Aktywne Wpisy

tojapaweu +120
Generalnie to co ten chłopak winny, że jest amatorem i przerosła go moc auta? Biorę udział w zawodach to nie myślę czy stoją ludzie tylko myślę o rywalizacji.
To jakby skoczka narciarskiego karać, bo postawili widownię na 130 metrze i w nich wleciał.
No ale jakby jechał starym Fordem czy Skoda to nie byłoby problemu. Problem jest, że d--a ludzi piecze, że małolat ma auto za pol bańki.
#krosno #
To jakby skoczka narciarskiego karać, bo postawili widownię na 130 metrze i w nich wleciał.
No ale jakby jechał starym Fordem czy Skoda to nie byłoby problemu. Problem jest, że d--a ludzi piecze, że małolat ma auto za pol bańki.
#krosno #
źródło: Zdjęcie z biblioteki
Pobierz

1. Nie planujesz od razu wyjechać z Polski;
2. Nie masz szerokich pleców i możliwości wskoczenia w jakąś radę nadzorczą w budżetówce;
3. Nie jest to Twoja życiowa pasja.
Po paru latach tyrki na asystencie za minimalną+500zł w JanuszBudzie zostaniesz kierownikiem projektu i będziesz "człowiekiem od wszystkiego". Będziesz jeździł po budowach, zaiwaniał w kasku po błocie, użerał się z biurami projektowymi, uczestniczył w bezustannej przepychance formalno-prawnej (z urzędami, w KIO, etc.). Wszelkie błędy i fuszerki wykonawców i ich podwykonawców będą spadały na Ciebie. Będziesz odbierał telefony 200 razy dziennie, jeździł na spotkania z których nic nie będzie wynikać poza narastającym chaosem, będziesz 20-30% czasu pracy spędzał w delegacjach, z dala od rodziny i przyjaciół, nocując na zadupiach w robotniczych hotelach. Będziesz ślęczał nad tabelkami, kosztorysował prace i budowy z czego wszystko pójdzie o kant d00py bo inflacja unieważni to zanim zaczniecie pracować, będziesz głowił się nad formalnymi i nieformalnymi odpowiedziami na roszczenia. Na koniec dostaniesz 6000 netto, z wielką łaską, bo przecież projekt ma dwumiesięczne opóźnienie.
Podczas gdy możesz klepać stronki i apki, nawet na froncie, spokojnie w domku, z dowolnego miejsca Polski czy nawet świata - i brać minimum trzy razy tyle.
Nie marnuj życia. Idź na IT. Niech janusze sami sobie prowadzą swoje gównoprojekty.
#praca #kariera #studia #studbaza
źródło: Porownanie
PobierzKomentarz usunięty przez autora
@notrzeba: co ty chrzanisz kolego? Pracowałeś w IT czy taki hipotetyczny, teoretyczny i nieprzystający do rzeczywistości przykład podałeś? Ile może być takich firm w IT a ile w budowlance?
@TypowyZakolak w byłej pracy miałem 3 osoby po
@olinek_okraglinek: No nie. Zarabia znacznie mniej za znacznie gorzej zorganizowaną pracę (wyjazdy, praca w terenie, nadgodziny).
@N00bsferatu: Jest gorsza, bo jest 2-3x gorzej płatna ( ͡° ͜ʖ ͡°)
@ReceNaGloweKasztanie: Ja to bym za minimalną się zgodził, ale niestety jestem za stary ( ͡° ͜ʖ ͡°)
@TypowyZakolak: Chyba dalej nie rozumiesz. Staż za półdarmo to szczęśliwcy mogą dostać. Jak jesteś przeciętny to nawet darmowych praktyk nie znajdziesz. Chyba że pójdziesz na jakieś budownictwo czy inną budowę maszyn to gdzieś w zawodzie Cię wezmą bez doświadczenia. To nie jest wybór czy mam prace za 20k czy mam prace za 5k, tylko czy mam szanse na prace
@TypowyZakolak: ale ja właśnie o tym mówię, że w IT już płaci się coraz mniej i trzeba mieć sporo szczęścia, żeby w ogóle się załapać. tutaj nawet szkoła programistyczna przyznaje, że zarobki spadły o 9% mimo wysokiej inflacji: https://kodilla.com/pl/blog/ile-zarabia-programista#:~:text=Wynika%20z%20niego%20r%C3%B3wnie%C5%BC%2C%20%C5%BCe,bez%20do%C5%9Bwiadczenia%20w%20bran%C5%BCy%20IT. 3800 zł netto
jeśli ktoś chce być szanowany w pracy, a ma zacięcie techniczno-matematyczne to tylko IT. Pozostałe kierunki są dla szczególnych zapaleńców (może się nie wypalą).
Osoba techniczna w Polsce jest uznawana jako zło konieczne, kwalifikacje wiecznie podważane przez "fachowców", zarobki i wcześniej, i później będą odstawać od IT.
@TheOneWhoKnocks: Teoretycznie tak, ale w IT dużo łatwiej wskoczyć na taki pułap
mmm czyli te sprawozdania zasrane z------e to takie trailer przyszłej pracy (⌐ ͡■ ͜ʖ ͡■)
dajcie spokój. po co się katować, mało macie zmartwień w życiu?
za płotem zawsze trawa zieleńsza
@TheOneWhoKnocks: pracowałem 6 lat w budownictwie, teraz pracuję w IT, więc mam dobre porównanie ( ͡° ͜ʖ ͡°)