Wpis z mikrobloga

@hanma trochę spieczony, ale najwazniejsze jak smakuje. Ja medium rare (gruby na 1.5 palca) delikatnie smaruje oliwa, gruba sól i pieprz. Chwilą odpoczynku. Patelnia, 3 minuty z obu stron. Jak mam czas to przy obrocie masło, czosnek, rozmaryn i polewaj łyżeczką - wychodzi kozak ( ͡ ͜ʖ ͡)
@hanma: Palnik gazowy? Ile smażyłeś? A może mrożony? Jestem ciekaw zwyczajnie, ja mniej przypiekam i zastanawiam się jaka była technika (trudno mi policzyć precyzyjnie, ale zapewne dobrze ponad 500 zrobiłem).
@hanma Spoko Ci wyszła ta skórka. Polecam film na yt z kanału Top Gar - „Jak zrobić idealnego steka?”. Sporo przydatnej wiedzy. Na chrupiącą skórkę polecam solenie mięsa na 24h przed przyrządzeniem go na patelni, wrzucasz do lodówki, po wyjęciu posyp pieprzem. Na sam koniec masełkowanie po 1 minucie na stronę. Smacznego :)
@hanma ja od siebie polecę te. 300 Ziko za 2x200g. Nie są tanie ale ostatnio kupiłem stęka 80 zł za 350 gram o nie był jakiś super xD te są takie chude, zero jakiś żujących części