Wpis z mikrobloga

Odwiedziłem babcie w związku z weekendem majowym itd. Jako, że mam 27 lat oczywiście musiało paść pytanie:
- A gdzie ty synek teraz pracujesz?
Ja na to odpowiadam, że:
- Dalej pracuje zdalnie babciu, tak jak pracowałem
Opowiedziałem oczywiście zdawkowo bez wdawanie się w szczegóły, ponieważ wiem, że to byłoby próżne tłumaczenie.
Ona na to odpowiada z zażenowaniem i rozczarowaniem w oczach:
- I dalej siedzisz od rana do wieczora przed tym komputerem?

Ja pierd*** starsi ludzie to jest jakiś matrix. Dla nich praca, która nie jest fizyczną to nie praca. Bo przecież uczciwa praca to taka po której w wieku 50 lat jesteś wrakiem człowieka

EDIT: Syn koleżanki, który odpadł na 1 roku studiów inżynierskich z PWr i postanowił zostać hydraulikiem uchodzi za wzór zaradności

#programowanie #programista15k #frontend #it
  • 102
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Ulic_Qel_Droma: no jednak przydałaby się społeczna aprobata dla wykonywanej pracy. Zapytaj ruskiego żołnierza czy żyje dla siebie czy poklasku świata. Albo prezentera TVpis. Ten akurat może szczerze chwalić się babci ze swoich osiągnięć
  • Odpowiedz
@hu-nows: ja znam liczby, Ty atakujesz trochę personalnie, nie wiem po co.

Handel sobie radził przez tysiące lat, jednocześnie generując ogromne koszty. Dzięki systemom informatycznym można skracać łańcuchy dostaw, zmniejszać liczbę pośredników, skracać czas kosztownego magazynowania towarów, sam obrót towarami jest mniej kosztowny i wygodniejszy.
Stanowisko programisty pozwala eliminować zbędne stanowiska ludzi którzy marnowali swoje życia na ręczne liczenie obrotu.
Korporacje, spółki i jdg są elementem gospodarki, dlatego optymalizując ich
  • Odpowiedz
@MilionoweMultikonto no chyba że masz dwie lewe ręce do majsterkowania jak ja. Wtedy albo dajesz sobie spokój albo miej pod ręką kasę na naprawę szkód wokół zanim się nauczysz.

Więc mam nadzieję, że zdążę zarobić na tyle, że spłacę mieszkanie zanim mnie AI zastąpi.
  • Odpowiedz
  • 7
@Rufurege1 odpowiadasz "tak i siedzę na pieniądzach", dajesz jej 200 i mówisz żeby sobie kupiła nową halkę.
a przy okazji to trzeba zrozumieć, kiedyś starsi ludzie nie ogarniali że jakaś głowa gada w pudełku zwanym telewizor... a co dopiero obecny postęp.
  • Odpowiedz
- A gdzie ty synek teraz pracujesz?

Ja na to odpowiadam, że:

- Dalej pracuje zdalnie babciu

@Rufurege1: przeciez nawet nie odpowiedziales jej na pytanie xD z hydraulika tez bym byl bardziej dumny
  • Odpowiedz
@Rufurege1: taka mentalność, tego już nie zmienisz. Moja babcia była przerażona jak zmieniałam pracę, bo jak to, przecież była umowa, płacili na czas, praca była. Co to za pomysł, żeby zmieniać?
  • Odpowiedz
@Rufurege1:

Syn koleżanki, który odpadł na 1 roku studiów inżynierskich z PWr i postanowił zostać hydraulikiem

No i bardzo dobrze, r--------y sobie tylko psychę, ciało łatwiej naprawić niż głowę
  • Odpowiedz
Dla nich praca, która nie jest fizyczną to nie praca. Bo przecież uczciwa praca to taka po której w wieku 50 lat jesteś wrakiem człowieka

@Rufurege1: chłopie: pracując przy kompie będziesz wrakiem człowieka w wieku 35 lat

• Odpowiedz
@Rufurege1 nie ma co generalizować. Moja babcia ma 90 lat i jak jej mówię że dalej pracuje zdalnie to się cieszy i mówi że fajnie, że są takie możliwości.Ze kiedyś było trudniej i dobrze że moja nauka i studia nie poszły na marne i nie muszę harować fizycznie jak wół. To nie kwestia wieku a człowieka. Jak zawsze.
  • Odpowiedz
@Rufurege1: moja babcia lvl 82 uznaje internet za największe osiągnięcie ludzkości i mówi że do końca życia będzie mi wdzięczna za naukę obsługi komputera/telefonu. Rozumie też że klikanie w komputer może być dochodowym zajęciem i szkaluje każdego w rodzinie kto się do mnie p-----------ł xD
  • Odpowiedz