Wpis z mikrobloga

Przypomniała mi się historia z czasów studenckich.

Wybrałem się z kolegami do lokalnego Tesco po kilka piwek.
Była super promocja czteropak piwa Calsberg w promocji za 2 złote sztuka + drugi czteropak za 1 grosz.

Przed nami w kolejce stał facet.
Ma na taśmie 4 piwka Calsberg w promocji za 8 PLN.
Babka uprzejmie wspomina mu o drugiej promocji piwa za 1 grosz.
Widzę facet skrępowany i nie wie co robić. Daje mu więc jeden pakiecik z swoich piwek, których przecież mam cały koszyk.

Babka skanuje wszystkie produkty ale facet widzę coś smutny.
Nagle przemawia.

"Żona mnie zabije. Miałem iść do sklepu po jedno piwo a wrócę z 8."

Mam nadzieję stary, że żyjesz i już nie jesteście razem.
Trzymaj się tam i pamiętaj, iż po mimo upływu tylu lat my z kolegami razem dalej o Tobie pamiętamy!

Miłej soboty ( ͡º ͜ʖ͡º)

#gownowpis #polska #zakupy #piwo #alkoholizm
  • 91
@gdziesomojeokulary: 1 piwo i alkoholik? Jakby był alkoholikiem to by albo pil wiecej albo kupil malpke do jednego piwa. Jasne, alkoholizm to coś zlego ale dorabianie typowi łatki alkoholika bo kupil 4 piwa w promocji to też glupota.

Poza tym Polacy przeciętnie pija mniej alkoholu niz Brytole, Czesi, Francuzi, Niemcy i kilka innych nacji, ale to u nas "alkoholizm w narodzie jest silny"
@mitchumi: @Fiodooor @Tagnk

Mówię o grupie ludzi, którzy są alkoholikami akceptowanymi przez społeczeństwo, którzy są uważani za zdrowych i nieszkodliwych. Zachęcam się zapoznać z tabelą, gdzie stoi alkohol w rankingu.

Polecam zrobić sobie eksperyment - powiedzcie znajomym że nie pijecie więcej, albo że wesele robicie bez alkoholu. I sprawdźcie dla ilu ludzi to będzie spoko i normalne, a dla ilu abominacja i złamanie kodeksu p0laka alkusa ( ͡° ͜ʖ
gdziesomojeokulary - @mitchumi: @Fiodooor @Tagnk 

Mówię o grupie ludzi, którzy są al...

źródło: Ranking-szkodliwosci-narkotykow

Pobierz
@Dariel: Aaa inni piją mniej to spoko, wcale u nas w kraju jak mówisz, że nie pijesz alkoholu i jesteś abstynentem, nie stajesz się dziwakiem, podejrzanym i wykluczonym wśród ziomków. ( ͡° ͜ʖ ͡°)

Popełniasz bardzo częsty błąd - tylko jedne piwo, więc nie alkoholik. A w alkoholizmie nie chodzi o ilość, a o chemię mózgu. Jest wiele alkoholików, którzy nie pili 10 lat, a nagle coś
@Zabojcza_Rozowa: święta racja. Aż pomyślałam o swoim byłym.
Lubił sobie strzelić 1-2 piwka, ale z roku na rok, 2 zmieniało się w 4 itp. Nigdy się nie upijał, ale potrafił opierdzielić 2 czteropaki na raz przy np meczu.
Na początku nie robiłam problemów. Sama nie pije w ogóle, ale rozumiem, że ktoś coś może lubić. Sama czasami kupowałam mu piwo jak mówił, że ma ochotę (jak byłam w sklepie) - to
@Tyrande mam podobne doswiadczenia, tylko u mnie było już chowanie się z chlaniem i pochowane seteczki no i próba wmówienia mi, ze to coś normalnego xD na szczecie nie dałam sobie zrobić meliny z domu rodzinnego, nie zostałam również smutna żona i matka dzieci tego człowieka - z czego jestem bardzo dumna, bo wiem ile kobiet tak kończy. Nieszczęśliwe i niekochane. Wiecznie na drugim planie, bo hehe piwko ważniejsze… dużo nożna by
Może cię zdziwię, ale da się pić z umiarem, bez robienia z siebie zarzyganej świni, tak jak robi to większość ludzi na świecie xD

@skarpetyodyna: hehe mój były też taki był i też tak mówił. Nigdy się nie upijał, ale skończyło się tak, że potrafił wieczorkiem 2 czteropaki opierdzielić i ten alkohol go nie ruszał.
"Trzeba pić z umiarem i znać swoją granicę" xD
Może się nie upijał, ale nie spędzał
@Caracas:

Ja raz wyskoczyłem po coś do jedzenia na chwilę więc nawet muzy nie wyłączałem ( akademik) , spotkałem znajomych, runda po barach, potem nie pamiętam i obudziłem się na drugi dzień koło południa u kogoś w domu. Wróciłem do akademika i mieli mnie zamordować bo muza całą noc grała.
Mówię o grupie ludzi, którzy są alkoholikami akceptowanymi przez społeczeństwo, którzy są uważani za zdrowych i

nieszkodliwych. Zachęcam się zapoznać z tabelą, gdzie stoi alkohol w rankingu.

@gdziesomojeokulary: A mój komentarz coś o tym mówi? A odnośnie drugiej części to tylko i wyłącznie zależy od tego jakimi ludźmi się otaczasz.
@adam-carter: zawsze to powtarzam: ci co prują się o takie rzeczy są nieobjętymi prawidłową terapią ludźmi po traumatycznych przejściach z alkoholikami. Rodzicami, partnerami. Perwersyjną przyjemność sprawia im wytykanie i stygmatyzowanie ludzi, Krystian/którzy alkohol lubią. To po prostu kolejne schorzenie, syndrom dda itp traumy
@Caracas: Ale po co tyle pić? 8? I co z tym zrobisz, piwa premiowane mają krótki termin przydatności. Pół litra na łeb choćby rozłożyć na osiem dni to dalej jest bardzo dużo alkoholu.