Wpis z mikrobloga

Jeśli studiujesz kierunek techniczny po którym pracuje się głównie projektowo, np. coś związanego z budowlanką, t-k, elektryką, inżynierią lądową... to zrezygnuj i idź na IT. Serio, nie marnuj życia, o ile:

1. Nie planujesz od razu wyjechać z Polski;
2. Nie masz szerokich pleców i możliwości wskoczenia w jakąś radę nadzorczą w budżetówce;
3. Nie jest to Twoja życiowa pasja.

Po paru latach tyrki na asystencie za minimalną+500zł w JanuszBudzie zostaniesz kierownikiem projektu i będziesz "człowiekiem od wszystkiego". Będziesz jeździł po budowach, zaiwaniał w kasku po błocie, użerał się z biurami projektowymi, uczestniczył w bezustannej przepychance formalno-prawnej (z urzędami, w KIO, etc.). Wszelkie błędy i fuszerki wykonawców i ich podwykonawców będą spadały na Ciebie. Będziesz odbierał telefony 200 razy dziennie, jeździł na spotkania z których nic nie będzie wynikać poza narastającym chaosem, będziesz 20-30% czasu pracy spędzał w delegacjach, z dala od rodziny i przyjaciół, nocując na zadupiach w robotniczych hotelach. Będziesz ślęczał nad tabelkami, kosztorysował prace i budowy z czego wszystko pójdzie o kant d00py bo inflacja unieważni to zanim zaczniecie pracować, będziesz głowił się nad formalnymi i nieformalnymi odpowiedziami na roszczenia. Na koniec dostaniesz 6000 netto, z wielką łaską, bo przecież projekt ma dwumiesięczne opóźnienie.

Podczas gdy możesz klepać stronki i apki, nawet na froncie, spokojnie w domku, z dowolnego miejsca Polski czy nawet świata - i brać minimum trzy razy tyle.

Nie marnuj życia. Idź na IT. Niech janusze sami sobie prowadzą swoje gównoprojekty.

#praca #kariera #studia #studbaza
T.....k - Jeśli studiujesz kierunek techniczny po którym pracuje się głównie projekto...

źródło: Porownanie

Pobierz
  • 52
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

praca tylko na śmieciówkach, bez jakiegokolwiek feedbacku, oczywiście na prywatnym sprzęcie, robienie po godzinach bo budżety na poszczególne taski wyceniane dużo pod progiem, wypłata nieregularnie, czasami niepełna z obietnicą wyrównania za miesiąc

@notrzeba: co ty chrzanisz kolego? Pracowałeś w IT czy taki hipotetyczny, teoretyczny i nieprzystający do rzeczywistości przykład podałeś? Ile może być takich firm w IT a ile w budowlance?

@TypowyZakolak w byłej pracy miałem 3 osoby po
  • Odpowiedz
@TypowyZakolak: porównujesz top ofertę w IT z ofertą w budowlance gdzie prawda z mojej perspektywy jest trochę inna. Sam robię w IT i żeby dojść do poziomu gdzie zarabia się 20k to trzeba być na serio obrotnym i z---------ć, znam takich co po 20 latach pracy rzeczywiście mają 20k netto, ale to tylko kilka osób, większość jednak nawet nie wyciągnie 10k (junior 5k brutto uop to teraz norma xD). W
  • Odpowiedz
W budowlance jak ktoś pracuje tak samo ciężko jak ktoś kto doszedł do stanowiska seniora w IT zarabia podobne pieniądze

@olinek_okraglinek: No nie. Zarabia znacznie mniej za znacznie gorzej zorganizowaną pracę (wyjazdy, praca w terenie, nadgodziny).

o tak, niech wszyscy pracują w IT. inne zawody już nie są
  • Odpowiedz
@TypowyZakolak: jak porównujesz januszeksy w budo to porównuj je do januszeksów z IT... praca tylko na śmieciówkach, bez jakiegokolwiek feedbacku, oczywiście na prywatnym sprzęcie, robienie po godzinach bo budżety na poszczególne taski wyceniane dużo pod progiem, wypłata nieregularnie, czasami niepełna z obietnicą wyrównania za miesiąc, #programista15k czytaj: 15k na budżet na wypłaty dla całego pożal się boże "software house" złożonego z 1 "seniora" i 4 juniorów studenciaków, szefa
  • Odpowiedz
@TypowyZakolak: Jak jesteś ambitny i lubisz spędzać naprawę duuużo czasu na samorozwoju to może i jest dobra rada, ale dla zwykłego mirka-normika który interesuje się czymś mniej autystycznym niż budowanie własnego repo na Githubie i idzie na studia żeby jakoś przebibać od sesji do sesji wejście w IT teraz już jest chyba niemożliwe. A na pewno znacznie trudniejsze niż w innych branżach. Praca inżyniera nie jest lepsza od Python Team
  • Odpowiedz
Praca inżyniera nie jest lepsza od Python Team leada

