Wpis z mikrobloga

Dzisiejsza rozmowa o staż przebiła wszystko
-Jakie pan wykonywał projekty?
-* opowiadam o swoich indywidualnych projektach na studiach *
-Jaka była pana rola w tych projektach?
-To znaczy?
-No jaka była pana rola w projektach, które pan wykonał
-To nie były projekty grupowe, wykonywałem je sam
-I jaka była pana rola?
-Musi pan sprecyzować pytanie.
-Robił pan projekty grupowe, jaką pan miał w nich rolę?
-Przecież mówiłem, że to nie były projekty grupowe
-Czyli jaka była pana rola?
-Wykonywałem je od początku do końca, nie miałem w nich żadnej ustalonej roli....
-Czyli to nie były projekty grupowe?
-Nie.
-Aha. Co pana motywuje w pracy?

#zalesie #truestory #heheszki
  • 37
  • Odpowiedz
@Maister37: Ty przyszedłeś dostać pracę, czy na przesłuchanie.

Naprodukuj się czego ty nie potrafisz, co robiłeś, jakie problemy rozwiązałeś, tak, że im kopara opadnie.

Jakby ludzie tak kombinowali jak ty, to by wszyscy pod mostem spali.
  • Odpowiedz
@Maister37: witamy w prawdziwym życiu ;) Gdzie znasz swoje umiejętności, przepytuje Cię osoba, co #!$%@? się na nich zna i według widzimisie / budżetu firmy dostajesz robotę albo nie :D
  • Odpowiedz
@Maister37: HRy w większych firmach to jakieś nieporozumienie. Mają formułkę do ludzi, a jak nie pasuje to blue screena łapią. Uwielbiam te rozmowy z nimi, a co jakiś czas je mamy.
*HR wyciąga formularz i zadaje mi pytanie*
-Co Cię motywuje do pracy?
-Pieniądze.
-Ale co sprawia, że chce Ci się wstawać codziennie rano i tu przyjeżdżać?
-No pieniądze.
-A coś innego może?
-Wciąż pieniądze.
-No a jakbyś już zarabiał tyle
  • Odpowiedz
czyli te rozmowy to taki test? Czy będziesz pajacować, czy może duma na to nie pozwala?

@meh123: Zawsze. Pytanie co testują, bo w 90% testują swoje widzimisię. Ostatnio miałem taki test na rozmowie, że dali mi zadanie do przygotowania przed rozmową (ok. 2-4h roboty - sam mam mieszane uczucia do tego, ale w sumie pozwala to tobie zobaczyć jak pracują w danej firmie).

No i samo zadanie miało mnóstwo nieistotnych informacji,
  • Odpowiedz
@Maister37 HRowcy to w większości ameby. Nie mają pojęcia o robocie na którą rekrutują, tylko dostali od kogoś opis stanowiska i kluczowe kompetencje i musisz się wstrzelić w klucz, bo jak coś opowiesz im inaczej, to on tego nie skuma.

W sumie jak się zastanowić, to matura z polskiego gdzie trzeba napisać pracę wg klucza nie jest taka głupia, bo przygotowuje do rozmów z takimi ludźmi ( ͡° ͜ʖ ͡
  • Odpowiedz
-Jaka była pana rola w tych projektach?

@Maister37: "Pani HR-ówo ja tam bylem murarz, tynkarz, akrobata. Wszystko sam, tymi ręcami."
Do prostych ludzi trzeba prostym językiem ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
@Maister37: ale to nie jest pytanie o to jak się dzieliłeś pracą, tylko jakie działania w tych projektach wykonywałeś, czy tylko klepałeś kod, czy np. pisałeś wymagania, robiłeś dokumentację itd. Niestety oblałeś nie rozumiejąc tak podstawowej rzeczy ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz