Wpis z mikrobloga

Jak to jest z tym #rodo że wchodzę do apteki, czynne są trzy okienka, w środku kilku klientów i na głos trzeba czytać swój pesel i kod recepty? To jest zgodne z prawem tak recytować? To przecież mogę sobie wejść, postać 5 minut i mam 10 peseli + wiem, kto jak wygląda, albo nawet jakie leki zakupił, jakoś mi to nie smakuje ( ͡° ʖ̯ ͡°)
#apteka #prawo #rodo #nieznamsie
  • 19
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

• 0
@sykselek: @niegwynebleid @programista15cm @strikingsurface @bazinga-row właśnie chodzę tam, gdzie mam najbliżej/po drodze do domu i taki zwyczaj jest, że babki pytają; proszę pesel i kod recepty i każdy śpiewa, a tam cisza absolutna więc można sobie zapamiętać, na pewno gdybym się uparł też bym go pokazywał na telefonie/kartce, po prostu ciekawi mnie czy taka prośba o podanie w ten sposób jest legalna
  • Odpowiedz
  • 0
@niegwynebleid: to się zgadza, ale żeby odebrać pożądany produkt muszę im go podać - czy gdybym odmówił podania go na głos powinienem zostać poproszony o pokazanie na ekranie tel/napisanie go na kartce? Mowa o e-receptach.
  • Odpowiedz
@HamulecDymow: ludzie się zgadzają plus nikt Cię nie zmusza do mówienia na głos czyli jeszcze raz się czynnie zgadzasz. Jak komuś przeszkadza to daje na telefonie albo kartce. Zresztą niektórzy maja drukowane recepty lub pdf w telefonie.

Poza tym sam pesel nic nie daje, kompletnie nic
  • Odpowiedz
@wh0ami: @HamulecDymow obiecuje wam, ze to nie jest nic strasznego. Powiem wiecej, mam problem z sasiadem daleko daleko.
Dzialki w szczerym polu, dopiero sie wszyscy zamierzaja budowac. 0 domow. I zjeb postawil plot trcohe wchdozac na moja dzialke.

Mam jego imie nazwisko i pesel z ksiag wieczystych (mamy wspolna droge) i co? gowno. Musialem dopiero do bazy pesel wnioskowac o to zeby adres zameldwoania dostac i dalej mi to
  • Odpowiedz
@HamulecDymow: A co możesz zrobić z takim samym nr PESEL właściwie? Czym taki zasłyszany numer różniłby się od losowo wygenerowanego? Trzymaj nawet, nie dziękuj:

50052556349
63030214412
95010682395
80072523995
04311999525
  • Odpowiedz