@N00bsferatu: Jest gorsza, bo jest 2-3x gorzej płatna ( ͡° ͜ʖ ͡°)

jak ja szukałem pracy Juniora pare lat temu to było ciężko coś złapać, ale teraz
  • Odpowiedz
Chociaz znam ludzi na bootcampach z JS, ktorzy jeszcze nie zaczeli pracowac jako junior a juz mowia "3 lata popracuje i bedzie lekko 30k/msc".

@ReceNaGloweKasztanie: Ja to bym za minimalną się zgodził, ale niestety jestem za stary ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
młodzi (studenci) mogą sobie pozwolić często na staże i robienie półdarmo

@TypowyZakolak: Chyba dalej nie rozumiesz. Staż za półdarmo to szczęśliwcy mogą dostać. Jak jesteś przeciętny to nawet darmowych praktyk nie znajdziesz. Chyba że pójdziesz na jakieś budownictwo czy inną budowę maszyn to gdzieś w zawodzie Cię wezmą bez doświadczenia. To nie jest wybór czy mam prace za 20k czy mam prace za 5k, tylko czy mam szanse na prace
  • Odpowiedz
Może jak zabraknie ludzi to "inne zawody" przestaną płacić g---o. Nikt nie będzie tyrał za miskę ryżu, zwłaszcza w pracy, która wymaga sporego zaangażowania i znacznego potencjału intelektualnego.

@TypowyZakolak: ale ja właśnie o tym mówię, że w IT już płaci się coraz mniej i trzeba mieć sporo szczęścia, żeby w ogóle się załapać. tutaj nawet szkoła programistyczna przyznaje, że zarobki spadły o 9% mimo wysokiej inflacji: https://kodilla.com/pl/blog/ile-zarabia-programista#:~:text=Wynika%20z%20niego%20r%C3%B3wnie%C5%BC%2C%20%C5%BCe,bez%20do%C5%9Bwiadczenia%20w%20bran%C5%BCy%20IT. 3800 zł netto
  • Odpowiedz
  • 3
@TypowyZakolak bardzo dobra inicjatywa. Nie można dopuścić, aby młode pokolenia zj***ły sobie życie, bo rząd wypuści kierunek zamawiany.

jeśli ktoś chce być szanowany w pracy, a ma zacięcie techniczno-matematyczne to tylko IT. Pozostałe kierunki są dla szczególnych zapaleńców (może się nie wypalą).
Osoba techniczna w Polsce jest uznawana jako zło konieczne, kwalifikacje wiecznie podważane przez "fachowców", zarobki i wcześniej, i później będą odstawać od IT.
  • Odpowiedz
@TypowyZakolak: Będziesz ślęczał nad tabelkami, kosztorysował prace i budowy z czego wszystko pójdzie o kant d00py bo inflacja unieważni to zanim zaczniecie pracować, będziesz głowił się nad formalnymi

mmm czyli te sprawozdania zasrane z------e to takie trailer przyszłej pracy ( ͡ ͜ʖ ͡)
  • Odpowiedz
  • 0
@TheOneWhoKnocks ja bym się bardziej spytał @Domiman jakie zmiany odnośnie zarobków, kultury pracy, perspektyw zawodowych i zarobkowych doświadczył. Jakie plusy, a jakie minusy miało przebranżowienie oraz, czy cofnięcie się o 6 lat zawodowych było finansowo odczuwalne od razu, czy musiał poczekać.
  • Odpowiedz
@TypowyZakolak: Patrzysz na to jedynie przez pryzmat finansowy, a nie każdy ma ochotę na garba i hemoroidy. Ja mam miks pracy terenowej i biurowej i nawet za dwukrotne podniesienie zarobków nie namówiłbym się na pełne biuro. Ale jestem w stanie zrozumieć, że są ludzie dla których jedynym celem pracy jest wypłata.
  • Odpowiedz