmówić moralnej szansy zostania bohaterem dla Ziemi i że ostatecznie próba dyskryminacji ludzi ze względu na zdrowie psychiczne jest bardziej ableistyczna i opresyjna niż zapraszanie wszystkich".

"Ale wróćmy na właściwe tory. Po rozproszeniu przyjemnego gazu...?"

Po rozproszeniu przyjemnego gazu zostaniesz poproszony o pozostawienie ostatniej wiadomości dla świata, która będzie widoczna na zawsze na stronie Greenlight. Opcjonalnie możesz zrobić sobie zdjęcie i przesłać je wraz z wiadomością. Gdy twoja wypowiedź zostanie sfinalizowana, kapsuła wyemituje drugą porcję gazu, który ma wprowadzić cię w głęboki, spokojny sen. Monitory biometryczne w fotelu sprawdzają, czy jesteś w pełni nieprzytomny, a kapsuła aktywuje potężną spopielarkę zasilaną energią słoneczną, która po zaledwie kilku chwilach usuwa cię z kapsuły. Wentylator przemysłowy przewietrza kapsułę, a twoje szczątki są zbierane w filtrze powietrza i kompresowane na pamiątkę twojego poświęcenia, pozostawiając idealnie czyste i sterylne wnętrze.

Tej nocy wróciłem do domu, a moi trzej współlokatorzy zebrali się wokół telewizora, oglądając jakiś reality show. Starałem się nie patrzeć na ekran, aby system rozpoznawania twarzy w telewizorze nie zidentyfikował mnie i nie zwiększył mojego długu węglowego. Byłem wyczerpany i głodny, więc wyciągnąłem posiłek z zamrażarki i wrzuciłem go do mikrofalówki. Świerszcz tikka masala ze śmietaną sojową. Zero węglowodanów netto, ponieważ staram się schudnąć, i oczywiście zero emisji dwutlenku węgla netto. Wszyscy jesteśmy świadomi tych rzeczy, odkąd wprowadzono L/ACC, Księgę Faktycznych Kosztów Emisji CO2.

~

Pieniądz to węgiel. To był slogan. W 1971 r. Stany Zjednoczone zniosły ostatnie pozostałości standardu złota na rzecz uznaniowej polityki pieniężnej, w której wartość dolara była zabezpieczana wyłącznie przez władze rządowe. Umożliwiło to bankom centralnym sterowanie przepływami walutowymi i utrzymanie względnie stabilnego okresu wzrostu gospodarczego, pomijając kilka stosunkowo krótkich krachów. Dopiero w XXI wieku zaczęliśmy zdawać sobie sprawę, że kluczowym efektem zewnętrznym nowego systemu Keynesowskiego okazał się być całkowicie niewidoczny w modelach ekonomistów tryb awaryjny; stopniowa akumulacja CO2 w atmosferze ziemskiej.

Zgodnie z postkeynesowską syntezą, opracowaną przez wybitnego Szwedzkiego ekonomistę N'Buqu Muguwata, prawdziwym pokryciem każdej jednostki waluty jest oczekiwany ślad węglowy jej wydatków. Rządowy pieniądz fiducjarny oferował zatem pieniądze z dużym i niezrównoważonym dyskontem, a kolejnym krokiem w ewolucji pieniądza było przejście od pieniądza jako długu zaciągniętego przez bank (złoto) poprzez pieniądz jako czystą jednostkę wymiany (fidukcyjny) do pieniądza jako długu zaciągniętego przez każdego człowieka wobec Ziemi.

Rejestr rzeczywistych kosztów emisji dwutlenku węgla wylicza się w prywatnym, utrzymywanym przez rząd, neutralnym pod względem emisji dwutlenku węgla blockchainie, a każda transakcja w dolarach skutkuje długiem węglowym zaciągniętym przez osobę dokonującą wydatku. Długi węglowe nie mogły być spłacane za pomocą dolarów, ale tylko poprzez działania uznane za ujemne pod względem emisji dwutlenku węgla przez nową organizację federalną zajmującą się monitorowaniem i egzekwowaniem sprawiedliwości gospodarczej. Niespłacenie długu węglowego groziło konfiskatą aktywów, karami zdolności kredytowej i ograniczonym statusem ekonomicznym, który ograniczał swobodę zakupu tworzyw sztucznych, produktów ropopochodnych i niepotrzebnych kosztów tranzytu.

