Wpis z mikrobloga

#cpp #programowanie #windows #nocnepytania #tymrazemniekiciochpyta

Mam pytanie do osób które programują w czymkolwiek pod Windowsem (np. C++). Mam urządzenie podpinane na USB. Po podłączeniu urządzenie działa w następujący sposób: co X sekund wysyła na wirtualny port szeregowy ciąg znaków. Na ile skomplikowanym byłoby odczytanie tego ciągu znaków? Może to być nawet w konsoli ... chodzi mi o samo ściąganie danych z portu szeregowego. Wie ktoś coś na ten temat? Jest to banalne czy może wymaga jakiś specjalnych bibliotek etc?
  • 19
  • Odpowiedz
@krupek: Dobre czytniki RFID mają dołączoną dokumentację a czasami przykładowe aplikacje o takiej właśnie funkcjonalności. Domyślam się więc że masz jakiś chiński wynalazek jakich pełno jest na rynku? Polecam pogooglać po nazwie jeżeli jeszcze tego nie zrobiłeś, tutaj sprawa nie zawsze jest trywialna.
  • Odpowiedz
@macrusher: Znasz lepiej temat? Chcę mieć właśnie coś co będę mógł zastosować we własnej aplikacji w c++. Nie chcę tych wszystkich rozbudowanych systemów z kontrolami dostępu etc.

Dokumentację mam na zasadzie - jak wygląda transmisja , który bajt co oznacza etc. Bardziej chodzi o odczytanie tego w c++ - jak już odczytam to będzie ok :)
  • Odpowiedz
@indiana22: wybacz za głupie pytanie (domyślam się,że jest bardzo głupie...) , ale co oznacza timeout w tym wypadku? co sekundę sprawdza co jest na porcie nadawane? czy gdy przez sekundę nie ma transmisji to kończy odbieranie? czy po prostu wrzucam sobie to w pętlę while i co sekundę będzie mi wypluwał co urządzenie przesłało?
  • Odpowiedz
@krupek: Trochę się tam znam, ale akurat nie w tym zakresie o który Ci chodzi. Z czytnikami miałem do czynienia już że tak powiem na wyższych poziomach abstrakcji :) Wiem jednak że mogą być bardzo upierdliwe (te niemarkowe) dlatego życzę Ci powodzenia :)
  • Odpowiedz
@macrusher: A możesz nieco szczegółów ? ;) Co to znaczy upierdliwe? Potrzebuję wdrożyć takie rozwiązanie gdzie czytnik będzie używany 100 razy dziennie (100 odczytów z kart unique). Uważasz,żeby dać sobie spokój z czytnikami za 80-100zł i kupić coś lepszego co kosztuje 300-400zł? Wiesz , ja do tej pory podchodziłem "czytnik to czytnik", nie ukrywam że mi teraz w głowie namieszałeś...
  • Odpowiedz
@krupek: Raczej miałem na myśli dokumentacje, nie wydajność samych czytników. Jeżeli masz tak jak mówisz opis co który bajt oznacza to już połowa sukcesu, a 100 odczytów na dzień to praktycznie nic więc o to nie masz co się martwić :) Po prostu kiedyś próbowałem zmusić do działania taki czytnik noname i mam teraz uraz, sorry jak Cię nastraszyłem, bo ogólnie tematyka jest bardzo ciekawa i warto się w to zagłębiać
  • Odpowiedz
Tak teraz zobaczyłem że na tej stronie którą podałeś jest czytnik mifare tej samej firmy za 220zł, to już jest jakaś ludzka cena :) Może w wolnej chwili powrócę do tego tematu, sezon narciarski znowu się zbliża :)
  • Odpowiedz
@krupek: łatwiej ci byłoby to napisać w C# (masz .NET), jeżeli chcesz wykorzystać C++ to musisz użyć WinAPI i jego uchwytów do urządzeń. Nie robiłem tego tak długo, że już nie pamiętam jak dokładnie to idzie, może w internecie znajdziesz.
  • Odpowiedz
@anonim1133: Jeżeli telefon ma możliwość programowania kart to teoretycznie tak, nie nastawiałbym się jednak na to :) Jednego opisu działania nie znajdziesz, ponieważ co stok to może być inny system, inny standard kart i sposób zapisu i przechowywania danych. Jeżeli marzy Ci się więc aplikacja na Androida która sprawi że będziesz wszędzie jeździł za darmo to muszę Cię rozczarować :)
  • Odpowiedz
@macrusher: Nie nie, spoko. Ja tylko z ciekawości pytam, bo w sumie nie wiem dokładnie jak działa ta cała technologia RFID. Sądziłem, że nie będzie problemu z napisaniem takiej aplikacji.

Ale tak teoretycznie, jak by twórca takiego systemu się postarał, to mógł by sprawdzić aby telefon z RFID robił za taką kartę, prawda?
  • Odpowiedz
@anonim1133: W sensie czy jest możliwe zrobienie aplikacji przez stok aby zamiast skipassu był telefon? Technicznie jest to wykonalne, ja tu jednak widzę dwa ale: jeszcze jest mało telefonów z NFC (chodź to się akurat zmieni) no i sam nie wiem czy chciałbym narażać telefon w ten sposób (łatwo go potłuc przy upadku). Dodatkowo niskie temperatury + NFC sprawią że takiemu "skipassowi" zaraz padnie bateria :)
  • Odpowiedz