Wpis z mikrobloga

Chłop się na reddicie chwali swoim stanowiskiem z dwoma monitorami dualup ustawionymi obok siebie, tworząc tym samym przestrzeń roboczą o proporcjach 16:9 i wymiarach łudząco podobnych do najmniejszego OLEDa od LG. Może i wydał więcej, ale teraz ma przynajmniej ramki po środku, gorszą jakość obrazu, większy czas reakcji i IPS glow xD
#pcmasterrace #monitory
Pobierz
źródło: temp_file.png5312342345427812659
  • 48
@Ralphs: bardziej pomyślałem o programowaniu, excelu, wordzie itp. - po prostu widzę zastosowanie dla takiego rozwiązania, chociaż dla mnie jest to totalna abominacja. Sam osobiście pracuje na szerokim 34", ale mam też obok 1 monitor pionowo, który idealnie nadaje się do ściany tekstu - gdzie domyślnie siedzi discord przez 3/4 czasu.

@Hieronim_Berelek: znam i korzystam z power toysów od M$, nadal uważam ze pracując na 2 monitorach jest łatwiej rozplanować
@Nick_Login Obiecuje, że to był ostatni raz. Gdybym tylko mógł, to bym edytował wpis, ale niestety nie mogę - nad czym ubolewam.
Nie miałem pojęcia, że to jedno słowo wprowadzi prominentnego użytkownika serwisu vikop, jakim niewątpliwie jest Nick_Login w takie poirytowanie.
Przepraszam w imieniu własnym oraz całej społeczności mirko za nadużywanie w/w słowa.
oczywiście zaraz banda ekspertów się zesrała jak to #!$%@?, nieoptymalnie, a lampki nad monitorem to sojactwo xd

@caius_cosades: ale o co chodzi, nie powinno się dzielić obserwacjami i przemyśleniami, bo ktoś se coś zrobił i to święta krowa nad którą trzeba milczeć? XD Co jakiś czas widzę takie zapierające dech w piersiach swoją bezrefleksyjną durnotą komentarze i chciałbym kiedyś zrozumieć intencje i proces myślowy autora.

A co do setupu dodam, że
@EnderWiggin: Z tego co kojarzę, oczy mniej się męczą. Rozwiązanie nie dla każdego (ja np. nie mogę pracować przy zgaszonym świetle, i zastanawiam się nad zakupem takiej lampki), ale wiele osób sobie chwali.
@Wap30: Ależ pewnie że można się dzielić przemyśleniami i spostrzeżeniami. Po prostu jeśli ktoś przeglądając reddita z setkami ładnych setupów postanowi się podzielić akurat tym jednym, który jest według niego suboptymalny i dorzucić elaborat jakim jego autor jest debilem i idiotą, to ciężko mi się nie zastanawiać nad intencjami i procesem myślowym autora (i komentujących którzy mu przyklaskują).
Nie mówię że nie wolno, tylko sugeruję że to trochę smutny/dziwny sposób na
@caius_cosades: ależ nikogo się nie nazywa "debilem i idiotą", nie wiem czemu tak odbierasz krytykę czyjegoś setupu bez słowa o tej osobie samej w sobie. Trzeba zacząć umieć oddzielać dzieło od autora, także swoje, i nagle świat będzie piękniejszy, a krytyka setupów czy czegokolwiek nie będzie powodować żadnych zastrzeżeń. Takim podejściem tworzymy jakieś dziwne sentymenty gdzie o niczym już nie można niż powiedzieć, bo wszyscy są tak skrępowani utożsamieniem z każdym
@Ralphs: bardziej pomyślałem o programowaniu, excelu, wordzie itp.

@sirgorn: Jakie to niby ma przewagi na jednym dużym i szeroki monitorem w takich zastosowaniach?
Tak samo można dwa okna obok siebie rzucić na jednym ekranie.
Jedyna przewaga, i to wątpliwa, bo pewno można ją programowo jakoś ogarnąć, to gdy na jednym monitorze robisz "full screen", a drugi zostaje do dyspozycji.
Przy czym wtedy nie masz możliwości zrobić full screen na całość
tworząc tym samym przestrzeń roboczą o proporcjach 16:9 i wymiarach łudząco podobnych do najmniejszego OLEDa od LG

@Ralphs: Ten OLED od LG ma rozdzielczość 5120x2880? Bo tyle pikseli mają dwa DualUpy.

To jest bardzo dobry setup do pracy typu programowanie - po pierwsze bardzo duża rozdzielczość zapewniająca albo ogromną przestrzeń roboczą, albo super klarowność tekstu, po drugie na dwóch osobnych monitorach lepiej się zarządza oknami.

Jak pracowałem jeszcze z biura i
@ewolucja_myszowatych Kable to pikuś. Najlepsze są customowe klawiatury, a najśmieszniejsze, że sam wpadłem w tę pułapkę i zamierzam niedługo wydać pół średniej krajowej na klawiaturę( ͡°( ͡° ͜ʖ( ͡° ͜ʖ ͡°)ʖ ͡°) ͡°)
@Turtle1380: znowu obróciło, nie wytrzymię

ale normictwo i normik content

po za tym po co tak złączać monitory z ramką jak można bez ramek kupić... mondre głowy, jedzą pewnie gówno i cieszą się bo zapłacili 7k za kawałek gówna
mmmm

@matunahakata Dzięki mordo, że mi pokazałeś co i jak. A teraz mi jeszcze wytłumacz po cholerę źródło światła na moje ręce i klawiaturę, podczas gdy obudzony w środku nocy wiem, który klawisz gdzie jest bez najmniejszego zawahania i bez większych potknięć robię 100+ WPM. Jedyne źródło światła jakie potrzebujesz podczas pracy w ciemności, to coś za monitorem, żeby ograniczyć kontrast między ekranem, a oto otoczeniem i nie męczyć oczu. Chyba, że jesteś
@Turtle1380 Już ją chyba gdzieś tutaj widzialem(ʘʘ)

Jaki to profil, bo chyba nie cherry? Choć pod tym kątem ciężko ocenić.

Ja to myślę sobie, że pójdę w keychron q4 barebone z NK Cream, ale co do keycapów nie mogę się zdecydować¯_(ツ)_/¯
@Ralphs: wow, umiesz pisać bezwzrokowo, mogę cię dotknąć? Do tego znasz definicję kontrastu, może kiedyś jeszcze poznasz indukcję chromatyczną.

Jedyne źródło światła jakie potrzebujesz podczas pracy w ciemności, to coś za monitorem

Nie, to jedyne źródło światła które ty potrzebujesz. Lampki na monitorze nie wykluczają czegoś świecącego za nim. Autor zdjęcia może potrzebować światła na biurku do czytania, tabletu graficznego, hobby, bo lubi, albo po prostu chce wkurzać takie jak ty