~

To zabrzmi trochę dziwnie, ale czy kiedykolwiek byłeś gdzieś naprawdę wysoko, spojrzałeś w dół i miałeś ochotę skoczyć? Część mnie po prostu chce wiedzieć, co jest w środku. Jak to jest wejść do tego poda. Jest taki komiks Junji Ito o mężczyźnie, który znajduje w ziemi dziurę stworzoną specjalnie dla niego, na długo przed jego narodzinami, jakąś starożytną tajemnicę. Musi wejść do dziury, gdy tylko ją zobaczy. Staje się ona obiektem fiksacji, nieznośnym przymusem. Jeśli mam być szczery, to z tą kapsułą jest podobnie. Niby wiem, co jest w środku, ale czuję też, że to tajemnica, brama do czegoś nowego i ekscytującego, że drzwi znów się otworzą i wyjdę na zewnątrz, do nowego świata.

A poza tym planeta umiera. Jest już prawie za późno. Musimy radykalnie ograniczyć emisję dwutlenku węgla, a wszystko sprowadza się do tego, że na tej planecie jest zbyt wielu ludzi i nawet jeśli ograniczymy wszystko, to nie wystarczy. Jedynym sposobem na ocalenie planety jest zmniejszenie liczby ludzi, a nawet jeśli obetniemy wszystko, aż zaczniemy krwawić, to nie wystarczy. Nawet jeśli wszyscy wrócą do życia w szałasach, a nawet wyłączymy całą energię, to nie wystarczy, ponieważ dym z dziesięciu miliardów ognisk będzie tak samo zły lub gorszy niż wszystkie nasze odrzutowce i samochody.

Oceany nagrzewają się o 40% szybciej, niż przewidywała nasza najlepsza nauka. Nawet niewielki wzrost średniej globalnej temperatury spowoduje efekt domina zmian we wzorcach opadów, co doprowadzi do nadmiernego osadzania się osadów, zanieczyszczenia substancjami odżywczymi i koncentracji minerałów w warstwach wodonośnych. Regiony suche i półsuche będą doświadczać bardziej dotkliwych i częstszych susz. Przewiduje się, że okresy zwiększonego suchego upału doprowadzą do wzrostu liczby i rozmiarów pożarów.

Jedna czwarta światowej populacji już teraz boryka się z poważnym niedoborem wody, który zostanie spotęgowany przez szoki w dostawach słodkiej wody. Połowa całej słodkiej wody jest wykorzystywana w zastosowaniach technologicznych i przemysłowych. Zwiększony niedobór wody opóźni postęp naukowy i rozwój przemysłowy. Przewiduje się, że wymrze 20-30% istniejących gatunków zwierząt. Co gorsza, wyższe temperatury i podwyższony poziom CO2 zwiększą presję szkodników, chwastów i patogenów na rolnictwo, zwłaszcza w krajach rozwijających się. Produkcja żywności w krajach rozwijających się załamie się, co doprowadzi do głodu, zamieszek, śmierci głodowej i przemocy.

~

Po kolacji zadzwoniła do mnie mama przez FaceTime. Przepustowość również wpływa na Ziemię, więc dobrze jest zachować zwięzłość, ale moi rodzice są trochę staroświeccy i nie wydają się odczuwać żadnej presji.

"Kochanie, przepraszam, że cię niepokoję, ale musimy porozmawiać. Chodzi o twojego tatę".

"O nie. Czy to...?"

"Tak, znowu chodzi o jego serce. Miał kolejny atak serca, dzwonię do ciebie ze szpitala".

"Czy nic mu nie będzie?"

"Cóż, lekarze nie wiedzą. Mówią, że potrzebuje operacji, ale nawet z naszym ubezpieczeniem będzie to bardzo kosztowne. Ślad węglowy operacji serca dla mężczyzny w jego wieku..."

Straciłam nieco panowanie nad sobą. "Mamo! Powtarzam mu, że powinien jeść mniej czerwonego mięsa, a więcej roślin, albo przynajmniej chudego białka".

"Wiem, kochanie, ja też mu to mówię, ale on mnie nie słucha. I wiesz, że nienawidzi mączników".

"OK, ale są dla niego dobre, zwłaszcza dla jego serca".

"Wiem, wiem."

"Przepraszam, po prostu się na niego denerwuję, bo mi na nim zależy. Wiecie, że kocham was oboje".

"Wiemy, my też cię kochamy. Niech ci będzie."

