Wpis z mikrobloga

Planuje kupić nowe auto za gotówkę (tak, jestem głupi przecież na leasing dają za darmo), mam działalność gospodarcza do której mogą to auto wprowadzić. Jestem tez na ryczałcie, dobrze liczę ze odzyskam co najwyżej polowe vat-u do limitu 150k? Z minusów rozumiem ze poki auto się nie zamortyzuje i nie przepisze na kogoś z rodziny to i tak musiałbym ten vat oddać przy sprzedaży? Warto w to isc jeśli np za 3 lata bym chciał sprzedać auto? Leasing i wynajem mnie nie interesuje

#motoryzacja #samochody #b2b #dzialalnoscgospodarcza
  • 23
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@bb89: aha, ostatnie - jak sprzedasz/wycofasz po 3 latach to będziesz mógł odliczyć 2/5 z pozostałego, wcześniej nie odliczonego VATu.
Ale przypomnij o tym księgowej, bo bardzo wiele z nich o tym nie wie/zapomina.
  • Odpowiedz
@niegwynebleid: Po co panikę tutaj wprowadzasz? Vat odlicza się w wysokości 50% (ale tylko jeśli jesteś vatowcem), a potem normalnie wykupujesz auto na siebie i nie fakturujesz tego.

Coś tam niby się od roku zmieniło ale to ludzie darowiznami obchodzą. Za chwilę też rząd się zmieni i ten cały nowy łąd zostanie w----------y do kosza
  • Odpowiedz
@cwlmod sprawdź jeszcze raz pytanie i do czego jest odpowiedź
" Z minusów rozumiem ze poki auto się nie zamortyzuje i nie przepisze na kogoś z rodziny to i tak musiałbym ten vat oddać przy sprzedaży?"
Amortyzacja nie ma nic wspólnego z vatem i dyskusja jest o próbie zrzucenia VAT z samochodu po czasie użytkowania.
  • Odpowiedz
@niegwynebleid: Oj, i teraz jest mi wstyd ( ͡° ʖ̯ ͡°)

@bb89 Co ty o----------z z kupowaniem auta za gotówkę? Dzisiaj już zdarzają się sensowne leasingi, a w takich koszty zawsze są niższe od zysków. Ostatnio widziałem reklamę BMW na fb, że mają już promo leasingi na wybrane modele 101-103%

Kupowanie auta za hajs przy opcji leasingu jest bezsensowne. Szczególnie, że 150k mieści się w
  • Odpowiedz
via Wykop
  • 0
@cwlmod: nie kazdy chce bmw, poza tym jesli chcialbym wykupic auto to co mi daje leasing poza tym ze mam rozlozone platnosci w czasie skoromoge wylozyc kase od reki? Jesli chcesz powiedziec ze moge te pieniadze na lokate to podziekuje xD
  • Odpowiedz
@bb89: Skoro leasing jest darmowy to głupota jest wykładanie własnej kasy xD

Tak, lokata jest lepsza niz marnowanie kasy na asset tracący ja wartosci. Podstawy finansów Mireczku
  • Odpowiedz
@cwlmod leasing może i jest 105% ale od ceny cennikowej. za gotówkę można złapać sporą zniżkę. obsługa leasingu nie jest za darmo
@bb89 ogólnie liczyliśmy to i nawet w drogim samochodzie, w którym leasing wchodzi 2x (jeśli zrobi się wykup za 150k to leasing daje 150k w koszty i potem kolejne 150k się amortyzuje) to się tak średnio opłaca z kosztami leasingu i gapem
  • Odpowiedz
via Wykop
  • 0
@cwlmod: leasingi widze po 105-110 procent, przy aucie 200k to 10-20k ziko wiecej. Czyli musialbym obracac tak pozostalymi pieniedzmi przez np 3 lata (bez wplaty wlasnej i comiesiecznych rat) zeby zarobic na nich ponad te 10-20 k, circa 6k po podatkach na lokatach rocznie bym musial miec na czysto zeby wyjsc na zero, co mowiac zeby jeszcze zarobic na tym. Spoko ale kokosow nie widze z czysto finansowego punktu widzenia.
  • Odpowiedz
@bb89: miałem dokładnie twoją sytuacje, księgowa zabroniła mi wprowadzać samochodu w koszty. Po 3 latach taki samochód jest warty 80% wartości początkowej i zwracasz urzędowi więcej kasy niż odliczyłeś XDD
Tylko gotówka i zakup na prywatę, nic innego się już nie opłaca a na ryczałcie to po tysiąckroć

Na dodatek przy samochodzie w firmie dochodzą problemy z rozliczaniem potencjalnej naprawy, płacisz vat od zysku wtedy. Czasami spore kwoty
  • Odpowiedz
leasing może i jest 105% ale od ceny cennikowej

@niegwynebleid: g* prawda, od ceny ofertowej. Tak na prawdę cena auta w ogóle nie ma znaczenia przy % leasingowych.

za gotówkę można złapać sporą zniżkę

@niegwynebleid: pokaż mi dealera który daje ten mityczny rabat na gotówkę. Od piętnastu lat to tak już nie działa. Dealerzy potrafią wręcz
  • Odpowiedz
@niegwynebleid: Co ty za bzdury opowiadasz? Jaka logika doszedłeś do wniosku ze kupując za gotówkę dostaniesz rabat? xD

W leasingach chodzi o to ze łatwiej jest je wliczyć w koszty i w normalnych czasach leasingi po prostu zabierają część tej kasy ktora sobiebodliczasz, wiec i tak jestes na plus.
  • Odpowiedz