Wpis z mikrobloga

proste ktos przychodzi oglada i mowi ze wynajmuje, no to wynajmuje. a ty nie masz prawa odmowic. stwierdzic ze ci nei pasuje czyjas morda, bo tak. skoro mieszkanie zostalo produktem to jest traktowane jak produkt. tak samo sprzedawca nie ma prawa ci odmowic sprzedarzy produktu w sklepie (nie licze alko, fajek), skoro chcesz cos wynajac/kupic przychodzi ktos i stwierdz ze biore no to sprzedane.

@srgs: tylko że to nie jest jednorazowa
  • Odpowiedz
@Duszqable: nie ma nic takiego we wpisie OPa zacytuj jeśli się mylę. Zdecydowanie w UK działa to jak w stanach i szczerze wątpię żeby ktokolwiek odważył się wprowadzić jakieś zmiany bo jest to powiązane z systemem bankowym, udzielaniem kredytów itp.
  • Odpowiedz
@Buki1: daj spokój tego się nie da wytłumaczyć. Czuję się jakbym odpisywał botom tutaj. W UK działa podobny system do USA. Przed każdym wynajmem sprawdzają Cię jak przy kredycie. Jak nie płaciłeś za wynajem to masz zła historię i drugi raz już nikt Ci nie wynajmie.
  • Odpowiedz
bardzo ładny punkt o mozliwości wyproszenia lokatorów tylko z ważnego powodu, w Polsce rynek najmu to jest partyzantka, gdzie właściciel potrafi lokatorowi oznajmić w sierpniu, że ma miesiąc na wyprowadzkę bo od września będzie mieszkać jego krewna która zaczyna studia.. nawet lokator na wynajmie ma prawo czuć mieszkaniową stabilizację i o ile płaci w terminie i nie demoluje powinien mieć pierwszeństwo do danego lokalu na czas wynajmu i prawo pierwokupu w razie
  • Odpowiedz
Landlordom woda sodowa uderzyła do głowy (wystarczy poczytać tag). Trzeba ich ucywilizować. Nie ma obowiązku zarabiania na wynajmie.

@TeslaPrawdziwy: a skończy się jak zwykle, gdy socjalizm wjeżdża za mocno xD
  • Odpowiedz
@konto_multi

Taak polaczku, tutaj jest UK i tutaj zwierzęta nie srają, nie szczekają, i w ogóle to wszyscy są idealnymi nadludźmi a Tamiza czystą laboratoryjną heroiną płynie. (a nie, czekaj, to szambo)

Tu wszyscy po psie sprzątają. Co mam ci powiedzieć. Psy są w większości wychowane. Najczęściej siedzą w domu. W Polsce biegają i ujadają na każdego za bramą.
No rzeki są gówniane, prawda. Mogę ci policzyć ile jest #!$%@? rzeczy w
  • Odpowiedz
@JC97: Rozwiń proszę, czemu według Ciebie to patologia? Zasady funkcjonowania społeczeństwa zmieniają się wraz z czasami w jakich żyjemy. Nieruchomości są specyficznym dobrem i powinny funkcjonować zasady chroniące obydwie strony takich transakcji.
Jeśli jesteś niezadowolony z usługi typu fryzjer, mechanik, etc możesz zaprzestać korzystania z niej bez większych konsekwencji. Jeśli natomiast wykorzystuje Cię landlord, nie jest tak łatwo zmienić miejsca zamieszkania przez szereg czynników, najczęściej związanych z pracą.
Podobnie jak prawo
  • Odpowiedz
@mookie ale o czym ty piszesz. W Austrii i Niemczech są tzw. mieszkania społeczne budowane przez spółdzielnie i specjalne organizacje. To nie ma zupełnie nic wspólnego z tym co się dzieje w Polsce. Zwłaszcza, że program na kształt austriackiego, mieszkanie plus, został właśnie zaorany.
  • Odpowiedz
@CyrekLax: Te zasady chronią wyłącznie interes najemcy i wręcz grożą interesom właścicieli.

Właściciel może kupić mieszkanie z myślą o swoich dzieciach, ale w międzyczasie chcieć je wynająć. Teraz tego nie może zrobić, bo nie może usunąć najemcy.

Punkt 2 daje de facto możliwość najemcom całkowitego blokowania jakichkolwiek podwyżek czynszów.

Platforma pozwala na zgłaszanie skarg na właścicieli, a właściciele najwzajem nie mogą ostrzegać przed nieuczciwymi najemcami. Przepraszam, ale #!$%@? CO?

Jeśli chodzi
  • Odpowiedz
  • 0
@JesseJackson no tylko tam też są 'ale'

Landlord nadal będzie mógł odmówić jeśli ma zasadny powód i znając życie to starczy że powie że ma alergię na sierść co nie pozwoli mu się natychmiast wprowadzić w razie rozwiązania/zakończenia umowy albo coś w tym stylu.

Dodatkowo przez tą zmianę każda umowa będzie mogła zawierać wymóg zakupienia ubezpieczenia przez wynajmującego.
emesc - @JesseJackson no tylko tam też są 'ale'

Landlord nadal będzie mógł odmówić j...

źródło: temp_file.png3820719130656609270

Pobierz
  • Odpowiedz
@JC97:
- Ale wiesz, że pierwszy punkt chroni właściciela, gdyż umowę można wypowiedzieć jeśli chcesz się wprowadzić na stałe?
- Z tego co czytam nie ma blokady podwyżek czynszów. Nie wiem czy wiesz, ale w Polsce już obowiązuje prawo, które zezwala na podwyżkę tylko raz do roku, według wskaźnika dla danego miasta per metr i jakoś ceny i tak idą w górę dość swobodnie.
- Platforma jest dobrym pomysłem, możliwość background
  • Odpowiedz
Ale wiesz, że pierwszy punkt chroni właściciela, gdyż umowę można wypowiedzieć jeśli chcesz się wprowadzić na stałe?

@CyrekLax: Istotnie, źle doczytałem. Nadal nie rozumiem dlaczego nie można po prostu rozwiązać umowy jeśli ma się taką ochotę. Wiadomo z jakimś tam wymaganym okresem wypowiedzenia.

Z tego co czytam nie ma blokady podwyżek czynszów. Nie wiem czy wiesz, ale w Polsce już obowiązuje prawo, które zezwala na podwyżkę tylko raz do roku, według
  • Odpowiedz
W sumie baza właścicieli + najemców wraz z historią oraz opiniami byłaby spoko.

@CePeK: Tylko trzeba by zmusić każdego do wystawienia recenzji po zakończeniu umowy, bo w przeciwnym razie skończy się tak jak z portalami, gdzie możesz oceniać pracodawcę. Każda firma ma góra 2 gwiazdki i opinie pisane przeważnie przez patusów, z których niczego się nie możesz dowiedzieć xd
  • Odpowiedz
@JesseJackson:

nie ma nic takiego we wpisie OPa zacytuj jeśli się mylę.

Pewnie ja się mylę, tak wywnioskowałem z kontekstu tych przepisów, bo jest to napisane tak jakby osoba wynajmująca nie miała żadnych ograniczeń
  • Odpowiedz
@NullPointer: skończy się podwyżkami cen najmu (uczciwi będą musieli pokryć koszty ryzyka związane z wynajmem patolom i ludziom z dużą ilością zwierząt), zabraniem z rynku części mieszkań i w rezultacie spadkiem podazy czyli jeszcze większym wzrostem cen. Rozumie to każdy co rozumie podstawy prawa popytu i podaży.
  • Odpowiedz