"Proszę, napisz do mnie, gdy tylko będziesz mieć jakieś aktualne informacje".

"Tak zrobię".

Położyłem się do łóżka z niestrawnością, ale w końcu zasnąłem jak zabity. Miałem wrażenie, że gdy tylko zamknąłem oczy, mój cyfrowy asystent obudził mnie wesołą popową melodią codeine d---o, najnowszego rapera, który powrócił z przyszłości, by odnaleźć się w cuchnących bagnach mediów społecznościowych. Piosenka nosiła tytuł Carbon Pimp i przechwalał się w niej tym, jak wysyłał "suki" do kapsuły Greenlight po tym, jak z nimi skończył, a następnie latał pierwszą klasą do Europy i Azji.

Spendin’ bitches like I’m on one

Spendin’ bitches for the earth son

Spendin’ bitches by the metric ton.

Spend a bitch an’ get another one!

Wiedziałem, że będę nucił ten kawałek przez cały dzień. Szczerze mówiąc, nigdy nie rozumiałem, dlaczego muzyka rap jest tak wulgarna w stosunku do kobiet, ale to naprawdę była chwytliwa melodia. Ta linia basu była całkowicie warta CC potrzebnego do napędzenia głośnika premium w moim Narcissus Plus.

Po drodze złapałem batonik śniadaniowy i kawę, pojechałem autobusem do pracy i wysiadłem na moim zwykłym przystanku. Żadna z ciężarówek z jedzeniem nie rozstawiła się na ten dzień, ale kapsuła Greenlight wciąż tam była, wciąż świecąc swoim czarującym blaskiem. Był rześki jesienny dzień i tak się złożyło, że do kapsuły wszedł mężczyzna, gdy wysiadałem z autobusu. Był wysoki i ubrany formalnie, prawie jakby szedł do kościoła: brązowa marynarka i spodnie, skórzane buty, świeżo ogolony, włosy uczesane i lśniące, z przedziałkiem z boku. Jego twarz nie zdradzała żadnych emocji, była stoicka. Zastanawiałem się, co działo się w jego głowie w ostatnich chwilach. Zanotowałem w pamięci, by poszukać go na stronie jeszcze dziś.

Zastanawiałem się też, co powiedziałbym światu, gdybym wszedł do kapsuły. Czy powiedziałbym coś głupiego, lekceważącego, starałbym się być zabawny? Czy byłbym melodramatyczny, poważny, ponury, pełen nadziei? "Z wielkim poczuciem obowiązku zostawiam wam te słowa...". To nie byłem ja, ale ciekawie było o tym pomyśleć. Szansa na bycie wysłuchanym. Szansa, by naprawdę wywrzeć wpływ na świat.

~

Trzy miesiące temu, z okazji Pride Day, prezydent Rishika Rakshe zorganizowała konferencję prasową, aby ogłosić wprowadzenie programu Greenlight. Jej żona, Fareeda, stała za nią na scenie w jaskrawym tęczowym hidżabie z dodatkowym zielonym paskiem symbolizującym ziemię. Rishika i Fareeda, córki odpowiednio indyjskich i pakistańskich imigrantów, podbiły serca narodu swoją nieprawdopodobną historią miłosną, przezwyciężając gorzką i rozdartą wojną rywalizację etniczną między krajami pochodzenia ich rodziców. Prezydent Rakshe wygłosiła wzruszające przemówienie o tym, jak wspólnie przezwyciężymy zmiany klimatu dzięki heroicznym aktom miłości, tak jak Rey pokonała Imperatora Palpatine'a. Nie mogła powstrzymać łez w połowie swojego przemówienia, gdy ogłosiła, że pierwszym bohaterem klimatycznym będzie jej adoptowana córka, Emma, która bezinteresownie przekaże swoje offsety węglowe na rzecz samego projektu Greenlight, aby pomóc promować sprawiedliwość klimatyczną w całej Ameryce.

Wysoka 19-letnia dziewczyna z wdzięcznym jabłkiem Adama i delikatną cofającą się linią włosów wyglądała pięknie i dostojnie, gdy weszła do kapsuły Greenlight. Gdy drzwi zamknęły się za nią, kamera przełączyła się na strumieniowy przekaz wideo z jej smartfona. "Mamo, mamo, kocham was oboje i cieszę się, że mam możliwość przekazania tego daru światu. Razem możemy naprawić Ziemię, zanim będzie za późno". Na twarzy Emmy pojawił się błogi, niemal nieprzyzwoity uśmiech, po czym transmisja została nagle przerwana. Później internetowi bigoci próbowali twierdzić, że jej ramię zdawało się poruszać rytmicznie tuż przed kamerą, i powiedzieli, że ona - wiesz co, nie powtarzajmy tego. Oczywiście, kiedy to powiedzieli, przypisali jej niewłaściwą płeć, dzięki czemu wiesz, że gadali pierdoły.

