Hej, powoli się przekonuje do zmiany na ekosystem Apple, jaki jest najsensowniejszy komputer/lapotop na start? Zastanawiam się nad Mac Mini M2 8/512 ; 16/256 bądź M1 16/256. Czy warto iść w maca mini? Czy może lepiej wybrać Macbooka? Chciałbym się zmieścić w jakieś rozsądnej cenie, aktualnie mam Matebooka D14, powoli już irytuje mnie swoim działaniem :/
Mirek, powiem tak, jako użytkownik który siedzi na windows od samego początku, mało tego ja jeszcze pamiętam czasy DOSa 6.22 (boomem Here 41lvl) w tym roku przesiadłem się z DELL latitude E6430 z najmocniejszym procesem i 16 GB ram na Mac Air M1 256 M1 16GB. I wiesz co ? ja już nie wrócę do windy, wszystko mi tu działa, wszystko na "dotyk". Zajebista integracja z iPhone (tu też długo myślałem nad
@michal-dziadkowiec: to zależy do czego ci ten komputer jest potrzebny. Jako prywatny laptop do przeglądania neta to MacBook Air M1 wystarczy nawet w tej najsłabszej konfiguracji z 8GB RAM. Jak chcesz na tym pracować to pewnie Mac Mini M2 / Mac Studio M1 albo Macbook Pro M1/M2 w zależności od tego, czy wolisz być bardziej mobilny czy stacjonarny.
@michal-dziadkowiec: macbook air m1 16 to chyba lepszy wybór niż mac mini. Poza tym na M1 super też działa windows jakby Ci jakiś program był potrzeby wyjątkowo więc to też żaden problem.
@felixos dzięki za wypowiedź, w razie w chyba można i tak postawić windowsa na potrzeb programów niedziałających na macOS, pytanie jak on działa wtedy ???? Myślisz, że lepiej kupić m1 16/256 czy M2 8/512? Podobno M2 w 256 jest dużo wolniejszy
@michal-dziadkowiec: Lepiej M1 z 16GB, co do Windy to nie postawisz , chyba że przez emulator w Parallers, ale chodzi on zaskakująco dobrze (Testowałem na W11) . Dawniej na CPU Intela można było postawić windowsa w tak zwanym Boot camp, i podczas startu Mac mogłeś wybrać czy ma się uruchamiać Win czy Mac OS, ale platformy z CPU M1 nie mają już takiej możliwości. Na początku też myślałem że to
@michal-dziadkowiec: Aaa i jeszcze jedna kwestia, jak się przesiadałem to myślałem że dużo apek nie będzie mi działać których używam na Windows, ale po 2 miesiącach mogę stwierdzić że nic bardziej mylnego, dużo apek które robią jakieś funkcję na windows są dostępne też na MAC, I kolejna kwestia, na początku myślałem że każdą aplikację trzeba kupić bo to Mac... :)) Jak się okazuje, to na Maca jest więcej stron z
@michal-dziadkowiec: Reasumując, Mac nie jest dla rozrywki, ale do pracy. I w tym się sprawdza doskonale. Będą na początku problemy z przesiadką z Windows (ja tak miałem po ponad 20 latach) ale to kwestia przyzwyczajenia. Kwestia softu to też ni jest problem. Jeśli Cię stać na wszystko to kupujesz i bez problemu, jeśli coś Cię przerasta... są sposoby :) No i dla mnie największy PLUS, Windows mi się znudził, tu
@michal-dziadkowiec: Ja szukałem na Pepper, czasami są fajne promki ma Maca. W lutym na X-kom znalazłem M1 256 16GB space Grey za 5400 zł. Ale ceny się zmieniają, poluj, szukaj :)
Ja mam problem na MacBooku się z 500 ㎇ zmieścić, a tu 256 ㎇, którego później nie upgradeujesz. Zawsze każdemu odradzałem takie posunięcie. To pozorna oszczędność.
@felixos: dysk zewnętrzny to żadna wygoda. To już nie laptop. Mam 2 zewnętrzne dyski (nie lubię jak mi leży takie coś obok podłączone) i serwer NAS, ale traktuje to tylko jako archiwum plików do których rzadko zaglądam i backup. Brak możliwosci rozszerzenia pamięci, to jest rzecz której Apple wybaczyć nie mogę. Ale wiem, że wielu ludziom to nie przeszkadza.
#rozdajo69 zł na żarcie 🍟🍔🍕 A dokładniej - do wygrania jedna karta podarunkowa o wartości 69 zł do Pyszne albo Uber Eats. Zwycięzca sam wybiera, czym się utuczy.
Shock.Deals - telegramowy kanał z promocjami, okazjami i błędami cenowymi
Chciałbym się zmieścić w jakieś rozsądnej cenie, aktualnie mam Matebooka D14, powoli już irytuje mnie swoim działaniem :/
#apple #macos #macbook #laptop
8gb też na razie na luzie starcza do wszystkiego, ale mało przyszłościowy.
Myślisz, że lepiej kupić m1 16/256 czy M2 8/512? Podobno M2 w 256 jest dużo wolniejszy