Wpis z mikrobloga

Mam pytanie czy ćwiczyć nogi na #silownia jak jeżdżę na #szosa ? Minimum 100km tygodniowo, jakieś 1000m w górę? Trening na siłowni przeciętnie 3 razy w tygodniu, na nogi martwy (to chce zostawić), przysiad, martwy na prostych, Wykroki - oczywiście nie jednego dnia #mirkokoksy
  • 13
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@wykopowaswinia: to zalezy, czy widac ze masz ubite nogi, ja troche mniejsze dystanse mtb tygodniowo, ale mam nogi mocno umiesione, uda i łydki, ale znam kolarzy co robią 10 razy tyle co ja i nogi są chude. Nigdy za wiele treningu dla nóg!
  • Odpowiedz
@wykopowaswinia: Suwnica nie obciąża tak kręgosłupa i możesz #!$%@?ć dużo ciężaru. Opuszczasz nogi do momentu kiedy zaczyna zwijać miednica, ważne jest, aby odcinek lędźwiowy bym przyklejony do oparcia, a kolana skierowane lekko do zewnątrz lub neutralnie. Ja np. na przysiad max. biorę 130 kg z obawy o kręgosłup, bo mam skoliozę, a na suwnicy lekko leci 350-370 kg na 12-20 powtórzeń w seriach po 5-6.
  • Odpowiedz
@piotr-nowak37123: XDD
- Suwnica tak samo obciąża kręgosłup osiowo, co za różnica dla kręgów czy dociska je stabilne 100kg czy chwiejące się 100kg?
- Wcale nie trzeba skończyć ruchu przysiady gdy zachodzi podwijanie miednicy, nie jest to ogólny błąd podczas przysiadu
- Masz skoliozę czyli powyżej 10st skrzywienia kręgosłupa wg kąta Cobba? Nawet wtedy możesz ładować duze ciężary, kwestia uzyskania pierwotnej korekcji
- Generalnie nie podpowiadaj więcej póki się nie
  • Odpowiedz
@Poemat: No to Seba Kot, Jan Łuka i inni dosyć ogarnięci ludzie w tym fachu twoim zdaniem #!$%@?ą głupoty. Byłem w Calypso w Gdyni na Orłowie specjalnie, żebym doedukować się od Jana Łuki napisałem to co on przekazał, a dodam, że ma on 75 lat 40 lat stażu treningowego i teraz bije swoje rekordy. A i chodzi mi o suwnicę bez sztangi tzw. leg press. Pozdro
  • Odpowiedz
@Poemat: I tak mam skoliozę stwierdzoną od dziecka, usunąć ją może jedynie operacja z wykorzystaniem prętów, bo już się konsultowałem w tej sprawie z lekarzami. A to by całkowicie mogło mnie wykluczyć z treningów siłowych obciążających kręgi ;P
  • Odpowiedz