Naturalnie, ratowanie planety jest najważniejsze, ale inną wielką zaletą kapsuły Greenlight dla bohatera (określenie używane w kampaniach promocyjnych Greenlight) było to, że wszelkie dodatkowe offsety węglowe pozostałe po spłacie osobistych długów można było zastosować do księgi węglowej dowolnej innej osoby. Całkowita wartość karencji węglowej zależy od twojego wieku, ponieważ młodsi ludzie efektywnie łagodzą większy ślad węglowy który powstałby na przestrzeni całego ich życia. Ci sami bigoci, którzy mówili o Emmie, lubią rozpowszechniać historie o ludziach rzekomo zmuszających swoje dzieci do wejścia do komory, aby otrzymać wypłatę. Według nich to zawsze czarna lub Żydowska rodzina, takie rasistowskie bzdury słyszysz w internecie. W każdym razie nie wierzę w to, to tylko sianie paniki. Mówią też, że w obwodach ukryte są demoniczne runy, pentagram w tajnym, niedostępnym schowku u podstawy komory. Mówią, że pody składają cię w ofierze Szatanowi. Zabierają twoją duszę. Gaz nie jest usypiający, jest torturujący. Podrażnia twoją skórę i sprawia, że czujesz się jakbyś był pokryty milionem punktów przeszywającego bólu, czujesz się jakbyś oddychał gorącą siarką, czujesz się jakby gorące żelazo było przyciśnięte do twojej twarzy, odbiera ci oddech tak, że nie możesz nawet krzyczeć".

~

Podczas przerwy na lunch nagle zdałem sobie z czegoś sprawę. Mogłem być zupełnie wolny. Wolny od wszystkiego, wolny od wszystkich zasad, wolny od wszystkich zobowiązań, wolny od wszystkich długów, wolny od wszystkich głupich małych zadań, które wyznaczył mi szef, wolny od wszystkich zmartwień. W pewnym sensie nigdy nie byłem tak podekscytowany. Postanowiłem się nie spieszyć, więc zadzwoniłem po Ubera Black i kazałem mu zawieźć mnie do eleganckiego hotelu, w którym, jak wiedziałem, znajdowała się elegancka restauracja. Zamówiłem wołowinę wagyu, zamówiłem żółty ogon crudo, zamówiłem ziemniaki dauphinoise, nawet nie wiedząc, że je dostanę. Zamówiłem czekoladowe ciasto z lawą, zamówiłem wino i zjadłem to wszystko, czując się oszołomiony przez cały czas. Byłem żywy.

W lobby hotelowym był fryzjer, więc ostrzygłam się i ogoliłem brzytwą. Przyniesiono mi ciepłe ręczniki pachnące eukaliptusem i kamforą. Kiedy wyszedłem z salonu, chciałem, żeby ktoś mnie powąchał. Kolejny Uber zabrał mnie z powrotem do pracy, ale nie wróciłem do biura. To był mój dzień i nie byłem nikomu nic winien.

Wszedłem do kapsuły i drzwi się otworzyły. Przyznaję, że gdy się zbliżałem, czułem ucisk w gardle, pewien niepokój, który odczuwa się przed każdym publicznym występem. Myślałem o ludziach, którzy zobaczą mnie wchodzącego do kapsuły. Myślałam o mężczyźnie, którego widziałam wcześniej tego ranka, o Emmie i o tym, jak odważna była w Pride Day.

Pomyślałem o ludziach, którzy przeczytają moją ostatnią wiadomość na stronie Greenlight. Wiedziałem dokładnie, co powiem; zamierzałem powiedzieć moim rodzicom, jak bardzo ich kocham i życzyć szczęścia przyszłym pokoleniom. Mama i tata z pewnością odetchną z ulgą, a tata będzie mógł poddać się operacji. Wiedziałam, że będą ze mnie dumni.

#heheszki #4konserwy #neuropa #polityka #scifi #nauka
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach