Wpis z mikrobloga

#programowanie #kiciochpyta #pracbaza #grafikakomputerowa #usa
27 kwietnia mam mieć rozmowę o pracę z firmą z Portland, przez przypadek na nich natrafiłem, wysłałem projekty i cv.

A oni powiedzieli że szukają takiego grafika/programiste/WP i może bym się im przydał.
No i wstępnie powiedzieli o wynagrodzeniu 12 USD/h

Przypuszczam, że jest to wyzysk z ich strony, bo pewnie amerykańcowi by musieli dać z 3 razy tyle.

No ale zarabiać 2200$ miesięcznie czyli jakieś 9000 PLN, to chyba lepiej niż 4500 u janusza.

Tylko jak by to wyglądało z ubezpieczeniem, zusem, umową. Bo chyba mi się wydaje, że było by to na czarno, hajs na paypal?
  • 9
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@kodecss: jak na czarno, zakładasz działalność i wystawiasz im fakturę w USD, oni płacą na twoj rachunek.
ZUS i podatki sobie sam ogarniasz

Na czarno to zaraz urząd skarbowy się p----------i i będziesz miał podatek 50%
  • Odpowiedz
@kodecss:

On July 1, 2022, Oregon's minimum wage increased to $13.50 for companies in the Standard area, $14.75 in the Portland metro area, and $12.50 for companies in the non-urban counties.

w lipcu 2023 jeszcze cos tam maja zmienic, ale na razie proponuja ci mniej niz minimalna u siebie xD
  • Odpowiedz
@kodecss: dodam jeszcze - chore godziny "availability" do tego powyżej. $30/h to będzie dalej dla nich tanio, a bliżej $40-50 powinieneś celować.
  • Odpowiedz
  • 1
@ujdzie: Nie ukrywam, że jakbym tam zarabiał to 2200$ i siadła by mi ta robota i byłaby w miarę stabilna, to by to było dla mnie "dużo"
  • Odpowiedz
@kodecss: ale ty nie będziesz zarabiał $2200, bo to będzie twój przychód. Realistycznie licz na połowę z tego.

Jedyny plus jaki widzę to robienie doświadczenia. Zrób linkedina i promuj siebie, w pół roku się zwiniesz do sensowniejszej roboty.

Jeżeli ogarniasz WP to widziałem ostatnio ogłoszenia, że Elementor szuka pracowników w Polsce.
  • Odpowiedz
@kodecss: zus, podatki, koszty prowadzenia działalności, bank, który cię wyrucha na przewalutowaniu. Nie wspominając o tym, że mam poważne wątpliwości co do uczciwości pracodawcy.
  • Odpowiedz